Οι τεράστιες μπουλντόζες κατεδαφίζουν από χθες ό,τι έχει μείνει από τα κατεστραμμένα σπίτια στο Αματρίτσε και στα άλλα χωριά της Κεντρικής Ιταλίας που επλήγησαν από τον σεισμό, καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να εντοπίσουν αν η αμέλεια για τους πολεοδομικούς κανονισμούς ή κακοτεχνίες και διαφθορά οδήγησαν σε τόσο υψηλό αριθμό θυμάτων – 290 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό της Τετάρτης. Ο εισαγγελέας της περιοχής Τζιουζέπε Σαγιέβα δήλωσε ότι τόσο πολλά θύματα «δεν μπορεί να θεωρηθούν έργο μόνο της μοίρας».

Το Σάββατο έγιναν οι κηδείες 35 εκ των θυμάτων στο Αματρίτσε όπου διαδραματίστηκαν σπαρακτικές σκηνές. Οι πενθούντες προσεύχονταν, αγκαλιάζονταν και έκλαιγαν με λυγμούς καθώς τα φέρετρα περνούσαν από μπροστά τους. Τα 35 φέρετρα τοποθετήθηκαν στο γυμναστήριο του χωριού, ένα από τα ελάχιστα κτίρια που παρέμειναν ανέπαφα. Πολλοί από τους παρευρισκομένους είχαν γύψους ή γάζες από τα τραύματα που υπέστησαν. «Ζούμε μια μεγάλη τραγωδία. Δεν υπάρχουν λόγια να την περιγράψουμε» είπε η Τζίνα Ρατσέτι, κάτοικος του Αματρίτσε. «Πονάμε μέσα μας. Σκεφτόμαστε τις οικογένειες που έχασαν συγγενείς, που έχασαν τα σπίτια τους, που έχασαν τα πάντα». Παρόντες στην τελετή ήταν ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρζιο Ματαρέλα και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι με τη σύζυγό του, που δεν μπορούσε να κρατήσει τα δάκρυά της.

Παρότι η Ιταλία είναι βυθισμένη στο πένθος, πολλές είναι οι εκδηλώσεις οργής για τις κακοτεχνίες που έχουν γίνει στα σπίτια της περιοχής. Οι έρευνες που διέταξε η εισαγγελία εστιάζονται σε αρκετά κτίρια όπως το δημοτικό σχολείο του Αματρίτσε, τα οποία παρότι είχαν ανακαινιστεί και ενισχυθεί το 2012 ώστε να αντέχουν σε σεισμούς, με κόστος που ξεπέρασε τις 700.000 ευρώ, κατέρρευσαν. Επειδή ο σεισμός έγινε ξημερώματα δεν βρισκόταν κανείς στο σχολείο, πολλοί όμως σοκαρίστηκαν από το γεγονός ότι το κτίριο δεν άντεξε σεισμό 6,2 ρίχτερ. Αφότου μια ολόκληρη τάξη, η πρώτη δημοτικού και ο δάσκαλός της σκοτώθηκαν στον σεισμό του 2002 στο Σαν Τζουλιάνο της Πούλια, κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν δεσμευθεί για την ασφάλεια σχολείων και νοσοκομείων.