Τουλάχιστον 120 νεκροί, ανάμεσα στους οποίους πολλά παιδιά, τρία χωριά ισοπεδωμένα, δεκάδες τραυματίες. Επτά χρόνια μετά τη σεισμική δόνηση που είχε καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά την πόλη Λ’ Ακουιλα, ο Εγκέλαδος χτύπησε και πάλι την Κεντρική Ιταλία. «Ο νεότερος απολογισμός είναι 73 νεκροί, εκ των οποίων 53 στο Αματρίτσε και το Ακούμολι και 20 στην περιοχή Αρκουάτα που βρίσκεται στην περιφέρεια Μάρκε» δήλωνε χθες το απόγευμα εκπρόσωπος της ιταλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας ενώ επιζώντες και διασώστες περιέγραφαν σκηνές Αποκάλυψης «όπως στην Κόλαση του Δάντη». Οσο όμως περνούσε η ώρα τόσο ο αριθμός των θυμάτων ανέβαινε.

Ο ισχυρότατος σεισμός που περιγράφτηκε ως «Κόλαση του Δάντη» εκδηλώθηκε στις 3.36 τη νύχτα. Λίγο αργότερα μετρήθηκε στους 6 βαθμούς. Το επίκεντρο ήταν στο χωριό Ακούμολι, η διάρκεια έφτασε συνολικά τα 142 δευτερόλεπτα, το εστιακό βάθος μόλις τέσσερα χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε αισθητή ακόμη και στη Ρώμη και την Μπολόνια, αλλά ιδιαίτερα στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε, όπου στη μεσαιωνική πόλη του Ουρμπίνο εμφάνισε ρωγμές ο καθεδρικός ναός. Στις 3.56 η περιοχή σείστηκε από δεύτερη δόνηση, 4,4 βαθμών, ενώ ακολούθησαν άλλες 39 στις επόμενες τρεις ώρες. Νέα δόνηση στις 6 το πρωί, άλλη μία στις 2 το μεσημέρι, 200 μικρότερες δονήσεις από την προηγούμενη νύχτα.

«Το χωριό μας δεν υπάρχει πια» θα δήλωνε το επόμενο πρωί ο δήμαρχος του Αματρίτσε. Η κεντρική οδός του χωριού είχε καταστραφεί εντελώς, οι επίσης κατεστραμμένες είσοδοι έκαναν την οδική πρόσβαση αδύνατη. Ακατάλληλο κρίθηκε αμέσως και το τοπικό νοσοκομείο, με τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες στο πάρκινγκ του κτιρίου. Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία αναζητούσαν ανθρώπους ανάμεσα στα ερείπια. Πολλούς από αυτούς οι διασώστες τους έβγαλαν ζωντανούς. Επίσης πολλοί όμως ήταν ήδη νεκροί. Οπως ο Μάρκο Σανταρέλι, μοναδικό παιδί της οικογένειάς του, που έκανε διακοπές στο σπίτι των παππούδων του. Αντίθετα, σώα είναι πενήντα παιδιά, από 10 έως 15 ετών, που έκαναν διακοπές σε θερινή κατασκήνωση λίγο έξω από το χωριό.

Εξίσου δραματική ήταν και η εικόνα στο Ακούμολι, όπου χάθηκε ολόκληρη οικογένεια: πατέρας, μητέρα και δύο παιδιά, οκτώ χρονών και οκτώ μηνών. Ο δήμαρχος του χωριού έκανε λόγο για τραγική καθυστέρηση των σωστικών συνεργείων –«η πρώτη μονάδα πυροσβεστών έφτασε στις 7.40 το πρωί». Ακατάλληλο κρίθηκε το αστυνομικό τμήμα καθώς και όλες οι εκκλησίες. Στον γενικό συναγερμό που χτύπησε συμμετείχαν η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, η αστυνομία, οι καραμπινιέροι, η δασονομία, ακόμη και ο στρατός. Επιτόπου έφτασε και μια ομάδα ψυχολόγων, ενώ η εθελοντική προσφορά ήταν τέτοια ώστε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους εθελοντές να έρχονται σε συνεννόηση με τις Αρχές πριν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

«Δεν πρόκειται να μείνει κανένας αβοήθητος» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και στους αστέγους που προκάλεσε η φονική δόνηση. «Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλύτερό της πρόσωπο» πρόσθεσε, ευχαριστώντας για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας αλλά και το σύνολο των εθελοντών. Ο Ματέο Ρέντσι επισκέφθηκε χθες το απόγευμα τις πληγείσες περιοχές. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές σκάβοντας στα συντρίμμια» τόνισε ακόμη στο μήνυμά του.

Η Ιταλία βρίσκεται ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Αφρικής, οι οποίες συγκλίνουν. Ανάμεσά τους υπάρχει ένα ψηφιδωτό από μικρότερες πλάκες που συγκρούονται μεταξύ τους. Τα Απέννινα βρίσκονται ακριβώς στο σημείο σύγκλισης δυο τέτοιων μικρών πλακών. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η περιοχή σπάνια δίνει σεισμούς άνω των 7 βαθμών –η συχνότητα είναι περίπου μία φορά κάθε πενήντα χρόνια. Ασήμαντη υποδιαίρεση σε σχέση με την αιωνιότητα. Αλλά και κάτι που ζει κάποιος μία φορά στη ζωή του και το θυμάται για πάντα.

«Τρέξτε γρήγορα, όλοι έξω!» ήταν η κραυγή που δεν θα ξεχάσει μια νοσοκόμα στο νοσοκομείο της περιοχής όταν άρχισε να τρέμει το έδαφος. Η 79χρονη Πάολα Μαντσίνι, ασθενής στο νοσοκομείο, θυμάται ότι βρήκε τη δύναμη να σηκωθεί από το κρεβάτι της για να βγει από το κτίριο όσο πιο γρήγορα μπορούσε. «Ημασταν δυο άτομα στον θάλαμο. Στον διάδρομο πετύχαμε έναν γιατρό που μας ηρέμησε κάπως» ανέφερε στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα». «Ηταν τρομερό, η δόνηση κράτησε πολλή ώρα. Ακουγα τους τοίχους να πέφτουν». Στο προαύλιο του νοσοκομείου άρχισαν να πηγαινοέρχονται ασθενοφόρα. Ενας άλλος ασθενής θυμάται στο φορείο ενός από αυτά να κείται ένας άνδρας γεμάτος αίματα. «Είχε υποστεί σοκ» διηγείται ο ίδιος. «Δεν τον αναγνώρισα. Εκλαιγε και επαναλάμβανε “το σπίτι μας έπεσε, η γυναίκα μου είναι νεκρή”».