Λίγο μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του Ποταμιού υπό τον Σταύρο Θεοδωράκη, σχηματίστηκαν διάφορα πηγαδάκια στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου. Ηταν η πρώτη συνάντηση των ποταμίσιων μετά τις διακοπές και όπως ήταν αναμενόμενο το φάσμα των συζητήσεων –εντός και εκτός της αίθουσας συνεδρίασης –απλώθηκε σε θέματα ποικίλης ύλης: από τις τηλεοπτικές άδειες και τη ΔΕΘ μέχρι… το μέλλον των συνεργασιών στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η προίκα του χώρου…

Θα εστιάσω στο τελευταίο γιατί έμαθα ενδιαφέροντα πράγματα. Πηγές του Ποταμιού έλεγαν με νόημα ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία πρεμούρα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου. Το στοίχημα, συμπλήρωναν, είναι να κινητοποιηθούν ευρύτερες δυνάμεις και όχι να περιοριστεί το εγχείρημα στη συνεργασία Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού.

Οπως τόνιζαν ηγετικά στελέχη της Σεβαστουπόλεως, «αν οι διεργασίες αφορούν απλώς μια αναμέτρηση μεταξύ Γεννηματά και Θεοδωράκη, τότε δεν έχει νόημα». Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι δεν χρειάζονται βιασύνες, «άλλωστε δεν φαίνεται να γίνονται εκλογές μέσα στο 2016». Συμπλήρωναν μάλιστα ότι ήδη ο Σταύρος έχει σειρά επαφών με στελέχη και προσωπικότητες του χώρου.

…και τα χρέη του ΠΑΣΟΚ

Το δεύτερο αγκάθι που φαίνεται να απασχολεί τα στελέχη του Ποταμιού, πάντως, είναι πως δεν έχει διευκρινιστεί τι θα συμβεί με τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και αν αυτά θα αποτελέσουν την προίκα του νέου φορέα.

Το μπεστ-σέλερ και ποιοι δεν το διάβασαν

Ποιος είπε ότι το Μνημόνιο δεν πουλάει; Μαθαίνω ότι το «Game Over», το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχει πουλήσει ήδη πάνω από έξι χιλιάδες αντίτυπα. Στα βιβλιοπωλεία βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες η τρίτη του έκδοση.

Είναι μεγάλος ο πειρασμός να συσχετίσω την εμπορική επιτυχία του «Game Over» με την αναψηλάφηση της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ. Θυμίζω ότι ακόμη και ο τίτλος του βιβλίου είναι η φράση με την οποία ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε κηρύξει το τέλος της ιλαροτραγωδίας των greek statistics στο πρώτο Eurogroup στο οποίο μετείχε ο (για τους φίλους του) Παπάκ.

Οι καραμανλικοί

Αν, όμως, κρίνω από ό,τι ακούω και διαβάζω τις τελευταίες εβδομάδες, από τότε που αναβίωσε η δίωξη κατά του Γεωργίου, το βιβλίο μάλλον δεν έχει διαβαστεί. Σίγουρα δεν το έχουν διαβάσει οι καραμανλικοί, που παρουσιάζουν την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 ως σκευωρία κατά του Καραμανλή.

Αν είχαν διαβάσει το «Game Over» θα είχαν, αν μη τι άλλο, την ευκαιρία να θυμηθούν ότι το πρώτο πολιτικό θύμα της αναθεώρησης του Γεωργίου, που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2010 –επτά μήνες μετά το Μνημόνιο –ήταν η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ηταν προσωπικά και ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου, που μέχρι τότε διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν πρόκειται να πάρει άλλα μέτρα –και μετά έτρεχε να καλύψει την τρύπα από το 13,8% στο 15,4%.

Το Ποτάμι ρωτά για τον Σώρρα

Οι βουλευτές του Ποταμιού έχουν πάρει φόρα. Το λέω γιατί μετά την ερώτηση του Γιώργου Μαυρωτά προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τους υπεράριθμους συμβούλους του, χθες κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού με θέμα τον Αρτέμη Σώρρα.

Αφορμή το –πώς να το χαρακτηρίσω κομψά; –δρώμενο του τελευταίου στην Αρχαία Ολυμπία το Σάββατο που μας πέρασε. Ξέρετε, αυτό που συνομιλούσε με το δωδεκάθεο. Ο Φωτήλας, βασικά, ρωτά αν είχε δοθεί η σχετική άδεια μιας και μιλάμε για αρχαιολογικό χώρο και όπως επισημαίνει, ακόμη και πρόσφατα «φορείς που ασχολούνται με τον αθλητισμό έχουν προσπαθήσει με επίσημο αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες να πραγματοποιήσουν αθλητικές εκδηλώσεις, όπως ο Μαραθώνιος και ο Ημιμαραθώνιος Ολυμπίας με τερματισμό το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας. Εν τούτοις το αίτημα τους απορρίφθηκε».

Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως, από το κόμμα αποφάσισαν να βάλουν το θέμα Σώρρα στην ατζέντα γιατί θεωρούν ότι ο εν λόγω τύπος «πάτησε σε μια ρητορική συνωμοσιολογίας, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει βασικός υπεύθυνος» –και η εισβολή του στην Αρχαία Ολυμπία ήταν απλώς η αφορμή.

Ο Τόσκας αντεπιτίθεται

Στην αντεπίθεση, μετά τον σάλο που ξέσπασε για τη βίαιη επίθεση η οποία έστειλε στο νοσοκομείο τον διοικητή της Τροχαίας Αθηνών Γιώργο Διαμαντόπουλο, προσπάθησε να περάσει χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας με σειρά συνεντεύξεων που έδωσε.

Παρότι το επεισόδιο του ξυλοδαρμού έγινε στη διασταύρωση της Πανεπιστημίου με την οδό Μπενάκη μετά το τέλος πορείας, η Αστυνομία μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει ούτε καν σε μία προσαγωγή υπόπτου. Ο Τόσκας όμως αρκέστηκε να δηλώσει, αφού καταδίκασε το βίαιο περιστατικό, ότι γίνονται έρευνες και θα κάνει ό,τι μπορεί για τη σύλληψη των ενόχων.

Ανεβάζοντας μάλιστα τους τόνους επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να επιρρίψει ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο «άβατο» των Εξαρχείων. Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν της περιοχής ο υπουργός υπογράμμισε: «Εδώ και πολλές δεκαετίες αυτοί που σχίζουν τα ιμάτιά τους τώρα, η Ν Δ και το ΠΑΣΟΚ, και προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα, κατασκεύασαν χώρο απομόνωσης των Τμημάτων στα Εξάρχεια προκειμένου να ησυχάσουν από την υπόλοιπη, την ευρύτερη περιοχή. Αντί να λύσουν τα προβλήματα, προσπάθησαν να εγκλωβίσουν τα προβλήματα ή να τα ρίξουν κάτω από το χαλί».

Σε άλλες συνεντεύξεις του χρησιμοποίησε ακόμα πιο οξείς χαρακτηρισμούς λέγοντας ότι «από την αρχή του καλοκαιριού η ΝΔ έχει εξαπολύσει μια γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα, γιατί γκεμπελικού τύπου είναι όταν λες το ίδιο ψέμα συνέχεια, γιατί στο τέλος κάτι μένει».