Κακός χαμός γίνεται στον χώρο του ποδοσφαίρου! Συμβαίνουν πράγματα που δεν έχουν συμβεί πουθενά στον κόσμο και ήταν αδιανόητα. Γιατί ποιος νους θα μπορούσε να διανοηθεί ότι η διοίκηση της ΕΠΟ θα έφθανε στο σημείο να ρίξει πόρτα στην υπερκείμενη Αρχή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, τη FIFA; Γιατί ουσιαστικά αυτό έκανε ο Γιώργος Γκιρτζίκης και οι λοιποί παράγοντες της ελληνικής Ομοσπονδίας το πρωί της Τρίτης όταν ματαίωσαν το προγραμματισμένο ραντεβού με την αντιπροσωπεία των διεθνών Συνομοσπονδιών, FIFA και UEFA.

Στα γραφεία της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, πάντως, εδώ και λίγες ημέρες παίζεται ένα τραγούδι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μπάσκετ. Αποτελεί το σήμα κατατεθέν του αθλήματος, από το έπος του 1987. Το «Final Countdown» των Europe είναι το μουσικό χαλί στο σίριαλ με το προεδρείο της ΕΠΟ και την Κάρτα Υγείας, για την οποία έχει επιδοθεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για παραπομπή σε δίκη έξι μελών του ΔΣ της.

Από την επίδοση του βουλεύματος η ΕΠΟ έχει προθεσμία 15 ημερών για να απομακρύνει τους έξι κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός της Γιώργος Γκιρτζίκης και παρά την αντίσταση των παραγόντων της ΕΠΟ, η επόμενη Παρασκευή θα είναι ιστορική ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κόντρα σε νόμους και γνωμοδοτήσεις, ουδείς παραιτείται. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ότι το ΔΣ μπορεί να λαμβάνει νομότυπα αποφάσεις. Ωστόσο στις 9 Σεπτεμβρίου και τα 20 μέλη, όχι μόνο τα έξι υπόδικα, θα εκπέσουν με απόφαση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού!

Εξώδικο για το ότι δεν συμπράττει

Πώς θα γίνει αυτό; Το «Shot» έχει τις λεπτομέρειες και αποκαλύπτει ότι στη ΓΓΑ θα χρησιμοποιήσουν διάταξη του νόμου που αναφέρει πως ο γενικός γραμματέας έχει το δικαίωμα να εκπαραθυρώσει όλα τα μέλη του προεδρείου που δεν απέπεμψε (όποια) μέλη για τα οποία έχει εκδοθεί βούλευμα. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο ένας εκ των εκπροσώπων της Σούπερ Λίγκας στο ΔΣ της ΕΠΟ, ο Αλέξης Δέδες, έστειλε εξώδικο στην Ομοσπονδία προκειμένου να δηλώσει με κάθε επισημότητα ότι δεν συμπράττει με την παραμονή των έξι στο προεδρείο.

Βάσιμες πληροφορίες του «Shot» αναφέρουν πως σχετική ενημέρωση – προειδοποίηση έκανε στα μέλη της ΕΠΟ ο έγκριτος συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, στον οποίο ανέτρεξε η Ομοσπονδία προκειμένου να λάβει συμβουλές για τον χειρισμό της κατάστασης. Ο έμπειρος καθηγητής φαίνεται πως δεν έπεισε τους έξι κατηγορουμένους να παραιτηθούν ούτε η αναφορά του στην καθαίρεση ολόκληρου του ΔΣ τους θορύβησε. «Αν οι έξι κατηγορούμενοι παραιτηθούν θα μπορεί το ΔΣ να λειτουργεί μέχρι τις εκλογές. Αν δεν το κάνετε, μπορεί ο ΓΓΑ να κρίνει ως έκπτωτα όλα τα μέλη και να ζητήσει από το Πρωτοδικείο να ορίσει προσωρινή διοίκηση» φέρεται να είπε ο Αλιβιζάτος, προβλέποντας ουσιαστικά με επιτυχία αυτό που θα πράξει την ερχόμενη Παρασκευή ο Συναδινός. Εκτός αν την Πέμπτη οι έξι κατηγορούμενοι κάνουν ηρωική έξοδο.

