Η χωρίς προηγούμενο λιτότητα στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας έχει μετατρέψει τις δωρεές και τους εράνους σε κανόνα. Η μειωμένη ροή της χρηματοδότησης στο ΕΣΥ αναγκάζει τους εργαζομένους να συγκεντρώνουν χρήματα για την απόκτηση απαραίτητων υλικών, ενώ παράλληλα εντείνεται η ευαισθησία και προσφορά των ιδιωτών.
Στην αυτοψία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στην οποία καταγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα ανά τη χώρα, συμπεριλαμβάνονται πολλά παραδείγματα που καταδεικνύουν την ένδεια του συστήματος σε πόρους.
Ερανοι για την προμήθεια υλικών διοργανώνονται στο Νοσοκομείο Κιλκίς όπως και στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού. Μάλιστα, στη μονάδα της Ηπείρου πρόσφατα οι εργαζόμενοι συγκέντρωσαν 24 ευρώ για να αγοράσουν γάζες από ιδιωτικό φαρμακείο, διασφαλίζοντας για ακόμη μερικές ημέρες προμήθειες για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Στο Νοσοκομείο Λευκάδας, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, οι ασθενείς αναγκάζονται σε αρκετές περιπτώσεις να αγοράσουν μόνοι τους τα υλικά για τη θεραπεία τους, ενώ στο Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη «μοναδική πηγή χρηματοδότησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι το παγκάρι της εκκλησίας».
Παράλληλα, αυξητική τάση καταγράφεται και στις προσφορές ιδρυμάτων, επιχειρήσεων, ακόμη και σχολείων και γηροκομείων. Ετσι, η ιδιωτική και κοινωνική πρωτοβουλία αποτελεί σχεδόν αποκλειστική πηγή για ανακαινίσεις, αγορά σύγχρονου εξοπλισμού αλλά και για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης.

Μια σύντομη επίσκεψη στη Διαύγεια δείχνει την «επιδημία» δωρεών μικρού κόστους, συγκριτικά με τους προϋπολογισμούς του ΕΣΥ, όχι όμως και ευτελούς αξίας για τη λειτουργία του.

ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕΝΤΟΝΙΑ! Πρόσφατα οι μαθητές των τμημάτων Γ2 και Γ3 του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης προσέφεραν στο νοσοκομείο της πόλης Μαμάτσειο 18 μαξιλάρια για την παθολογική κλινική και άλλα 28 για τις ανάγκες επιπλέον μονάδων.

Μεσολάβησαν μερικές ημέρες και ακολούθησε δεύτερη ευχαριστήρια ανακοίνωση από το ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα προς το Τιάλειο εκκλησιαστικό γηροκομείο Αγιος Παντελεήμων για τη δωρεά 230 σεντονιών.

Στη Ρόδο η ΚΤΕΛ Ρόδου ΑΕ προμήθευσε το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας με οξυζενέ και υγειονομικό υλικό, ενώ στις αρχές του μήνα εγκρίθηκε από το ΔΣ του νοσοκομείου η αποδοχή ακόμη μιας δωρεάς που αφορά 400 ακρυλικές κουβέρτες.
Στο Νοσοκομείο Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη ιδιώτης δώρισε 150 κιλά ροδάκινα για τις σιτιστικές ανάγκες των ασθενών. Οπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης για την αποδοχή της προσφοράς, η δωρεά πραγματοποιήθηκε «ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τις υπηρεσίες του νοσοκομείου».
Χείρα βοηθείας έτεινε και ο Σύλλογος Γυναίκες χωρίς Σύνορα Λέρου στο τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα. Στις αρχές Αυγούστου εγκρίθηκε η δωρεά αντιδραστηρίων για τη λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου, δύο τεμαχίων μελάνι για τις ανάγκες των διοικητικών υπηρεσιών, φακέλων για το ακτινολογικό εργαστήριο και παραφινέλαιου προ το τμήμα φυσικοθεραπείας.

Ανάσα ζωής και ανανέωσης δίνουν και οι δωρεές από ιδιώτες που προσφέρουν από λίγες εκατοντάδες έως και δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ενδεικτική η περίπτωση πολίτη ο οποίος επιθυμεί να κρατήσει ανώνυμα τα στοιχεία του, που προσέφερε 130.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Βόλου.

SOS από τον Ευαγγελισμό

Σήμα κινδύνου εκπέμπει για μια ακόμη φορά ο Ευαγγελισμός: η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι οι δύο βασικές πληγές του νοσοκομείου, του οποίου οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει για σήμερα στάση εργασίας. Οπως παραδέχονται στελέχη του νοσηλευτικού ιδρύματος, ήδη έχει εξαντληθεί το 93% του ετήσιου προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα τα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό να επαρκούν έως τα τέλη Οκτωβρίου. Επιπλέον, το σωματείο εργαζομένων διαμαρτύρεται και για τον «εμπαιγμό» που υφίσταται το προσωπικό στην καθαριότητα, την εστίαση και τη φύλαξη, καθώς παραμένει απλήρωτο τρεις μήνες.