«Αν δεν υπήρχαν οι Κινγκς, ο Βαν Μόρισον, οι Μπιτλς, οι Στόουνς και πάνω απ’ όλους ο Μπομπ Ντίλαν δεν θα τολμούσα ποτέ να εγκαταλείψω τις σπουδές της Ιατρικής και της Φιλοσοφίας για να αφοσιωθώ σε κάτι τόσο αβέβαιο, όπως η καλλιτεχνική δημιουργία. Ως σκηνοθέτης ασκεί κανείς ταυτόχρονα πολλά επαγγέλματα: είναι ψυχίατρος, λογιστής, δικηγόρος, ταξιδιωτικός πράκτορας, αρχιτέκτονας, φωτογράφος, αφηγητής, διαφημιστής, συγγραφέας και πολλά ακόμη τα οποία δεν είναι τόσο λαμπερά και δημιουργικά. Πίσω απ’ όλα αυτά υπάρχουν μόνο δύο αληθινοί προορισμοί: του ταξιδιώτη και του ονειροπόλου». Αυτά δήλωνε σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Βιμ Βέντερς για την προσωπική του διαδρομή. Ο Ερνστ Βίλχελμ Βέντερς, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1945 στο Ντύσελντορφ και μεγάλωσε στο Ομπερχάουζεν, όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως γιατρός. Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του σπούδασε Ιατρική και Φιλοσοφία στο Μόναχο, το Φράιμπουργκ και το Ντύσελντορφ. Διέκοψε τις σπουδές του και το 1966 μετακόμισε στο Παρίσι για να γίνει ζωγράφος, απέτυχε όμως στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ακαδημία Τεχνών. Ετσι, εργάστηκε ως λιθογράφος στο εργαστήρι του αμερικανού καλλιτέχνη Τζόνι Φρίντλαντερ. Εκείνη την περίοδο έγινε παράλληλα και τακτικός επισκέπτης της Γαλλικής Ταινιοθήκης. Επιστρέφοντας στη Γερμανία το 1967, μπήκε στη νεοϊδρυθείσα Σχολή Κινηματογράφου του Μονάχου.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ. Η επαγγελματική του καριέρα εγκαινιάζεται με τον «Φόβο του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι», το 1971, ταινία που περιλαμβάνει το αφιέρωμα του κινηματογράφου Αστυ στον γερμανό δημιουργό. Το φιλμ, βραβευμένο με το FIPRESCI Award του Φεστιβάλ Βενετίας, βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Πέτερ Χάντκε και αφηγείται την ιστορία ενός επαγγελματία τερματοφύλακα που εγκαταλείπει ξαφνικά την ομάδα του στη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

Ο «Αμερικανός φίλος» (1977), η δεύτερη ταινία του αφιερώματος, αποτελεί διασκευή του μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ «Το παιχνίδι του Ρίπλεϊ». Ο Τομ Ρίπλεϊ (Ντένις Χόπερ), Αμερικανός που ζει στην Ευρώπη, συνεργάζεται μ’ έναν πλαστογράφο έργων τέχνης στο Αμβούργο, αποκτώντας έτσι σχέσεις με ανθρώπους του υποκόσμου. Ενας από αυτούς, ο Ραούλ Μινό (Τζέραρντ Μπλεν), τον πλησιάζει μια μέρα και του προτείνει μια διαφορετική δουλειά. Οχι το συνηθισμένο εμπόριο πλαστών έργων στο οποίο ειδικευόταν ο Ρίπλεϊ, αλλά τη δολοφονία ενός άνδρα.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με την προβολή των ταινιών: «Η κατάσταση των πραγμάτων» (1982, Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας), «Παρίσι – Τέξας» (1984, Χρυσός Φοίνικας καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών), «Τα φτερά του έρωτα» (1987, βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών) και το πρόσφατο ντοκιμαντέρ «Το αλάτι της γης» (2014) που ήταν υποψήφιο για Οσκαρ.

Καθημερινά θα παίζονται δύο κορυφαίες και βραβευμένες ταινίες με ένα ενιαίο εισιτήριο των 6 ευρώ.

Info

Από την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου και για μία εβδομάδα στο Cine Αστυ (Πλατεία Κοραή 4, Αθήνα)