Την καθαίρεση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ από το αξίωμά της αποφάσισαν χθες οι γερουσιαστές της Βραζιλίας σε ειδική συνεδρίαση του σώματος –η ολοκλήρωση μιας 12μηνης πολιτικής αντιπαράθεσης που παρέλυσε τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής και εξέθεσε τις βαθιές πληγές της, από τις φυλετικές σχέσεις έως τις κοινωνικές δαπάνες. Παρότι η αποπομπή της Ρουσέφ ήταν αναμενόμενη, η χθεσινή απόφαση σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής πολιτικής αστάθειας στη χώρα καθώς η κολοσσιαία πολιτική σύγκρουση που έχει ξεσπάσει θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχισθεί. Η Ρουσέφ ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας, παλιά αντάρτισσα που είχε φυλακισθεί και βασανισθεί τη δεκαετία του 1970 στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας. Το 2014 επανεξελέγη για δεύτερη θητεία στην προεδρία, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 54 εκατομμύρια ψήφους, όμως πέρσι οι αντίπαλοί της την κατηγόρησαν για παραποίηση των στοιχείων που αφορούσαν το δημόσιο έλλειμμα και για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων.

Υπέρ της καθαίρεσης της Ρουσέφ ψήφισαν 61 γερουσιαστές, ενώ εναντίον της καθαίρεσής της τάχθηκαν 20 γερουσιαστές. Ακόμα και στελέχη του κόμματός της, του αριστερού Κόμματος των Εργατών, ψήφισαν εναντίον της. Η διαδικασία άρχισε όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης απαίτησαν την εκδίωξή της από το τιμόνι της χώρας, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικές μανούβρες που έκανε για να καμουφλάρει τα μεγάλα ελλείμματα και έτσι να μην περικόψει δημόσιες δαπάνες ουσιαστικά οδήγησαν στη χειροτέρευση της ύφεσης σε μια χώρα που θεωρούνταν ως μία από τις πλέον δυναμικές ανερχόμενες οικονομίες.

Αυτά είναι βλακείες, επαναλάμβανε παντού η Ρουσέφ, διακηρύσσοντας με κάθε τρόπο την αθωότητά της. Σημείωνε ότι και παλαιότεροι πρόεδροι χρησιμοποιούσαν τις ίδιες λογιστικές τακτικές και ισχυριζόταν ότι η προσπάθεια αποπομπής της ήταν ουσιαστικά ένα αναίμακτο πραξικόπημα από κάποιες πολιτικές ελίτ που αντιδρούσαν στη 13χρονη διακυβέρνηση της χώρας από το Κόμμα των Εργατών.

Ο Μισέλ Τέμερ, που εκτελούσε μέχρι σήμερα χρέη προσωρινού προέδρου –και είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Ρουσέφ ώσπου στράφηκε εναντίον της –ορκίστηκε και επισήμως νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, θέση που θα διατηρήσει μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2018.

Η πολιτική και οικονομική ζωή της Βραζιλίας ωστόσο θα παραμείνει ταραχώδης καθώς η χώρα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική ύφεση που έχει βιώσει από το 1930 και από το ξέσπασμα του σκανδάλου Lava Jato και τις καταγγελίες για διαφθορά στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras, όπου φέρεται να εμπλέκονται δεκάδες πολιτικοί και αξιωματούχοι οι οποίοι δέχθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια σε μίζες. Η έρευνα που κρατά ήδη εδώ και δύο χρόνια έχει οδηγήσει στη φυλάκιση δεκάδων από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας και πολιτικούς από όλο το πολιτικό φάσμα, ενώ απειλεί ακόμα και τους βουλευτές και γερουσιαστές που ψήφισαν την απομάκρυνση της προέδρου.

Η Ρουσέφ ισχυρίζεται ότι πολλοί από τους αντιπάλους της απλώς ήθελαν να τη βγάλουν από τη μέση, ώστε να σωθούν παρεμβαίνοντας στην ανάκριση, κάτι που η ίδια έλεγε ότι αρνούνταν να κάνει. Η Ρουσέφ δεν είχε εμπλακεί ποτέ προσωπικά στο σκάνδαλο της Petrobras, όμως πολλοί από τους αντιπάλους της λένε ότι δεν γίνεται να μην ήξερε τα όσα γίνονταν καθώς οι περισσότερες από τις μίζες είχαν δοθεί όταν το κόμμα της βρισκόταν ήδη στην εξουσία.

Οι σύμμαχοι της Ρουσέφ θα στραφούν τώρα στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό για καιρό ακόμα.

Η απάντηση

Σε tweet που έστειλε αμέσως μετά την καθαίρεσή της από το προεδρικό αξίωμα, η Ντίλμα Ρουσέφ έγραψε: «Σήμερα είναι η μέρα κατά την οποία 61 άνδρες, πολλοί εκ των οποίων κατηγορούνται για διαφθορά, έριξαν στα σκουπίδια τις ψήφους 65 εκατομμυρίων Βραζιλιάνων»