Τα νέα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς δεν είναι ακόμη πλήρως λειτουργικά. Μέχρι να ξεπακετάρουν, αρκετά γαλάζια στελέχη βρήκαν μια καλή δικαιολογία ώστε να παραμείνουν εκτός Αθηνών. Από τη Δευτέρα, πάντως, μια μικρή ομάδα συνεργατών στο πολιτικό γραφείο του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας θα ξεκινήσει εντατικά την οργανωτική προετοιμασία της ανόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, που θα είναι και η πρώτη του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πέρα όμως από τα logistics της σκηνικής παρουσίας και του τηλεοπτικού στησίματος, το στενό επιτελείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προετοιμάζει το πολιτικό πλαίσιο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται άλλωστε για την παρθενική του εμφάνιση στο βήμα της ΔΕΘ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εκπέμψει και το στίγμα της δικής του πολιτικής παρουσίας ενόψει της νέας χρονιάς. Στο γαλάζιο στρατόπεδο δηλώνουν πάντως ότι οι εποχές που οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη με πακέτα παροχολογίας έχει παρέλθει. Θα ακολουθήσει όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναν διαφορετικό δρόμο;

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ. «Πρόθεσή μας είναι να μην υπάρχει τίποτε στην παρουσία του που να θεωρηθεί παλαιοκομματικό ή να θυμίζει παλιές νοοτροπίες» λέει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ που συμμετέχει στη χάραξη της στρατηγικής. «Θα υποσχεθεί ότι δεν θα δώσει υποσχέσεις. Η συμφωνία αλήθειας που προτείνει η Νέα Δημοκρατία είναι και συμφωνία ελπίδας ταυτόχρονα. Το ένα δεν αντιβαίνει το άλλο. Διότι το να λες αλήθεια και να μην κοροϊδεύεις είναι που δίνει πραγματική ελπίδα στον κόσμο».

Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεδιπλώσει τις βασικές προτάσεις του κόμματός του για την έξοδο από την κρίση. Δεν θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα, καθώς, όπως λέει ένας γαλάζιος βουλευτής, ωτακουστής των απόψεων Μητσοτάκη, «είναι μη ρεαλιστικό το να προτείνεις πράγματα τον Σεπτέμβριο του 2016, που θα είναι εκτός οικονομικής πραγματικότητας τον Ιανουάριο του 2017». Σε κάθε περίπτωση, το στίγμα της οικονομικής αντίληψης Μητσοτάκη είναι γνωστό: Λιγότεροι φόροι. Το είπε άλλωστε και στην πρώτη του περιοδεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, στη Ζάκυνθο. «Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την επιχειρηματικότητα». Αυτό που βέβαια κατανοεί και πρωτοετής φοιτητής οικονομικών, καλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να το ανατρέψει. Το ερώτημα βέβαια είναι το πώς θα καταφέρει να το πετύχει.

Οι γαλάζιοι οικονομικοί εγκέφαλοι υποστηρίζουν ότι η φιλοσοφία της δικής τους πρότασης στηρίζεται σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους και ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας, με έμφαση στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Αποκλείουν βέβαια κάθε κουβέντα για απολύσεις – ένα θέμα που ο Μητσοτάκης βρίσκει μπροστά του κάθε φορά που γίνεται λόγος για μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, λόγω της προϋπηρεσίας του στην κυβέρνηση Σαμαρά –και μιλούν για στοχευμένες παρεμβάσεις μείωσης των λειτουργικών δαπανών του κράτους και αυστηρότερο έλεγχο εκτέλεσης του προϋπολογισμού των φορέων της διοίκησης. Για παράδειγμα, κάποιες ΔΕΚΟ έχουν υψηλό ποσοστό ανελαστικών δαπανών, ενώ άλλες έχουν μεγάλα περιθώρια αύξησης της αποδοτικότητάς τους. Θυμίζουν επίσης ότι η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων (όπως συνέβη επί κυβερνήσεως Σαμαρά) μπορεί να φέρει στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών (όπως η μείωση 30% της έκτακτης εισφοράς, ή η μείωση 10 μονάδων στον ΦΠΑ της εστίασης). Την ανάγκη μείωσης φόρων και δημοσίων δαπανών προέκρινε άλλωστε σε συντριπτικό ποσοστό η πλειονότητα των περίπου 25.000 πολιτών που συμμετείχαν στην ηλεκτρονική διαβούλευση για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. Στο μείγμα πολιτικής που σχεδιάζει το γαλάζιο οικονομικό κονκλάβιο περιλαμβάνεται επίσης η στοχευμένη πάταξη της φοροδιαφυγής, μια υπόσχεση που βέβαια γίνεται πια δεκτή με ειρωνείες από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Σημείο αναφοράς βέβαια της πρότασης Μητσοτάκη είναι το περίφημο «2+4» που αντιστοιχεί σε πρωτογενή πλεονάσματα 2% και ανάπτυξη 4%, μια πρόταση που ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε να εξηγήσει σε όλους τους συνομιλητές του εντός κι εκτός το τελευταίο εξάμηνο. Δεν βρήκε ωστόσο πάντα ευήκοα ώτα, ιδίως στο εξωτερικό. Σημασία, άλλωστε, έχει το εάν θα συμφωνήσουν οι θεσμοί.

