Στα 246 εκατομμύρια ευρώ έκλεισε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες τις οποίες μοιράστηκαν οι Αλαφούζος, Καλογρίτσας, Κυριακού και Μαρινάκης.

Οι άδειες με τα αντίστοιχα ποσά μοιράστηκαν ως εξής: ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου (43,6 εκατ. ευρώ), Καλογρίτσας (52,6 εκατ. ευρώ), Κυριακού (ΑΝΤ1 – 75,9 εκατ. ευρώ) καιΜαρινάκης – ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ (73,9 εκατ. ευρώ).

Δεν εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια οι εν λειτουργία σταθμοί, με συνολικά χιλιάδες εργαζόμενους, STAR (συμφερόντων Βαρδινογιάννη, προσέφερε 13 εκατ. ευρώ) και ALPHA (συμφερόντων Κοντομηνά, προσέφερε 61 εκατ. ευρώ), όπως και το MEGA και το Ε που δεν συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Δεν πήραν επίσης άδεια ο Γιάννης Σαββίδης (ανέβασε την προσφορά του στα 61,5 εκατ. ευρώ) και το κυπριακό σχήμα του επιχειρηματία Γιάννη Βαρδινογιάννη (έδωσε 18 εκατ. ευρώ).

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν:

1) ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)

2) ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) – STAR

3) ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4) DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED –Ιωάννης Σαββίδης

5) ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

6) ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

7) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) –Γιάννης Βαρδινογιάννης

8) ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) Βαγγέλης Μαρινάκης

Κιμπουρόπουλος:Ηρθαμε να διαπραγματευθούμε λύτρα

Ο εκπρόσωπος και διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ Κώστας Κιμπουρόπουλος, εξερχόμενος του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, χαρακτήρισε «χιτσκοκική» τη μαραθώνια διαδικασία, η οποία διήρκεσε περίπου 70 ώρες.

«Ηταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Θα δείτε τι έχει γίνει. Η άδεια για εμάς κράτησε περίπου 10 ώρες» τόνισε ο κ. Κιμπουρόπουλος.

Αναφερόμενος στη διαδικασία της δημοπρασίας, πρόσθεσε: «Οι πιο χρονοβόρες ήταν η 3η και η 4η περίπου στις 14 ώρες».

Επίσης, δήλωσε ότι «ο ΣΚΑΪ ήταν ο πρώτος που έλαβε την άδεια με ποσό 70% κάτω από όσα διέθεσαν οι υπόλοιποι καναλάρχες».

Και κατέληξε: «Δεν διεκδικήσαμε άδεια. Ηρθαμε να διαπραγματευθούμε λύτρα».

Ιβάν Σαββίδης: Θύμιζε λίγο φυλακή

«Είμαι χαρούμενος για τα έσοδα των αδειών στον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνω συγχαρητήρια στους νικητές. Ελπίζω τα έσοδα να βοηθήσουν ανασφάλιστους υπερήλικες πόντιους» δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης και, απαντώντας στην ερώτηση εάν θα διεκδικήσει κάποιον από τους περιφερειακούς σταθμούς, είπε: «Σίγουρα με ενδιαφέρει ο χώρος των media».

Χαρακτήρισε «πρωτότυπη» τη διαδικασία, η οποία, όπως ανέφερε «Θύμιζε λίγο φυλακή. Ακόμη και στις τουαλέτες πηγαίναμε με αστυνομικό».

Δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον Γιάννη Αλαφούζο, λέγοντας ότι θα ήθελε να «πληρώσει περισσότερα» και έκανε γνωστό ότι στην τελευταία φάση έδωσε «μηδενικά ποσά», αφού προηγουμένως διευκρίνισε για τα χρήματα που προσέφερε ότι έφτασε «μέχρι εκεί που έπρεπε».

Αλκαλάι: Θα έπρεπε να προηγηθεί η δικαιοσύνη

Ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι δήλωσε ότι θα «θα ήταν καλύτερα να έχει αποφανθεί πριν τον διαγωνισμό η δικαιοσύνη», χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «υπερβολική».

«Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε» είπε και κατέληξε: «Η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη».

Φουρλεμάδης: Τα ποσά αυτά δεν αφορούν σε βιώσιμα κανάλια

«Τα ποσά τα οποία πέσαν σ’ αυτόν τον διαγωνισμό είναι στον ουρανό…» είπε ο εκπρόσωπος του Alpha Δημήτρης Φουρλεμάδης, ο οποίος τόνισε ότι «δεν αφορούν σε βιώσιμα κανάλια, δηλαδή, τέτοια μεγάλα ποσά δεν μπορούν να κάνουν τα κανάλια αυτά στα οποία δόθηκαν οι άδειες να είναι βιώσιμα. Θα είναι ζημιογόνα».

