Στο δόκανο της δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου έχει πιαστεί πλέον η κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί την οργή των Βρυξελλών, την ώρα που επένδυε πολιτικά στην υπόθεση, προσδοκώντας να προκαλέσει ρήγματα και στη συνοχή της ΝΔ.

Το γράμμα που έφθασε από την Κομισιόν προκάλεσε «βραχυκύκλωμα» στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να αποστείλει άμεσα απαντητική επιστολή. Η κυβερνητική σπουδή, όπως εκτιμούσαν κομματικοί παράγοντες, φανερώνει ότι στο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επικεντρωθεί στο ζήτημα, το οποίο μπορεί τελικά να μετατραπεί σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Μέχρι πρότινος στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούσαν ότι η υπόθεση Γεωργίου/ΕΛΣΤΑΤ προσφέρεται για πολιτικό παιχνίδι που θα εγκλώβιζε την αντιπολίτευση, καθώς –παρά τη δυσφορία που εξέπεμπαν οι Βρυξέλλες –είχαν σχεδόν αποκλείσει μια ηχηρή παρέμβαση της Κομισιόν για μια τυπικώς εσωτερική διαδικασία που, πολύ περισσότερο, συνδεόταν με τη δικαστική ανεξαρτησία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, έβγαλε κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση για τους δικούς της χειρισμούς –με όπλο τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και τον πολιτικό τζόγο που επιχειρήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Το αυστηρό μήνυμα προς το Μαξίμου ήταν ότι η οποιαδήποτε αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2010-2015, στην οποία οδηγεί εν πολλοίς η δίωξη Γεωργίου, μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Αίφνης, όπως προκύπτει και από το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής Τσακαλώτου, η κυβέρνηση αλλάζει ρότα και εμφανίζεται πλέον να επιλέγει ρόλο Ποντίου Πιλάτου, αναφέροντας ότι η υπόθεση Γεωργίου επί της ουσίας δεν την αγγίζει ούτε την αφορά. Επικαλείται μεν την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης, στην οποία μεταφέρει όλο το βάρος για την υπόθεση, προσκαλώντας και την Κομισιόν να συνδράμει τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς, αλλά ταυτόχρονα αναφέρει ότι από την πλευρά της μπορεί να είναι υπόλογη μόνον για την εικόνα που καταγράφεται κατά τη θητεία της κυβέρνησης Τσίπρα και όχι για το παρελθόν. Για το διάστημα αυτό –επαίρεται –δεν τεκμηριώνεται κανένα πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το θέμα που ανέκυψε με την Κομισιόν να έχει συνέχεια, αλλά διεμήνυαν ότι η κυβέρνηση δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος –το οποίο περιόριζαν σε έναν πόλεμο «δικαίωσης» παπανδρεϊκών – καραμανλικών που, συνακόλουθα, επηρεάζει και τις σημερινές ισορροπίες στη ΝΔ, αλλά δεν αφορά την κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν. Η σκληρή αντίδραση της Κομισιόν, πάντως, έδωσε την αφορμή για αντεπίθεση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έκανε λόγο για «άθλιες μεθοδεύσεις τόσο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όσο και διαχρονικά της ΝΔ».