Ηταν ένα ετερόκλητο πλήθος –ένας ιερέας που διήνυσε πολλά χιλιόμετρα για να έρθει στο Καράκας, ιθαγενείς που ταξίδεψαν από τον Νότιο Αμαζόνιο, άλλοι από τις Δυτικές Ανδεις, ανάπηροι με τα καρότσια τους, άνεργοι, νοικοκυρές, νέα παιδιά. Οι περισσότεροι φορούσαν λευκά. Και όλοι τους φώναζαν το σύνθημα «Αυτή η κυβέρνηση θα πέσει!» στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποπομπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν χθες ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο. Δεν ήταν πάντως μια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε εύκολα. Η Νατί Γουτιέρεζ, για παράδειγμα, μια 53χρονη γυναίκα, χρειάστηκε τριπλάσιο χρόνο από ό,τι συνήθως για να διανύσει τα 120 χιλιόμετρα που χωρίζουν το σπίτι της από το Καράκας εξαιτίας των μπλόκων του στρατού. Οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης δεν είχαν να ξεπεράσουν μόνο τα μπλόκα, αλλά και το κλίμα τρομοκρατίας που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση. Τα τεράστια προβλήματα φαίνεται πάντως πως ήταν πολύ ισχυρό κίνητρο: ο πληθωρισμός είναι τριψήφιος, η οικονομία συρρικνώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, οι ελλείψεις στα βασικά αγαθά είναι μόνιμες, οι διακοπές του ηλεκτρικού συνεχείς, το νερό είδος εν ανεπαρκεία.

Ο άνθρωπος που αντικατέστησε τον χαρισματικό Ούγκο Τσάβες δεν βλέπει πίσω από όλα αυτά τίποτε λιγότερο από πραξικόπημα. Ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν προβοκάτορες που σκόπευαν να κάνουν βομβιστικές επιθέσεις για να σκοτώσουν οπαδούς της αντιπολίτευσης και να σπείρουν το χάος. Λεπτομέρειες δεν έδωσε. Σύμφωνα πάντως με οργανώσεις για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και κόμματα της αντιπολίτευσης, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και γνωστοί ακτιβιστές που κάθε άλλο παρά συνηθίζουν να βάζουν βόμβες. Για την επιτήρηση της διαδήλωσης εξάλλου κινητοποιήθηκε πολύ μεγάλος αριθμός αστυνομικών και στρατιωτών, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα σε έναν αυτοκινητόδρομο από όπου διαδηλωτές επιχείρησαν να φτάσουν με τα πόδια στο Καράκας όταν η αστυνομία σταμάτησε τα λεωφορεία που τους μετέφεραν.

Τα μπλόκα και τα δακρυγόνα δεν ήταν τα μόνα μέσα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μαδούρο για να σταματήσει τους διαδηλωτές. Παράλληλα κάλεσε τους δικούς της οπαδούς να πραγματοποιήσουν αντιδιαδηλώσεις, ενώ την περασμένη Παρασκευή απέλασε ομάδα βουλευτών από τον Ισημερινό, οι οποίοι είχαν επιχειρήσει να επισκεφθούν στη φυλακή τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπεζ. Κι ακόμη, ο δήμαρχος της αντιπολίτευσης Ντάνιελ Κεμπάλος που είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να «διευθύνει και να συντονίσει βίαιες πράξεις» την ημέρα της διαδήλωσης.

Οι Αρχές προχώρησαν επίσης στην κράτηση διαφωνούντων όπως είναι ο Γιον Γκοϊκοετσέα, στέλεχος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο Γκοϊκοετσέα είχε στην κατοχή του εκρηκτικά και «εκπαιδευόταν από την αυτοκρατορία των ΗΠΑ». Στην παράδοση του Τσάβες, ο Μαδούρο δείχνει τον εχθρό προς την κατεύθυνση της Αμερικής. Φαίνεται πάντως πως πείθει όλο και λιγότερο: λίγες ημέρες νωρίτερα είχε διατάξει τους υπουργούς του να απολύσουν όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που υπέγραψαν το αίτημα για το δημοψήφισμα.

«Θα το κάνω»

«Εάν υπογράψεις για να φύγει ο Μαδούρο σε απολύουν, εάν θέλεις να διαδηλώσεις δεν σε αφήνουν. Παλιά διαδήλωνα υπέρ της κυβέρνησης. Τώρα θα διαδηλώσω κατά. Μπορεί να είναι επικίνδυνο, αλλά θα το κάνω».

Μαουρίτσιο Αλβάρεζ, εργάτης.