Η ρητορική μείωσης των φόρων ακουμπά και τη στρατηγική αποδόμησης του Πρωθυπουργού. Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι η τακτική της υπερφορολόγησης ήταν προσωπική ιδεοληπτική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, αφού με αυτήν επιχειρεί να συντηρήσει το κομματικό κράτος ως κύριο μέσο διατήρησής του στην εξουσία. Ο άλλος πυλώνας αντιπολιτευτικής κριτικής θα είναι η καθεστωτική πρακτική της κυβέρνησης Τσίπρα στα πεδία των θεσμικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, στις τηλεοπτικές άδειες, στον εκλογικό νόμο και στο Σύνταγμα. Μια κυβέρνηση που –όπως την περιγράφουν οι συνεργάτες του Μητσοτάκη –προσπαθεί με κάθε τρόπο να αλώσει το κράτος και να διατηρηθεί στην εξουσία.

Στη Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζουν ότι το σύνθημα #fygete βαδίζει χέρι χέρι με το αίτημα των εκλογών. «Θέλουμε εκλογές, δεν προβλέπουμε εκλογές, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για εκλογές» λέει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προς επίρρωση του επιχειρήματος, υποστηρίζει πως η διαπίστωση ότι η χώρα δεν πάει καλά, δεν μπορεί να μένει μετέωρη. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, γι’ αυτό και η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να ζητά τις εκλογές, ακόμη κι αν δεν μπορεί να τις επιβάλει. Η εκλογική εγρήγορση είναι πάντως και μια άσκηση εσωκομματικής ισορροπίας. Κρατά δηλαδή χαμηλά τις εσωκομματικές γκρίνιες, μπροστά στον στόχο ανάληψης της εξουσίας. Αρα το αίτημα των εκλογών θα ακουστεί εκ νέου και στη Θεσσαλονίκη.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΣΤΑΤ. Στο γαλάζιο επιτελείο αναμένουν ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα δεχθεί ερωτήσεις στη Θεσσαλονίκη για το εσωκομματικό πεδίο με αιχμή την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ και την επιτηδευμένη σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη μπροστά στο θέμα που ανακινήθηκε από την κακουργηματική δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου. Είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης απέφυγε τακτικά να συρθεί στην εσωκομματική λάσπη. Αλλωστε η αναμόχλευση των στατιστικών στοιχείων και της οικονομικής διαχείρισης της κυβέρνησης Καραμανλή ενέχει θολά και δύστροπα σημεία. Υπό αυτή την έννοια, η υπόθεση προσφέρεται για έναν εσωκομματικό συμβιβασμό. Και η σιωπή από την πλευρά Μητσοτάκη νοηματοδοτεί αυτή την επιλογή. Εχει άλλωστε καταφέρει να χειριστεί αρμονικά μέχρι στιγμής –με μικρά τζαρτζαρίσματα ίσως –τις σχέσεις με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του και τους πρώην αρχηγούς. Στην πραγματικότητα, όλα τα πιθανά εσωκομματικά σημεία τριβής είναι κρυμμένα κάτω από το γαλάζιο χαλί. Σταθερή γραμμή της οδού Πειραιώς παραμένει ότι το θέμα ΕΛΣΤΑΤ το σήκωσε η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από την αρνητική οικονομική πραγματικότητα. Οταν όμως σκαλίζεις τη θέση της ΝΔ στο θέμα των ευθυνών για το Μνημόνιο, η απάντηση περιστρέφεται γύρω από μια γενικόλογη τοποθέτηση: ότι δηλαδή ένα διαχρονικό πρόβλημα ελλείμματος και χρέους μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού, εξαιτίας κυρίως των πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης Παπανδρέου και της λογικής «λεφτά υπάρχουν». Πουθενά πάντως στην αντίληψη του επιτελείου Μητσοτάκη δεν εντοπίζει κανείς αμφισβήτηση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. Πλάι στα ζητήματα της οικονομίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προτάξει τα ζητήματα της ασφάλειας, της παιδείας, της υγείας αλλά και του Μεταναστευτικού, θέματα στα οποία έχει ήδη καταγράψει τις δικές του παρεμβάσεις και συμβολικές κινήσεις. Τα ζητήματα νόμου και τάξης είναι άλλωστε ψηλά στη γαλάζια ατζέντα, κάτι που ενισχύεται από στοιχεία των ποιοτικών μετρήσεων που έχει στα χέρια του το επιτελείο Μητσοτάκη και αποδεικνύει ότι στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας κυριαρχούν αισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σκοπεύει επίσης να πραγματοποιεί περιοδείες εκτός Αθηνών όταν το επιτρέπουν οι πολιτικές και κοινοβουλευτικές του υποχρεώσεις και η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη θα του δώσει την ευκαιρία να επισκεφθεί και κάποια πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα, άλλωστε, παραμένει υπό διαμόρφωση.