Σήμα κινδύνου για τις προοπτικές επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους εκπέμπουν τα στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψαν τις χαμηλότερες επιδόσεις από το 2012 , όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ στην οποία προχώρησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων. Την ίδια ώρα, απάντηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη αποκαλύπτει μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, με την απορρόφηση στα τομεακά προγράμματα στο 2,33% ή 294 εκατ. ευρώ και στα περιφερειακά προγράμματα στο 2,53% ή 137 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των νέων εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τις οποίες το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ύφεση αποδείχθηκε βαθύτερη, στο 0,9%, ενώ και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος έδειξαν προ ημερών υστέρηση των εισπράξεων από τον τουρισμό κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Στο μέτωπο των εξαγωγών στο εξάμηνο, η συνολική τους αξία υποχώρησε κατά 8,1% και κάτω από το όριο των 12 δισ. ευρώ (11,8 δισ. ευρώ φέτος έναντι 12,8 δισ. ευρώ του εξαμήνου του 2015). Μείωση προκύπτει πλέον για τις εξαγωγές, ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 119 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο).

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη, «τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά της απόλυτης σύνδεσης των εξαγωγών με τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αν οι εξαγωγικές επιδόσεις ήταν φέτος (-1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2015) απλά και μόνο αντίστοιχες των περσινών, το ΑΕΠ της χώρας θα γνώριζε αύξηση κατά 0,9% αντί ύφεσης 0,9%».

Σχολιάζοντας άλλωστε τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, ο Κωστής Χατζηδάκης τονίζει πως την ώρα που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από τη συνδρομή του νέου ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολιγωρεί και επιδεικνύει κάκιστες επιδόσεις.