Το μενού της πρώτης μετακαλοκαιρινής συνάντησης της γαλάζιας συντονιστικής ομάδας είχε ΔΕΘ, τηλεοπτικές άδειες και μια γενικότερη αξιολόγηση της πορείας της χώρας, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Πρόκειται, μάλλον, για εύσχημο τρόπο παρουσίασης ενός ζητήματος που απασχολεί έντονα το γαλάζιο επιτελείο και συνοψίζεται στο ερώτημα «πού το πάει ο Τσίπρας;». Η ερώτηση φάνηκε να βασανίζει την ομάδα των συντονιστών, αφού από την απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ο αντιπολιτευτικός σχεδιασμός για τη νέα πολιτική σεζόν και, κατ’ ουσίαν, το επίπεδο του εκλογικού συναγερμού στην Πειραιώς και τις γαλάζιες οργανώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε στη συνεδρίαση την εκτίμησή του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τον χρόνο και να πάει όσο πιο μακριά αντέχει. Οχι επειδή διαθέτει κάποιο στέρεο σχέδιο που ευελπιστεί να υλοποιήσει, μήπως καταφέρει να φρενάρει και πολύ περισσότερο να αντιστρέψει την κατηφορική πορεία της κυβέρνησης, αλλά επειδή δεν έχει κάτι καλύτερο να περιμένει μέσα από μια εκλογική ζαριά. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι συμμερίζεται και την εκτίμηση αρκετών στελεχών της ΝΔ που δεν αποκλείουν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, σε μια προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να περισώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σε κάθε νομοσχέδιο η κυβέρνηση ρουσφετολογεί, ενώ στήνει ένα σκηνικό σύγκρουσης, με τον επιτακτικό τόνο για ρύθμιση του χρέους ή την επαναφορά των απαιτήσεων για τις γερμανικές επανορθώσεις, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει και πρόσχημα για κάλπες», ήταν μια από τις προσεγγίσεις για το πρωθυπουργικό σχέδιο.

Οι συντονιστές δεν απομακρύνθηκαν από τη σκέψη του αρχηγού, ενώ με τη βεβαιότητα ότι ο εκλογικός ορίζοντας απομακρύνεται και κάλπες θα μπορούσαν να προκύψουν μόνον ως πολιτικό ατύχημα, κινείται και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σύμβουλος στρατηγικής του προέδρου της ΝΔ. Η δική του ανάλυση προφανώς συγκρατεί τον κομματικό μηχανισμό από μια τραυματική περιδίνηση σε προεκλογική τροχιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ΝΔ θα χαμηλώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Η προσφυγή στις κάλπες θα παραμείνει στο τραπέζι ως πρόκληση, ενώ θα κλιμακωθεί η επίθεση σε όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής –ακόμη και στο Προσφυγικό.

Κατά την εισήγησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της γαλάζιας συνοχής και απαξίωσε κάθε σενάριο περί εσωκομματικών τριβών –«η συσπείρωση στη βάση μας υπερβαίνει το 90%, αυτή είναι η πραγματική εικόνα κι όλα τα άλλα είναι θεωρία», παρατήρησε με αυστηρό ύφος. Μέσα από την ανάλυση του Τάκη Θεοδωρικάκου, εξάλλου, καταγράφηκε μια ταύτιση εκτιμήσεων με τον Μάκη Βορίδη, την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ δεν άφησε ασχολίαστη: «Ορίστε, εκπροσωπούμε πλέον όλες τις τάσεις!» σχολίασε με χιούμορ. Ο προεδρικός σύμβουλος, όπως και ο συντονιστής Εσωτερικών, συνεκτιμούσαν ότι «η προσέγγιση Τσίπρα είναι μεν λαϊκίστικη, αλλά ταυτόχρονα σκληρά ταξική» και στην πραγματικότητα ο Πρωθυπουργός «επενδύει σε μια διχαστική πολιτική για να χτίσει στρατό».

Η ΧΩΡΑ ΣΕΡΝΕΤΑΙ. Η θέση αρκετών συντονιστών πως «η χώρα σέρνεται και τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώνονται δραματικά από τη σφαγιαστική έμμεση και άμεση φορολογία», προαναγγέλλει και το κλίμα στη ΔΕΘ –από το βήμα της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτίθεται μπει σε λεπτομέρειες για το νέο γαλάζιο πρόγραμμα. Προκρίνει μια παρουσίαση των γενικών κατευθύνσεων με οραματικά στοιχεία για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας με καθοδηγητή τη ΝΔ, όπως προέκυψε από τη χθεσινή εισήγησή του.

Σχετικά με τις γαλάζιες ταλαντεύσεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο πρόεδρος της ΝΔ προσπέρασε τις επικρίσεις, λέγοντας πως «η θέση του κόμματος είναι καθαρή», ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επίμαχη τροπολογία για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Τη νέα πρόταση για επιπλέον τηλεοπτικές άδειες με ενιαίο τίμημα, πέραν των τεσσάρων που δημοπρατεί η κυβέρνηση Τσίπρα, προσυπέγραψαν όλοι οι συντονιστές.