Πίσω στη δουλειά, τις υποχρεώσεις, τις δουλειές στο σπίτι, το σχολείο, το διάβασμα, τα πηγαινέλα, τα άγχη του χειμώνα. Αλλά και νέα ξεκινήματα, ανακαινίσεις, σχέδια που μπαίνουν στα σκαριά, αλλαγή επιπέδων.

Ο Σεπτέμβριος μας θυμίζει κάθε φορά ότι αλλάζουμε σελίδα στην καθημερινότητα και μπαίνουμε ξανά σε γνώριμα μοτίβα κινητοποίησης και προγραμματισμού. Πολλές φορές όμως γίνεται το όχημα για… ανώμαλη προσγείωση στον χειμώνα ενώ ακόμη δεν έχει τελειώσει το καλοκαίρι. Ναι, ο Σεπτέμβριος είναι γεμάτος πρέπει, αλλά και σπάνιες δυνατότητες.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε λίγο ακόμη ανοιχτή την πόρτα στη λιακάδα, γεμίζοντας δυνάμεις για το κρύο που έρχεται; Πρώτα να το αποφασίσουμε. Επειδή ήρθε ο Σεπτέμβριος δεν σημαίνει ότι πρέπει να πούμε οριστικά αντίο στη θάλασσα και τη χαλάρωση. Ποια Σαββατοκύριακα του μήνα να εκμεταλλευτούμε για μια μικρή, έξτρα δόση διακοπών; Πόσο να παρατείνουμε φέτος την τελευταία μας βουτιά;

Μπορούμε να προγραμματίσουμε μια ώρα ανεμελιάς κάθε μέρα, μια καθημερινή βόλτα στον φρέσκο αέρα; Εχουμε χρόνο να μείνουμε για λίγο μόνοι να γεμίσουμε μπαταρίες; Τα βιβλία που αφήσαμε στη μέση στην ξαπλώστρα μπορούν να τελειώσουν στη βεράντα ή στο προσκεφάλι.

Ο Σεπτέμβριος είναι δύσκολος για όλους. Γιατί να μη μοιραστούμε λοιπόν όλοι τις ευθύνες; Επειδή κάναμε διακοπές δεν σημαίνει ότι είμαστε διαθέσιμοι σε οτιδήποτε μας ζητούν. Σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να πούμε «όχι», να διαπραγματευθούμε για να μοιράσουμε δουλειές; Δεν είναι ανάγκη να γίνουμε μάρτυρες επειδή επιτρέψαμε στον εαυτό μας να χαλαρώσει λίγο τον Αύγουστο.

Αλλά και η κοινωνικότητά μας δεν χρειάζεται να μπει πρόωρα στην κατάψυξη. Τα δροσερά φθινοπωρινά βράδια είναι ό,τι πρέπει για τους φίλους που χάσαμε το καλοκαίρι. Τα θερινά σινεμά είναι ακόμη ανοιχτά και οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες πιο απολαυστικές με τη δροσιά.

Τον Σεπτέμβριο ας κλείσουμε λίγο το μάτι στο καλοκαίρι και ας κάνουμε τα στραβά μάτια στον χειμώνα. Είναι η καλύτερη ευκαιρία για μια ψύχραιμη ματιά στους στόχους της νέας χρονιάς.

Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach, e-mail ddasenaki@hotmail.com