Στη διαμόρφωση ενός παράλληλου συστήματος χρηματοπιστωτικών φορέων και εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα κινητοποιήσουν αναπτυξιακούς πόρους, κυρίως σε τοπικό και περιφερειακή επίπεδο, και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα αναφέρθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ).

Στο επίκεντρο αυτού του παράλληλου συστήματος η κυβέρνηση σχεδιάζει να βρίσκεται το ΕΤΕΑΝ, το οποίο θέλει να μετασχηματίσει σε αναπτυξιακό ταμείο, με λειτουργίες αναπτυξιακής τράπεζας.

Οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανέφερε ο Δραγασάκης.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο και στη διαδικασία αξιολόγησης των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, με αφορμή ερωτήματα του προεδρείου της ΟΤΟΕ, ο Δραγασάκης, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, αναγνώρισε πως είναι υπαρκτές, σε ορισμένες περιπτώσεις, προσπάθειες ξένων κέντρων και ομάδων συμφερόντων να ενισχύσουν τις θέσεις και την επιρροή τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, υποστήριξε ότι «η επίκληση του κινδύνου του αφελληνισμού δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να δικαιολογούνται πρακτικές του παρελθόντος ή να μη γίνονται οι αναγκαίες αλλαγές».