«Θέλετε να ακούσετε ένα ποίημα;». Την ερώτηση αυτή θα απευθύνουν στους περαστικούς της παραλίας Θεσσαλονίκης από σήμερα το απόγευμα έξι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Στη νέα αυτή δράση, που αποτελεί επί της ουσίας συνέχεια του χειμερινού προγράμματος «Θεσσαλονίκη – Ανασκαφή 1 και 2», εφόσον οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της πόλης απαντήσουν καταφατικά θα ακούνε για λίγα λεπτά τους στίχους γνωστών ελλήνων ποιητών, πριν συνεχίσουν τη βόλτα τους δίπλα στη θάλασσα. «Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη μου κάθε φορά που διαβάζω ένα ποίημα να το πω σε κάποιον άλλον, να το διασκευάσω κατά κάποιον τρόπο» δηλώνει στο «Νσυν» ο Χάρης Παπαδόπουλος, ιθύνων νους του εγχειρήματος. Ο ίδιος, ο Μιχάλης Σιώνας, η Μομώ Βλάχου, ο Γιώργος Κολοβός, η Μαρία Καραμήτρη και η Ελευθερία Αγγελίτσα από Τρίτη έως και Παρασκευή μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου θα σκορπίζονται σε διαφορετικούς χώρους της παραλίας οπλισμένοι με ποιήματα που θα μοιράζονται με τους διερχόμενους. Με προσοχή πάντα, αφού «σκοπός μας δεν είναι να τρομάξουμε ή να αιφνιδιάσουμε τον άλλον» όπως τονίζει ο Παπαδόπουλος.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ. Λίγο πριν από τη δύση του ηλίου, από τις 7 έως τις 8 το απόγευμα, οι ηθοποιοί χωρισμένοι ανά ζευγάρια και χωρίς ιδιαίτερα θεατρικό τρόπο θα απαγγέλλουν έργα από όλο το φάσμα της ελληνικής ποίησης. Οι πιο παλιοί στίχοι που θα ακουστούν στην παραλία της συμπρωτεύουσας είναι γραμμένοι το 1910 ενώ το πιο σύγχρονο κείμενο εκδόθηκε το 2009. Από τη δράση αυτή δεν θα αποκλείονται ούτε οι ξένοι τουρίστες. Γι’ αυτούς προορίζεται η ανάγνωση στα αγγλικά αποσπάσματος από το ποίημα «Ερημη χώρα» του Τ.Σ. Ελιοτ. Στο τέλος, όλοι όσοι σταθούν για να ακούσουν τις απαγγελίες θα πάρουν δώρο την εκτύπωση του ποιήματος προκειμένου να κυκλοφορήσουν τα έργα στη Θεσσαλονίκη. «Εστω κι ένας στίχος να μείνει, εμείς θα θεωρήσουμε ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί» επισημαίνει ο ηθοποιός.

Με την πεποίθηση ότι η ποίηση δεν γράφεται μόνο για να διαβάζεται αλλά για να μιλιέται και να ακούγεται, οι καλλιτέχνες θα πλησιάζουν κάθε φορά άνδρες και γυναίκες που περνούν ή κάθονται στην παραλία θέλοντας να τους πάρουν μαζί τους μια βόλτα στον κόσμο της ποίησης. «Η ποίηση δεν είναι κάτι ξένο προς τους άλλους. Δεν είναι για μια ελίτ, δεν είναι έξω από εμάς. Είναι μέσα στη γλώσσα, όλοι έχουμε στιγμές που παίζουμε με τις λέξεις» αναφέρει ο Παπαδόπουλος. Γι’ αυτό και ο ίδιος θα απαγγέλλει σε κοινό όλων των ηλικιών. «Αν και τα άτομα μεγάλης ηλικίας είναι πιο προσιτά, θέλουμε να έρθουμε κοντά και στους νέους. Αλλωστε, ο κόσμος που περπατάει στην παραλία είναι περισσότερο χαλαρός και ανοιχτός. Δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που διασχίζει την Αριστοτέλους ή την Τσιμισκή» καταλήγει.