Την υπαγωγή της νέας ψυχοδραστικής ουσίας MDMB-CHMICA (γνωστής και ως «Black Mamba») σε καθεστώς ελέγχου σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο ενίσχυσης του ευρωπαϊκού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αξιολόγησης κινδύνων για τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες.

Με βάση την έκθεση αξιολόγησης κινδύνων που συνέταξε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, η οξεία τοξικότητα της ψυχοδραστικής ουσίας MDMB-CHMICA μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Μέχρι στιγμής, σε οκτώ κράτη-μέλη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έχουν αναφερθεί 28 θάνατοι και 25 οξείες δηλητηριάσεις που σχετίζονται με την χρήση της ουσίας MDMB-CHMICA. Σε αρκετές συναφείς εκθέσεις σημειώνεται η πιθανότητα πρόκλησης βίαιων και επιθετικών συμπεριφορών εξαιτίας της χρήσης της συγκεκριμένης ουσίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, προκειμένου να καταστεί ταχύτερη και αποτελεσματικότερη η δράση της ΕΕ σχετικά με την καταπολέμηση των νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Η πρόταση αυτή στοχεύει, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην ενίσχυση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και εκτίμησης κινδύνων των νέων ψυχοδραστικών ουσιών καθώς και στην επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και συλλογής δεδομένων.