Στις περισσότερες χώρες του κόσμου η κατάκτηση ενός ολυμπιακού μεταλλίου αποφέρει στους νικητές μόνο δόξα και αναγνώριση. Για να έχει κανείς μια εικόνα, η Γαλλία κοστολογεί το χρυσό μετάλλιο 65.000 δολάρια, η Κίνα 31.400 δολάρια, οι ΗΠΑ 25.000 δολάρια και η Γερμανία 19.500 δολάρια. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, με τη Σιγκαπούρη να ανταμείβει τον χρυσό ολυμπιονίκη με το αστρονομικό ποσό των 880.000 δολαρίων (με την υποσημείωση ότι κατέκτησε μόλις ένα, με τον φοβερό Τζόζεφ Σκούλινγκ που κέρδισε τον θρύλο Μάικλ Φελπς στα 100 μέτρα ελεύθερο), το Αζερμπαϊτζάν με 510.000 δολάρια και την Ιταλία με 180.000 δολάρια!

Ο Ντουράντ. Και πώς γίνεται οι πρωτοκλασάτοι αθλητές, που έλαμψαν στο Ρίο ντε Ζανέιρο, να φιγουράρουν στις πρώτες λίστες των εκατομμυριούχων αθλητών στη σχετική λίστα του «Φορμπς»; Από τις χορηγίες! Πάρτε για παράδειγμα τον άσο του ΝΒΑ Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος συνυπέγραψε τον πέμπτο σερί θρίαμβο της Εθνικής ΗΠΑ μετά την ιστορική ήττα από τη μικρή Ελλάδα στο Μουντομπάσκετ 2006 της Ιαπωνίας. Μόνο για το 2016 τα έσοδα του KD από χορηγίες αγγίζουν τα 36 εκατ. δολάρια και αυτά ξέχωρα από το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, που τον έκανε μισητό στην Οκλαχόμα Σίτι, αλλά πλουσιότερο κατά 26,5 εκατ. δολάρια ετησίως.

Και ο ισπανός τενίστας Ράφα Ναδάλ όμως δεν πάει πίσω, καθώς οι συμφωνίες στο διάστημα Ιουνίου 2015 – Ιουνίου 2016 του έχουν αποφέρει 32 εκατ. δολάρια, ενώ η περιουσία του υπολογίζεται σε 120 εκατ. δολάρια και θα αυξηθεί, αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι Nike, Babolat και Kia υπέγραψαν μαζί του πολυετείς επεκτάσεις! Από κοντά και ο άτακτος τις νύχτες, αλλά κεραυνός στα κουλουάρ Γιουσέιν Μπολτ, ο οποίος την περασμένη χρονιά κέρδισε 30 εκατ. δολάρια από χορηγίες, με την περιουσία του να υπολογίζεται σε 60 εκατ. δολάρια. Εχει ενδιαφέρον ότι η μεγάλη χορηγός του, η Puma, θα του δίνει περίπου 4 εκατ. δολάρια ετησίως και μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

Ο Φελπς. Κοντά στα 20 εκατ. δολάρια έβγαλε φέτος το Νο 1 στο παγκόσμιο τένις Σερίνα Γουίλιαμς, η οποία σερβίρει στα κορτ και τα δολάρια ρέουν από τα ταμεία των Nike, Wilson, Beats, Delta Airlines, IBM και πολλών άλλων μεγάλων εταιρειών. Το 2003 υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο αξίας 40 εκατ. δολαρίων με τη Nike, ενώ η περιουσία της υπολογίζεται σε 160 εκατ. δολάρια. Τελευταίος και καταϊδρωμένος σε αυτή την άτυπη λίστα των εκατομμυριούχων του Ρίο ο υπεραθλητής Φελπς, ίσως ο μοναδικός που έχει βγάλει μισό εκατ. δολάρια από τα 28 μετάλλιά του (23 χρυσά, 3 αργυρά, 2 χάλκινα) σε Ολυμπιακούς Αγώνες! Προφανώς κάνει κάτι λάθος σε επίπεδο μάρκετινγκ, καθώς οι χορηγίες του έχουν ύψος 12 εκατ. δολάρια, ενώ η περιουσία του υπολογίζεται σε 55 εκατ. δολάρια. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο χαμηλά είναι τα νούμερα του Φελπς, ας ρίξει μια ματιά στα κέρδη του Νόβακ Τζόκοβιτς μόνο για φέτος: 55 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 34 από χορηγίες!

Η εξαίρεση. Υπάρχει, όμως, και μια σούπερ αθλήτρια, η ολυμπιονίκης της κολύμβησης (τέσσερα χρυσά και ένα αργυρό στο Ρίο) Κέιτι Λεντέκι, η οποία προτίμησε τα ανέμελα κολεγιακά χρόνια στο Στάνφορντ, παρά τις συμφωνίες εκατομμυρίων με χορηγούς, που θα συνεχίσουν να σφάζονται στα πόδια τής 19χρονης ώς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η απόφασή της να φοιτήσει στο κολέγιο και να συμμετάσχει σε σχολικούς αγώνες θα της στοιχίσει τουλάχιστον 5 εκατ. δολάρια, ποσό που θα κερδίσει εύκολα μετά την πανεπιστημιακή διαδρομή της. «Ηθελα να ζήσω αυτή την εμπειρία και να συμμετάσχω σε αγώνες μαζί με τους συμμαθητές μου» εξομολογήθηκε έχοντας όλο το μέλλον μπροστά της.