Ο απολογισμός είναι μακάβριος. Οι νεκροί έχουν φθάσει τους 268 και οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 400. Ο σεισμός των 6,2 ρίχτερ στην Κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα της Τετάρτης και οι 900 μετασεισμοί δεν ισοπέδωσαν μόνο μερικά από τα πιο ωραία χωριά της περιοχής αλλά φαίνεται να συμβάλλουν και στην πολιτική αναταραχή.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που κήρυξε τις περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αντιμετωπίζει τον Οκτώβριο ένα δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα κρίνει την πορεία της χώρας. Ομως η διαχείριση της κρίσης λόγω του σεισμού θα κρίνει τη διακυβέρνηση του Ρέντσι στην πιο δύσκολη στιγμή του στην εξουσία εδώ και δύο χρόνια. Οι πληγέντες ανησυχούν για το εάν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του για πλήρη αναστήλωση των εκατοντάδων σπιτιών που καταστράφηκαν: η ανοικοδόμηση που υποσχέθηκε το 2009 ο τότε πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά τον σεισμό στη Λ’ Ακουιλα κατέληξε σε φιάσκο λόγω της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

Μάλιστα η σκιά της διαφθοράς και της αμέλειας αναδεικνύεται μόλις μερικές ημέρες μετά τον σεισμό. Η Εισαγγελία του Ριέτι έχει αρχίσει ήδη έρευνα αφότου διαπιστώθηκε ότι αρκετά κτίρια που κατέρρευσαν –μεταξύ αυτών και το σχολείο του Αματρίτσε –είχαν πρόσφατα ανακαινισθεί ώστε να συμβαδίζουν με τις αντισεισμικές απαιτήσεις. Μα είναι δυνατόν να έγιναν ελλιπείς παρεμβάσεις σε κτίρια μιας περιοχής γνωστής για την έντονη σεισμική της δραστηριότητα; Ο Ρέντσι ανακοίνωσε τη διάθεση του πρώτου πακέτου βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ιταλός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την πρόκληση της ανοικοδόμησης με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Αυτή τη στιγμή 1.000 αστυνομικοί, 1.000 πυροσβέστες, 400 στρατιωτικοί και 3.000 εθελοντές αναζητούν ακόμα πτώματα κάτω από τα ερείπια των σπιτιών.

Το φάντασμα της Λ’ Ακουιλα είναι κάθε φορά και πιο έντονο επειδή επτά χρόνια έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό με τους 308 νεκρούς πολλοί από τους σεισμόπληκτους συνεχίζουν να ζουν σε κοντέινερ και ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που διατέθηκαν για την ανοικοδόμηση της περιοχής έχει χαθεί μέσα στους διαδρόμους της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται και η Μαφία. «Λεφτά υπάρχουν», δήλωσε κατηγορηματικά ο Ρέντσι. «Θα τα ρίξουμε στην περιοχή και μάλιστα γρήγορα».

Ομως η ανησυχία βασιλεύει μεταξύ των κατοίκων των τεσσάρων χωριών που επλήγησαν περισσότερο: Αρκουάτα ντελ Τρόντο, Πεσκάρα ντελ Τρόντο, Αματρίτσε και Ακούμολι. Οχι μόνο λόγω της έντασης του σεισμού και της μεγάλης διάρκειας (έφθασε τα 2 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα) αλλά επειδή όταν θα κηδευτούν τα θύματα, οι τηλεοπτικές κάμερες θα φύγουν και τα δάκρυα θα στερέψουν.

Η εμπειρία δεν δημιουργεί ελπίδες. Επειτα από εκατοντάδες εκατομμύρια που εστάλησαν στην Λ’ Ακουιλα, δικαστικές έρευνες για διαφθορά και για τα έργα ανοικοδόμησης, το κέντρο της πόλης των 73.000 κατοίκων παραμένει κλειστό, με την πλειονότητα των κτιρίων να έχει δεχθεί μόνο κάποια έργα στήριξης και πολλούς κατοίκους να παραμένουν σε κοντέινερ.

Τα χαμένα εκατομμύρια

Ο σεισμός υπενθύμισε στους Ιταλούς την ανικανότητα αλλεπάλληλων κυβερνήσεών τους να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά στη χώρα. Ακόμα και στην πληγείσα περιοχή είχαν διατεθεί τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια ευρώ για την αντισεισμική ενίσχυση των κτιρίων. Τώρα ψάχνουν να βρουν πού πήγαν.