Ο προπονητής και ο δικηγόρος του

Ημέρες πολυμετοχικότητας ζει ο Παναθηναϊκός. Οι μεταγραφικές κινήσεις των Πρασίνων και ο βαθμός ενίσχυσης της ομάδας τους θυμίζει το καλοκαίρι που με τη σύμπραξη των Βαρδινογιάννη, Γιαννακόπουλου, Βγενόπουλου, Πατέρα, ο Παναθηναϊκός είχε δημιουργήσει το ποιοτικότερο ρόστερ της τελευταίας 20ετίας.

Εξι χρόνια μετά ο Παναθηναϊκός, χωρίς να έχει αντίστοιχο μπάτζετ, όχι μόνο έκλεψε την παράσταση αλλά έχει φτιάξει ρόστερ που είναι πιο ισορροπημένο και γεμάτο ακόμη και από εκείνο της ομάδας που πήρε το τελευταίο πρωτάθλημα για τον ΠΑΟ.

Ανθρωπος-κλειδί για τις μεταγραφές που έχει κάνει ο Παναθηναϊκός είναι ο Αντρέα Στραματσόνι (φωτογραφία), ο οποίος δεν κινείται ως προπονητής ελληνικής ομάδας αλλά ως μάνατζερ αγγλικού πρωταθλήματος. Οπου μάνατζερ, ως γνωστόν, οι Αγγλοι θεωρούν τους προπονητές των ομάδων. Ο Στραματσόνι έχει την ελευθερία κινήσεων του Αρσέν Βενγκέρ της Αρσεναλ. Ο Ιταλός επέλεξε τους παίκτες και όχι ο τεχνικός διευθυντής Ζιλμπέρτο Σίλβα. Ο Ιταλός έκανε και τις διαπραγματεύσεις, πολλές εκ των οποίων λέγεται πως ολοκλήρωσε ο δικηγόρος του.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε πως κάποιοι παίκτες άλλαξαν και ατζέντη πριν υπογράψουν στον Παναθηναϊκό. Είχαν άλλον και τελικά έκαναν συμβόλαιο με τους Πρασίνους με εκπρόσωπο τον δικηγόρο του ιταλού προπονητή. Προσοχή, δεν είναι μεμπτό και ουδείς μπορεί να υπαινιχθεί το παραμικρό για τον Στραματσόνι, για τον εξής απλούστατο λόγο: οι παίκτες που έφερε στον Παναθηναϊκό δεν είναι υπερτιμολογημένοι, αντιθέτως έχουν κάνει συμβόλαια με τεράστια έκπτωση στο κασέ τους και με όρους που εξασφαλίζουν τον ΠΑΟ ότι δεν θα βιώσει περιπτώσεις ανάλογες με τον Εσιέν. Ο Λεντέσμα για παράδειγμα μπορεί να κοστίσει 150.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό αν αποδειχθεί σαπάκι, ενώ κάτι ανάλογο θα πληρωθεί και ο Σάμπα που ανακοινώθηκε χθες.

Ο νικητής απομακρύνθηκε!

Δέκα χρόνια από την ιστορική και μεγαλύτερη νίκη του ελληνικού μπάσκετ συμπληρώνονται σήμερα. Την 1η Σεπτεμβρίου 2006, στη Σαϊτάμα, η Εθνική νίκησε (101-95) στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ την έκτοτε αήττητη Εθνική ΗΠΑ.Ο ηττημένος προπονητής Μάικ Σιζέφσκι παραμένει στη θέση του.

Ο νικητής Παναγιώτης Γιαννάκης απομακρύνθηκε δύο χρόνια μετά. Ενδιαφέρον!

Κουίζ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υπόθεση χορηγίας της Α1 μπάσκετ. Ο ΟΠΑΠ θα αποτελέσει παρελθόν, ωστόσο δεν αποκλείεται χορηγός να είναι εταιρεία που δραστηροποιείται στον χώρο. Η νέα διοίκηση του ΕΣΑΚΕ κάνει ακόμη επαφές με εταιρείες πετρελαίων κι άλλες ευελπιστώντας ότι στην κλήρωση (8/9) θα ανακοινώσει χορηγό. Προπονητής που δεν βρίσκεται πλέον στην Α1 παίζει ρόλο σε μια από τις διαπραγματεύσεις και το ερώτημα είναι αν βοηθά το πρωτάθλημα. Ποιος είναι;