Η στερλίνα, το γεν και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας εμφανίζονται ως τα πλέον ευάλωτα νομίσματα ως προς τις διακυμάνσεις της συναλλαγματικής τους ισοτιμίας μετά το σήμα που αναμένεται να δώσει για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν, αύριο 26 Αυγούστου, στο πλαίσιο της ομιλίας της στο ετήσιο συμπόσιο νομισματικής πολιτικής στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ. Αυτό εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs επισημαίνοντας ότι τα μηνύματα τα οποία έχει εκπέμψει μέχρι σήμερα η Fed σχετικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής είναι ασαφή.

Τα τρία νομίσματα εμφανίζουν τον μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας στις διαφορές επιτοκίων ανάμεσα στην αμερικανική και στις δικές τους αγορές τούς τελευταίους τρεις μήνες, αναφέρεται σε μελέτη των αναλυτών R. Brooks και M. Cahill. Μια κίνηση διαφοροποίησης των επιτοκίων κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα προς όφελος του δολαρίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας κατά 1,5% δείχνει η μελέτη.

Η ομιλία της Γέλεν αναφορικά με την εργαλειοθήκη νομισματικής πολιτικής της Fed, την Παρασκευή, αναμένεται ευρέως να δώσει δείγματα σχετικά με την κατεύθυνση των αμερικανικών επιτοκίων το προσεχές διάστημα και έχει ωθήσει την παγκόσμια μεταβλητότητα των νομισματικών ισοτιμιών σε υψηλό ενός μηνός. Η αίσθηση των επενδυτών μεταβάλλεται διαρκώς τις τελευταίες εβδομάδες, σχετικά με το πόσο επιθετική θα είναι η προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στο σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής, μετά την άνοδο του κόστους δανεισμού τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2006.

«Παρότι η προσέγγιση της Fed αναφορικά με τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής ήταν ήπια το τελευταίο διάστημα, είναι σωστό να ειπωθεί ότι ήταν παράλληλα και ασταθής» σχολιάζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs και εκτιμούν ότι «η στερλίνα, το γεν και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας αναμένεται να αντιδράσουν εντονότερα σε ενδεχόμενες εκπλήξεις την Παρασκευή».

© Bloomberg News