Εντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Νίκου Φίλη και του Αδωνη Γεωργιάδη εκδηλώθηκε χθες στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά σχολεία και την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε γιατί ο Πρωθυπουργός επέλεξε ιδιωτική σχολή για να στείλει τα παιδιά του και όχι ένα από τα δημόσια σχολεία εφόσον αυτά αναβαθμίζονται, όπως λέει ο υπουργός Παιδείας, ενώ υποστήριξε ότι η τροπολογία για τα ιδιωτικά καταργεί το δικαίωμα των γονέων να επιλέγουν. Επίσης, αναφερόμενος στην τροπολογία για την επανεγγραφή διαγραφέντων φοιτητών, αναρωτήθηκε αν ο Νίκος Φίλης νομοθετεί για τον εαυτό του: «Θα ξαναγραφεί στη σχολή του ο υπουργός;» είπε και δήλωσε ότι η ΝΔ θα αλλάξει τον νόμο ως κυβέρνηση.

Ο Φίλης κατηγόρησε με τη σειρά του τη ΝΔ ότι έχει επιλέξει ως τακτική «την πολιτική δολοφονία χαρακτήρων και όχι την πολιτική αντιπαράθεση». Οσον αφορά την αριστεία, την οποία επικαλούνταν συνεχώς η αντιπολίτευση, είπε ότι βεβαίως πρέπει να υπάρχει τάση βελτίωσης στην κοινωνία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταρρυθμιστική ατζέντα υπέρ όλων και όχι λίγων: «Δεν φτιάχνουμε φέτες αρίστων και πετάμε τη μεγάλη πλειοψηφία στον Καιάδα. Αν υπήρξε Καιάδας, γιατί και αυτό αμφισβητείται ιστορικά» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων χαρακτήρισαν τη χθεσινή ημέρα «μαύρη» υποστηρίζοντας ότι επειδή ο Νίκος Φίλης δεν μπορεί να καταργήσει ευθέως τα ιδιωτικά σχολεία, «επιχειρεί να τα κλείσει καθιστώντας τα διά της τροπολογίας του “ίδια με τα δημόσια” και μεταφέροντας σε αυτά, διά νόμου, όλα τα προβλήματα και τις παθογένειες των δημόσιων σχολείων. Ετσι, αντί να βελτιώσει το επίπεδο των δημόσιων σχολείων, επιχειρεί να διαλύσει τα ιδιωτικά ώστε να μην υπάρχει μέτρο σύγκρισης».

Αντίθετα, η συνδικαλιστική ηγεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα εκδηλώθηκε πογκρόμ απολύσεων εκπαιδευτικών από πολλά ιδιωτικά σχολεία, ώστε να μην τα προλάβει η τροπολογία Φίλη που βάζει φρένο στις αναιτιολόγητες απολύσεις.