Είναι η τελευταία συνέχεια στην εξωστρεφή πορεία των σύγχρονων ελλήνων κινηματογραφιστών, οι οποίοι διεκδικούν ολοένα και καλύτερο πλασάρισμα σε διεθνή φεστιβάλ ή διεθνείς υποψηφιότητες. Ο λόγος για τις τρεις ελληνικές παραγωγές που κατάφεραν να αποσπάσουν υποψηφιότητα για βράβευση από την Ακαδημία για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου (EFA): ανάμεσα στις 50 μεγάλου μήκους ευρωπαϊκές επιλογές βρίσκονται το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη, το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και το «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη. Παράλληλα, στη λίστα των 15 ταινιών ντοκιμαντέρ υποψήφια είναι η Μαριάννα Οικονόμου με την ταινία της «Ο πιο μακρύς δρόμος». Η 29η απονομή, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στην Πολωνία.

Η τελευταία ταινίατης Αθηνάς Τσαγγάρη παραμένει μια από τις πιο ταξιδεμένες ταινίες της φετινής χρονιάς. Το buddy movie της ιδιοσυγκρασιακής σκηνοθέτριας έχει κερδίσει ήδη βραβεία σε φεστιβάλ όπως αυτό του Σαράγεβο και του Λονδίνου, ενώ συμμετείχε στα κινηματογραφικά φεστιβάλ του Τορόντο και της Νέας Υόρκης. Στο μεταξύ, η Τσαγγάρη στις αρχές του φθινοπώρου θα επιστρέψει στην Υδρα, όπου είχε αρχίσει τα γυρίσματα της μικρού μήκους ταινίας της «The Capsule». Εκεί σκοπεύει να κάνει έναν νέο κύκλο γυρισμάτων αφού έχει ολοκληρώσει το σενάριο του «Capsule» ως μια νέα ταινία μεγάλου μήκους, με διαφορετικές ηρωίδες από εκείνες που ερμήνευσαν οι Αριάν Λαμπέντ, Κλεμάνς Ποεζί, Ιζόντα Ντίτσοκ, Ευαγγελία Ράντου, Ορόρα Μάριο, Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν και Σοφία Ντόνα.

Η ταινία «Suntan», από την άλλη,του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου με το νησιωτικό τοπίο της Αντίπαρου να προσθέτει φως στη μελαγχολία αφού έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο τμήμα Voices του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και ταξίδεψε μέχρι το SXSW Φεστιβάλ του Τέξας, βρέθηκε επίσης και στη λίστα υποψηφιοτήτων των φετινών Βραβείων LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το«Limbo»της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη κέρδισε υποψηφιότητα μετά την πρόσφατη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο, αλλά και ύστερα από σειρά προβολών σε φεστιβάλ, ξεκινώντας τον περασμένο Μάιο από τις Κάννες.

Οι ιστορίες του Αλσαλέχ από τη Συρία και του Τζασίμ από το Ιράκ, κεντρικών μορφών του ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Ο πιο μακρύς δρόμος», δεν διαφέρουν από τις χιλιάδες ιστορίες που γράφονται καθημερινά πλέον πάνω στις διαδρομές των προσφύγων και των μεταναστών που περνάνε στην Ελλάδα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη «Γη της Επαγγελίας» χτυπώντας πάνω σε κλειστά σύνορα και ακόμη πιο κλειστά μάτια. Μετά τις διακρίσεις στα Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και της Λειψίας η σκηνοθέτιδα περιμένει μια πανευρωπαϊκή αναγνώριση της δουλειάς της στην 29η απονομή των EFA.

ΔΥΟ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ. Το Φεστιβάλ του Τορόντο (φέτος θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 18 Σεπτεμβρίου) αποδεικνύεται πάντως πόλος έλξης για αρκετές ελληνικές παραγωγές. Μετά τον «Καύσωνα» της Τζόις Νασαγουάτι που συμμετέχει στο τμήμα Vanguard, το «Park» της Σοφίας Εξάρχου θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο καναδικό φεστιβάλ στο τμήμα Discovery (περιλαμβάνει ταινίες νέων σκηνοθετών από όλο τον κόσμο). Η ίδια ταινία θα προβληθεί επίσης στο διαγωνιστικό νέων σκηνοθετών του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν (16-24 Σεπτεμβρίου). Το «Park», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της σκηνοθέτιδας, διαδραματίζεται 10 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μία παρέα αγοριών ζει ανάμεσα στις εγκαταλειμμένες αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας. Τα αγόρια περιφέρονται άσκοπα ανάμεσα στα ερείπια, στήνοντας παιχνίδια –βίαιες απομιμήσεις των ολυμπιακών αθλημάτων –και οργανώνοντας ζευγαρώματα σκύλων για να βγάζουν χρήματα. Στο τμήμα Discovery του Τορόντο θα προβληθούν ακόμα δύο ταινίες με ελληνικό ενδιαφέρον: το «Jesús» του Χιλιανού Φερνάντο Γκουτσόνι, μια συμπαραγωγή μεταξύ Χιλής, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας και Κολομβίας, και το αυστραλιανής παραγωγής «Joe Cinques Consolation» του Ελληνοαυστραλού Σωτήρη Δουνούκου.

Ο νέος Λάνθιμος

Ξεχωριστά από τις διεθνείς συμμετοχές της Ελλάδας υπάρχουν πάντα και τα νέα από τις ετοιμασίες της επόμενης ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου. Οι πληροφορίες, λοιπόν, μεταφέρουν ότι μετά τη Νικόλ Κίντμαν που θα συμπρωταγωνιστήσει με τον Κόλιν Φάρελ στο ψυχολογικό θρίλερ «Η ιερή θυσία του ελαφιού» (The Killing of a Sacred Deer), έκλεισε και η Αλίσια Σίλβερστόουν. Η αμερικανίδα ηθοποιός πρόκειται να υποδυθεί τη μητέρα ενός αγοριού το οποίο εκδηλώνει βίαιη συμπεριφορά. Με αναφορές στην ιστορία της τραγικής ηρωίδας του Ευριπίδη Ιφιγένεια και της θυσίας της, ο σκηνοθέτης με τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου συνυπογράφουν το σενάριο της ταινίας, τα γυρίσματα της οποίας άρχισαν στο Σινσινάτι της Αμερικής. Και στόχο έχει να κάνει πρεμιέρα τον Μάιο του 2017 στο Φεστιβάλ των Καννών.