Ο ικανός διευθυντής

Οι καλοί χειρισμοί σε μια συμφωνία μπορεί να φέρουν χρήματα στο ταμείο κάθε ομάδας. Ισως γι’ αυτό ένας ικανός διευθυντής είναι απαραίτητος σε κάθε ποδοσφαιρικό οργανισμό που αγοράζει και πουλάει.

Ο ΠΑΟΚ είχε στραμμένη την προσοχή του αυτές τις ημέρες στις συζητήσεις της Αρσεναλ και της Λα Κορούνια για τη μεταγραφή του Λούκας Πέρεθ. Οταν ο ΠΑΟΚ παραχώρησε τον 28χρονο ποδοσφαιριστή στην ισπανική ομάδα, ο τότε τεχνικός διευθυντής Φρανκ Αρνεσεν προνόησε να μπει ρήτρα μεταπώλησης ύψους 30%. Ετσι, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της μεταγραφής, ο ΠΑΟΚ περιμένει να μπουν στο ταμείο του 6 εκατ. ευρώ. Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο. Θυμίζουμε ότι ο ΠΑΟΚ πήρε επίσης 3,5 εκατ. από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης για τη μεταγραφή του Ρόμπερτ Μακ.

Συμφωνία Νο2

Παίκτης της Τσίβας είναι από χθες ο (πρώην πλέον) επιθετικός του Ολυμπιακού Αλαν Πουλίδο. Η ομάδα του Μεξικού ανακοίνωσε την απόκτησή του, χωρίς βέβαια να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία. Σύμφωνα πάντως με όσα αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ το κόστος της μεταγραφής αγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ. Αν υπολογίσουμε τη συνολική συμμετοχή και προσφορά του Πουλίδο το μικρό διάστημα που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, το ποσό αυτό (αν όσα γράφονται είναι αληθινά) χωρίς αμφιβολία αποτελεί μια εξαιρετική συμφωνία. Σημειώνουμε ότι γύρω στα 3,5 εκατ. ευρώ ήταν η συμφωνία των Ερυθρολεύκων με την Εσπανιόλ για τη μεταγραφή του Ρομπέρτο.

Το χρήμα ρέει

Γενικά, σε κάθε μεταγραφική περίοδο προκαλείται ζάλη από τα ποσά που διαβάζουμε και αφορούν συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ. Εκεί το χρήμα ρέει, κυρίως λόγω των πλούσιων τηλεοπτικών συμβολαίων και των μεγάλων χορηγιών.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, αυτό που ξεχωρίζει στη φετινή μεταγραφική αγορά δεν είναι τόσο τα μεγάλα ποσά που δόθηκαν από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον Πολ Πογκμπά ή τη Μάντσεστερ Σίτι για τον αμυντικό της Εβερτον, Τζον Στόουνς.

Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν τα χρήματα που δόθηκαν από μικρομεσαίες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Η Κρίσταλ Πάλας πλήρωσε με περισσότερα από 30 εκατ. τη Λίβερπουλ για να πάρει τον Κριστιάν Μπεντέκε, ενώ άλλα τόσα κόστισε στην Εβερτον η απόκτηση του 27χρονου εξτρέμ Γιανίκ Μπολασιέ.

Αλλά δεν είναι μόνο η Πρέμιερ Λιγκ. Νιούκαστλ και Αστον Βίλα, δύο ομάδες που υποβιβάστηκαν πέρυσι στην Τσάμπιονσιπ, ξόδεψαν μεγάλα ποσά για την ενίσχυσή τους. Για παράδειγμα, η Αστον Βίλα έδωσε 14 εκατ. ευρώ στη Φούλαμ για τον επιθετικό Ρος ΜακΚόρμακ, ενώ το ρεκόρ μεταγραφής στην Τσάμπιονσιπ το σημείωσε με την απόκτηση του Τζόναθαν Κότζια. Για να φέρει στο Μπέρμιγχαμ τον 26χρονο επιθετικό έδωσε στην Μπρίστολ Σίτι 15 εκατ. ευρώ! Και όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στην Αγγλία, τα χρήματα αυτά δεν τα έχει δώσει καμιά ομάδα από την Πορτογαλία, την Ολλανδία ή το Βέλγιο.

Τελειώνει

Το Μουντιάλ της Ρωσίας, το 2018, θα είναι η τελευταία διοργάνωση στην οποία ο Γουέιν Ρούνι θα φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας. Αυτό υποστήριξε ο διεθνής άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος θα παραμείνει αρχηγός της Εθνικής και με τον Σαμ Αλαρντάις στον πάγκο. Το 2018 ο Ρούνι θα είναι 32 χρόνων και η διοργάνωση αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για διάκριση με την Εθνική Αγγλίας.