Ο ίδιος εξέφρασε την έκπληξή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εδώ βιώσαμε πράγματα εξωφρενικά. Εφτασε 76 εκατομμύρια να δοθεί μια άδεια… Ετσι δεν γίνονται κανάλια»

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα παρέπεμψε στη δικαιοσύνη, η οποία θα εξετάσει τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί.

Οι κ.κ. Κυριακού και Μαρινάκης αποχώρησαν από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Ο πίνακας υπερθεματιστών (πήραν άδεια)

Ο πίνακας επιλαχόντων με τα ποσά που προσέφεραν

Γεροβασίλη: Με όρους απόλυτης διαφάνειας

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον».

Αυτό ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η κ. Γεροβασίλη πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας» και κατέληξε: «Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας».

Παππάς: Βιώσιμες επιχειρήσεις

«Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας» είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό “προνόμιο” της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών» πρόσθεσε.

Και συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ότι «πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

Στην ανεργία οι εργαζόμενοι των σταθμών που κλείνουν

Αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στους ήδη λειτουργούντες τηλεοπτικούς σταθμούς που μένουν εκτός τηλεοπτικού πεδίου, καθώς θα πρέπει να πέσει «μαύρο» στις εκπομπές τους, τουλάχιστον μέσω της Digea, εντός 90 ημερών, όπως διαμήνυσε η κυβέρνηση.

Πριν από ένα εικοσιτετράωρο η κ. Γεροβασίλη χαρακτήρισε «αποκατάσταση της νομιμότητας» το κλείσιμο σε 90 ημέρες όσων καναλιών δεν καταφέρουν να πάρουν τηλεοπτική άδεια.

Διαχωρίζοντας τα ιδιωτικά κανάλια που θα σταματήσουν να λειτουργούν από την περίπτωση της ΕΡΤ, η κ. Γεροβασίλη είχε σημειώσει ότι «μαύρο» έπεσε τότε στη δημόσια τηλεόραση και ότι σήμερα οι εποχές αυτές έχουν περάσει.

«Σήμερα πρόκειται περί αποκατάστασης νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο με όρους διαφανείς» είπε η κ. Γεροβασίλη επαναλαμβάνοντας ότι η Digea έχει υποχρέωση να μην μεταφέρει το σήμα όποιου δεν έχει την άδεια, σε 90 ημέρες από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

«Οι 90 ημέρες είναι αποτυπωμένο γραπτώς και είναι γνωστό σε όλους» είτε για τους νέους καναλάρχες είτε για κάποιον που έχει ήδη τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.

Τί θα ακολουθήσει

Ξημέρωσε για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες μετά τον 48ωρο α λα Big Brother εγκλεισμό των υποψήφιων καναλαρχών και των συνεργατών τους στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Tώρα και σε διάστημα πέντε ημερών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των πόθεν έσχες των «προσωρινών υπερθεματιστών», όπως τυπικά αποκαλούνται οι νέοι καναλάρχες. Ο έλεγχος δηλαδή της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για τις άδειες.

Κυβερνητική πολυγνωμία

Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα ξεκίνησε νέα κυβερνητική πολυγνωμία με αφορμή την προσεχή αδειοδοτική διαδικασία. Πρόσφορο έδαφος, αυτή τη φορά, οι κατηγορίες αδειών για «πάροχο περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας» αλλά και για «πάροχο περιεχομένου περιφερειακής εμβέλειας». Από την πολυγνωμία αυτή είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκρυσταλλωμένη εικόνα ούτε πότε θα ανοίξει το θέμα των νέων αδειών ούτε έστω ως προς τη σειρά προτεραιότητας.

Μαύρο μέσω Digea

Στο μεταξύ, όποιος δεν έχει άδεια δεν θα μπορεί να εκπέμπει, σύμφωνα με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Βήμα FM, πετώντας το μπαλάκι στην Digea. «H Digea – μετά από έναν σκανδαλώδη διαγωνισμό, αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση – είναι η αρμόδια για να μεταφέρει την εικόνα από αδειοδοτημένα κανάλια. Επομένως, δεν είναι ούτε η κυβέρνηση ούτε το ΕΣΡ. Η Digea θα πρέπει να μεταφέρει εικόνα από αδειοδοτημένα κανάλια».

Και τώρα το ΣτΕ

Η επιχείρηση «τηλεοπτική ευταξία», έτσι όπως την αντιλαμβάνεται και την επιβάλλει η κυβέρνηση, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2017, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα έχει οριστεί νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την ολομέλεια των προέδρων της Βουλής. Το ΕΣΡ, με τη σειρά του, θα προκηρύξει και θα διενεργήσει τους επόμενους αδειοδοτικούς διαγωνισμούς και, βεβαίως, θα έχει στο μεταξύ αποφανθεί το ΣτΕ για τις προσφυγές των τηλεοπτικών επιχειρήσεων ως προς τη συνταγματικότητα της αδειοδοτικής νομοθεσίας.