Οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται. Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν από χθες στο έδαφος της Συρίας. Η επίσημη εκδοχή είναι πως προσπαθούν να εκδιώξουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από τα σύνορα των δύο χωρών και την πόλη Γιαραμπλούς. Ομως είναι κοινό μυστικό ότι εκείνο που ανησυχεί περισσότερο την Αγκυρα είναι η προέλαση των κούρδων μαχητών της οργάνωσης PYD, που συνεργάζονται με τις αμερικανικές δυνάμεις εναντίον των ισλαμιστών. Χθες έφθασε στην Αγκυρα και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εξέλιξη που προφανώς σχετίζεται με τη στρατιωτική δράση.

Τουλάχιστον δέκα τουρκικά άρματα μάχης πέρασαν χθες τα ξημερώματα στο έδαφος της Βόρειας Συρίας μαζί με εκατοντάδες σύρους αντάρτες που αντιμάχονται την κυβέρνηση Ασαντ σε μια προσπάθεια να εκδιωχθούν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από την συνοριακή πόλη Γιαραμπλούς, παράλληλα με σφοδρούς βομβαρδισμούς από αέρος. Η επιχείρηση ονομάστηκε «Ασπίδα του Ευφράτη», από τον ομώνυμο ποταμό στην περιοχή. Βέβαια οι τζιχαντιστές βρίσκονται στην πόλη εδώ και μήνες, οπότε το ερώτημα είναι γιατί τώρα; Ο τουρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έδωσε την απάντηση. Σε ομιλία του στην Αγκυρα διευκρίνισε ότι «στόχος είναι οι τρομοκράτες που απειλούν τη χώρα μας», δηλαδή οι τζιχαντιστές και οι κούρδοι αντάρτες.

Ο Ερντογάν θεωρεί ότι οι Κούρδοι της Συρίας έχουν δεσμούς με το ΡΚΚ, το τουρκικό Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, και φοβάται πολύ τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην περιοχή. Ετσι εξισώνει τους τζιχαντιστές με τους Κούρδους που μάχονται στη Συρία και αποτελούν τους πιο πολύτιμους συμμάχους της Ουάσιγκτον –για την Αγκυρα είναι όλοι τρομοκράτες.

Η «Ασπίδα του Ευφράτη» είναι η πρώτη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Οι σύροι αντάρτες ανακατέλαβαν εκτός από την Γιαραμπλούς και 4 χωριά της περιοχής. Η τουρκική επίθεση γίνεται τέσσερις ημέρες αφότου βομβιστής καμικάζι που θεωρείται ότι είχε δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 54 άτομα σε γάμο στην Γκαζιαντέπ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η χθεσινή επίθεση είναι η πρώτη φορά κατά την οποία μαχητικά που απογειώθηκαν από την Τουρκία χτύπησαν στο έδαφος της Συρίας από τον Νοέμβριο, όταν οι Τούρκοι κατέρριψαν ρωσικό βομβαρδιστικό κοντά στα σύνορα και είναι επίσης η πρώτη αξιοσημείωτη εισβολή τουρκικών ειδικών δυνάμεων από τον Φεβρουάριο του 2015 όταν πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η μεταφορά του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ, μιας σπουδαίας προσωπικότητας της οθωμανικής ιστορίας.

Ομως όλοι καταλαβαίνουν ότι βασικός στόχος της Αγκυρας είναι να εμποδίσει την περαιτέρω προέλαση των κουρδων μαχητών στη Συρία και να τους εμποδίσουν να καταλάβουν τη Γιαραμπλούς. Οι Κούρδοι έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές από την έναρξη του συριακού εμφύλιου πολεμου το 2011 και η Αγκυρα έχει από καιρό αναδείξει τον Ευφράτη ανατολικά της Γιαραμπλούς κόκκινη γραμμή. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι κούρδοι μαχητές πρέπει να επιστρέψουν ανατολικά του Ευφράτη αλλιώς η Τουρκία «θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο». Πρόσθεσε ότι η επίχειρηση αποτελεί σημείο καμπής και θα επιταχύνει την απομάκρυνση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή του Χαλεπίου.

Ο Σαλέχ Μουσλίμ, επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων, έγραψε σε tweet ότι η Τουρκία εισέρχεται «σε αδιέξοδο» καθώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της ήττας όπως και οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Οι κούρδοι αντάρτες κατέλαβαν την Τρίτη το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης Χασάκα, 250 χλμ. ανατολικά της Γιαραμπλούς. Η συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στην οποία συμμετέχουν οι Κούρδοι και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, κατέλαβαν την Μπανμπίτζ, νότια της Γιαραμπλούς πριν από δύο εβδομάδες. Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι η Τουρκία δεν χάρηκε με την επιχείρηση Μπανμπίτζ, όμως η Ουάσιγκτον τόνισε ότι οι Κούρδοι θα αποσυρθούν μόλις εκδιωχθούν όλοι οι τζιχαντιστές από την πόλη και δεν πρόκειται να κινηθούν βορείως ώστε να μην αισθανθεί η Τουρκία απειλή. «Ενημερώσαμε τους Κούρδους ότι εάν κινηθούν προς Βορράν δεν θα έχουν την υποστήριξή μας», ανέφερε.

Η Αγκυρα έχει απρόθυμα συμφωνήσει να επιτρέψει στους κούρδους μαχητές να ηγηθούν των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Βορειοδυτική Συρία, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσυρθούν όταν σταματήσουν οι μάχες. Ομως οι τουρκικές δυνάμεις έριξαν οβίδες στους κούρδους αντάρτες της Συρίας όταν πλησίασαν τα τουρκικά σύνορα πριν από μερικές ημέρες. «Δεν επιθυμούμε τις άμεσες συγκρούσεις μεταξύ αυτών των δυνάμεων και των Τούρκων», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος. «Αυτό δεν είναι καλό σενάριο για κανέναν. Το έχουμε ξεκαθαρίσει στους Τούρκους». Αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Γιαραμπλούς και τη γύρω περιοχή.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση της Δαμασκού κατήγγειλε «την επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε, στο έδαφός της, αναφέροντας ότι παραβιάζεται η συριακή κυριαρχία. «Αυτό που συμβαίνει στη Γιαραμπλούς τώρα δεν είναι όπως ισχυρίζεται η Τουρκία αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά αντικατάσταση της τρομοκρατίας με ενός άλλου είδους τρομοκρατία», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.