Κι όμως. Υπάρχει κάτι στο οποίο οι εμπλεκόμενοι στην περιλάλητη ανασυγκρότηση του μεσαίου χώρου συμφωνούν. Ψηφίζουν όλοι αντισυριζαϊκά. Για την ακρίβεια τους ενώνει η απόφαση, που έχει λάβει κάθε κομματικό επιτελείο ξεχωριστά, να μην μπουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ –αν προκηρυχθούν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Αμέσως μετά όμως αρχίζουν τα διλήμματα. Στην υποθετική ερώτηση «με ποιους θα συμμετείχαν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;», οι απαντήσεις και πάλι διίστανται. Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, όπως φαίνεται και από τις δημόσιες παρεμβάσεις των αρχηγών τους, ακολουθούν αντικρουόμενες στρατηγικές.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλά για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποκλείει οποιοδήποτε σχήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η Σεβαστουπόλεως συμπληρώνει με νόημα ότι Το Ποτάμι δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη. Οσοι παρακολουθούν από απόσταση ασφαλείας τα τεκταινόμενα στον χώρο εκτιμούν ότι αυτή η τελείως διαφορετική προσέγγιση ίσως αποδειχθεί και η πιο σοβαρή τους διαφωνία στον δρόμο προς τη συνεργασία. Δεν είναι δε λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα εξελιχθεί και στο κυρίαρχο θέμα της ατζέντας της προεκλογικής περιόδου πριν από την ανάδειξη του νέου αρχηγού από τη βάση.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ. Η Γεννηματά το επαναλαμβάνει σχεδόν μονότονα. Στην κομψή εκδοχή διατείνεται πως η σταθερή θέση του κόμματός της είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης – συνεργασίας. Στην πιο επιθετική εξηγεί ότι δεν θα γίνουν «δεκανίκι» κανενός. «Ούτε του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ ούτε του βαλκανικού τύπου νεοφιλελευθερισμού της ΝΔ». Βέβαια, αν διαβάσει κανείς λίγο προσεκτικότερα τα λεγόμενά της δεν μπορεί να μην παρατηρήσει πως –παρά την πολιτική των ίσων αποστάσεων –πάντα επιφυλάσσει ελαφρώς πιο έντονη κριτική για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό τουλάχιστον της προσάπτουν οι άσπονδοι φίλοι της στον μεσαίο χώρο, εντός και εκτός του κόμματος. Οι αληθινοί της φίλοι, βέβαια, τονίζουν ότι εκείνη απλώς μένει πιστή στο πνεύμα της δήλωσης που είχε κάνει τον Ιανουάριο, «μας χωρίζει άβυσσος με τον κ. Μητσοτάκη», όταν ο τελευταίος είχε εκλεγεί στην ηγεσία της ΝΔ. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα, σε συνέντευξή του στα ερτζιανά κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν είναι μεταρρυθμιστής, φορά απλώς μεταρρυθμιστικό προσωπείο. Γιατί; Επειδή μόλις πήρε τα ηνία της συντηρητικής παράταξης ζήτησε εκλογές. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, από την άλλη, στις δημόσιες εμφανίσεις του απορρίπτει μεν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας προεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, δεν αρνείται όμως την πιθανότητα μιας μετεκλογικής. Και αποκλείει σε κάθε περίπτωση τη συμμετοχή του κόμματός του σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή όπως λένε συνεργάτες του «έχει φθάσει να καταλύει κεκτημένα ετών». Ο Θεοδωράκης βρίσκεται σε αυτό το μήκος κύματος ήδη από τον Απρίλιο. Ωστόσο, πάντα σπεύδει να τονίσει ότι «η χώρα πρέπει να βρει λύσεις κεντρώαςλογικής».Κοινώς, Το Ποτάμι σκοπεύει να πλασαριστεί στις εκλογές του χώρου ως, σχηματικά μιλώντας, η χρήσιμη μεταρρυθμιστική ψήφος. Κι αν χρειαστεί αργότερα, θα είναι κάτι σαν την κεντρώα επιρροή σε ένα κόμμα που αν κι ο αρχηγός του δηλώνει κεντρώος, το συντηρητικό στοιχείο ζει και βασιλεύει.

ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ. Τα διαδικαστικά για τις κεντρώες κάλπες πιθανόν κάποια στιγμή να λυθούν. Το λένε και οι πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον του εγχειρήματος. Κατά βάθος το πιστεύουν μέχρι και οι ποταμικοί που έχουν αρκετές ενστάσεις. Το περίφημο ραντεβού των δύο αρχηγών αναμένεται να κλειστεί για την παραπάνω εβδομάδα. Οταν ολοκληρωθούν οι ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα οργανωτικά ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες το αγκάθι στην παρούσα φάση είναι πως αν και συμφωνούν στο ανοιχτό μητρώο, από Το Ποτάμι θέλουν οι κατάλογοι να είναι ανοιχτοί και τη δεύτερη Κυριακή ενώ οι του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν τη δεύτερη Κυριακή να έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο όσοι ψήφισαν την πρώτη.

Είναι όντως πολύ νωρίς να μιλά κανείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες του χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ωστόσο, κανένα από τα δύο κόμματα δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει. Το θέμα, σύμφωνα με μια οπτιμιστική άποψη, θα έχει λυθεί πριν αναδειχθεί ο νέος αρχηγός. Από τις προεκλογικές καμπάνιες των δύο βασικών υποψηφίων. Ή όπως το θέτει υψηλόβαθμο στέλεχος του Ποταμιού «η κάλπη θα δώσει την απάντηση και θα είναι ξεκάθαρη».