Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφθασε στην Τουρκία, που έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ, μερικές ώρες αφότου άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Είναι ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η επίσκεψη Μπάιντεν πραγματοποιείται σε μια δύσκολη στιγμή για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η Αγκυρα επιμένει ότι πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα κρύβεται ο μουσουλμάνος κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ εδώ και 17 χρόνια. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Ερντογάν, τώρα όμως είναι ορκισμένοι εχθροί. Ο τούρκος πρόεδρος επιθυμεί την έκδοση του Γκιουλέν, η Ουάσιγκτον όμως ζητά απτές αποδείξεις για την εμπλοκή του, προκαλώντας ένα έντονο κύμα αντιαμερικανισμού στα τουρκικά ΜΜΕ που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του.

Κατά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα σκληρός στις δηλώσεις του, απαιτώντας την έκδοση του Γκιουλέν. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος απάντησε ότι αυτό δεν είναι απόφαση της κυβέρνησής του αλλά ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Πηγή από το περιβάλλον του αντιπροέδρου των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν την Τουρκία να απομακρύνει τους τζιχαντιστές από τα σύνορά της και γι’ αυτό προσφέρουν αεροπορική κάλυψη στις τουρκικές χερσαίες δυνάμεις. Διευκρίνισε ότι οι βομβαρδισμοί γίνονται εναντίον δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους και όχι των Κούρδων. Οι ΗΠΑ και η Τουρκία ελπίζουν ότι απομακρύνοντας τους τζιχαντιστές από τα σύνορα μπορούν να κόψουν μια σημαντική γραμμή ανεφοδιασμού για το Ισλαμικό Κράτος, η οποία προσέφερε όχι μόνο εφόδια αλλά και ξένους μαχητές.

Η τουρκική εισβολή στη Συρία γίνεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους. Οπως γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ στον «Ιντιπέντεντ», «ο τσάρος Βλαδίμηρος δεν θα έχει αντίρρηση. Με ένα χτύπημα, η Τουρκία στοχεύει –αν και αδύναμα –τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και τους φιλοαμερικανούς κούρδους μαχητές. Οι Σύροι θα γνωρίζουν ότι ο Πούτιν στηρίζει τη στρατιωτική αυτή κίνηση των Τούρκων. Δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθούν μια και η δική τους κυβέρνηση πολεμούσε την ίδια κουρδική ομάδα στην πόλη Χασακέ έως πριν από δύο ημέρες όταν και συμφωνήθηκε εκεχειρία».