«Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας σε αυτή την ιστορική πτήση», είπε ο κουβανοαμερικανός πιλότος Μαρκ Λουάσες στους επιβάτες της πτήσης 387 του Airbus 320, που ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 10 χθες το πρωί από το Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριδας και προσγειώθηκε λιγότερο από μια ώρα αργότερα στον προορισμό της, τη Σάντα Κλάρα της Κούβας. Ηταν η πρώτη απευθείας πτήση αμερικανικού εμπορικού αεροσκάφους προς την Κούβα εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Μεταξύ των 150 επιβατών, ήταν και ο υπουργός Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Φοξ.

«Πρόκειται για άλλο ένα βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που πριν από έναν χρόνο και λίγες ημέρες είχε μεταβεί για πρώτη φορά στην Αβάνα για να παραστεί στο εκ νέου άνοιγμα της αμερικανικής πρεσβείας στο νησί.

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους JetBlue είναι η πρώτη που καθιέρωσε απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Κούβα, αλλά δεν θα είναι και η τελευταία. Σήμερα ξεκινούν τα εμπορικά δρομολόγια της εταιρείας Silver Airways, επίσης προς τη Σάντα Κλάρα, ενώ από τις 7 Σεπτεμβρίου η American Airlines θα πετά προς το Χολγκίν και το Σιενφουέγος.

Η Αβάνα, απ’ όπου εισέρχονται στην Κούβα οι μισοί διεθνείς ταξιδιώτες, θα πρέπει να περιμένει ακόμη λίγο καιρό καθώς δεν έχουν εγκριθεί ακόμη οι άδειες πραγματοποίησης πτήσεων με αυτόν τον προορισμό. Οταν συμβεί αυτό, θα πραγματοποιούνται 20 ημερήσιες πτήσεις προς και από την Αβάνα, που θα προστεθούν στις 90 πτήσεις προς τα υπόλοιπα αεροδρόμια του νησιού.

Η αποκατάσταση των πτήσεων, γράφει η Σίλβια Αγιούσο στην «Ελ Παΐς», δεν σημαίνει ότι οι Αμερικανοί μπορούν πλέον να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Κούβα. Οι τουριστικές επισκέψεις στο νησί εξακολουθούν επισήμως να απαγορεύονται και οι Αμερικανοί που θέλουν να ταξιδέψουν πρέπει να εμπίπτουν σε κάποια από τις 12 κατηγορίες που επιτρέπονται, μεταξύ των οποίων τα πολιτισμικά ή θρησκευτικά ταξίδια. Ο πολλαπλασιασμός των πτήσεων προς την Κούβα είναι βέβαιο όμως ότι θα ασκήσει πίεση στο αμερικανικό Κογκρέσο ώστε να άρει οριστικά την απαγόρευση τουριστικών επισκέψεων στο νησί.

«Η απαγόρευση δεν συνάδει με τις αξίες της ανοιχτής μας κοινωνίας και εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη της Κούβας», δήλωσε ο Τζέιμς Ουίλιαμς, πρόεδρος της οργάνωσης Engage Cuba που ζητά την πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο.

Μέχρι τώρα, για να ταξιδέψει κάποιος αεροπορικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Κούβα έπρεπε να το κάνει μέσω τρίτης χώρας ή να καταφύγει σε πολύ ακριβά και αναξιόπιστα τσάρτερ.

Η συμφωνία για την αποκατάσταση των απευθείας εμπορικών πτήσεων ανακοινώθηκε κατά την πρώτη επέτειο της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, στις 17 του περασμένου Δεκεμβρίου, και επικυρώθηκε με μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Φεβρουάριο στην Αβάνα. Από εκείνη την ημέρα, οι αμερικανικές και κουβανικές Αρχές διαπραγματεύονταν τις άδειες των πτήσεων.

Τα δρομολόγια και οι άδειες

Οκτώ αμερικανικές εταιρείες έχουν λάβει σχετική άδεια και θα εκτελούν προς το παρόν αποκλειστικά τα δρομολόγια μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κούβας. Οι κουβανικές εταιρείες όπως η Cubana de Aviacion δεν μπορούν να πετάξουν, καθώς εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις εναντίον του κουβανικού κράτους σε αμερικανικό έδαφος. Ο κουβανός υφυπουργός Μεταφορών Εδουάρδο Ροντρίγκες, πάντως, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για να ρυθμιστεί το ζήτημα.