Από δυο χωριά στην οδό Πειραιώς…

Εντάξει, ομολογώ ότι έχει πάψει από ετών να συνιστά είδηση το γεγονός ότι συγκάτοικοι στο ίδιο υπουργείο, υφυπουργός και γενικός γραμματέας εν προκειμένω, δεν μιλιούνται. Μιλιούνται δηλαδή, αλλά μόνο για να «δώσει» ο ένας τον άλλο. Πάνε κι έρχονται τα μπαλάκια με ευθύνες καθυστερήσεων και λανθασμένων χειρισμών, διότι ο ένας έφτιαξε τον νόμο (είχε παραπάνω από ενεργό συμμετοχή) και ο άλλος τραβάει τα μαλλιά του για να τον εφαρμόσει. Κουβέντα στην κουβέντα, δεν θέλει και πολύ, η κατάσταση έχει φτάσει στα άκρα στις μεταξύ τους σχέσεις –μαθαίνω από αξιόπιστη πηγή –και ορισμένοι βλέπουν διέξοδο μόνο με ανασχηματισμό (αν και όποτε γίνει).

Δεν θα σας πω σε ποιους αναφέρομαι για να έχει και λίγο σασπένς. Θα σας πω όμως ότι στο συγκεκριμένο υπουργείο έχουν πολλή δουλειά να κάνουν τώρα από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο που η κυβέρνηση θα δίνει μάχη με τους δανειστές για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως άλλωστε και στο παρελθόν όταν είχαν βάλει κόκκινη γραμμή στις περικοπές των συντάξεων. Αναστενάζουν τα ATM.

…και από άλλη χώρα στην Καραγεώργη Σερβίας

Στο άλλο κλασικό δίδυμο της αγαστής συνεργασίας στην Καραγεώργη Σερβίας (όπου έχει πάψει επίσης εδώ και χρόνια να συνιστά είδηση αναπληρωτής υπουργός και ΓΓΔΕ να μη μιλιούνται παρά μόνο για τα απαραίτητα) θα σας πω μόνο ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποκαλείται πλέον «ανεξάρτητο κρατίδιο». Βιάζεται ίσως λίγο ο Πιτσιλής, αλλά με το καπέλο της τρόικας από Γενάρη η ΓΓΔΕ θα γίνει Ανεξάρτητη Αρχή.

Γιατί «δαγκώνει» ο ΣΕΒ

Δεν είναι μόνο το ότι η οικονομία συνεχίζει να σέρνεται η αιτία της σφοδρής προχθεσινής επίθεσης του ΣΕΒ στην κυβέρνηση. Αλλά και ότι φοβάται πως ενόψει της συζήτησης για τα εργασιακά η κυβέρνηση θα τον χρησιμοποιήσει ξανά ως σάκο του μποξ στην αντιπαράθεση με το ΔΝΤ. Κάθε φορά άλλωστε που ανοίγει το καυτό θέμα των εργασιακών, οι υπουργοί το χρεώνουν στην «εσωτερική τρόικα». Το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος που αναφερόμενος στο θέμα της κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού πετάει το μπαλάκι στον ΣΕΒ, λέγοντας πως οι βιομήχανοι έχουν προτείνει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, την οποία η κυβέρνηση αρνείται. Το είχε κάνει προ καιρού και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης χαρακτηρίζοντας τους βιομηχάνους «εμπροσθοφυλακή της τρόικας εσωτερικού» για την πρότασή τους περί μείωσης μισθών και αύξησης απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο ΣΕΒ δεν έχει πάψει να προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση μετά τη «στροφή της στον ρεαλισμό». Ισα ίσα που τα αιχμηρά του σχόλια μπορεί στη φάση αυτή και να την εξυπηρετούν.

Νέο φλερτ Ιράν – ΕΛΠΕ

Κάτι ψήνεται με το Ιράν, με βάση όσα συζήτησαν την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με τον πρέσβη της χώρας στην Ελλάδα Ματζίντ Σαμπεστάρι. Κάνοντας τον «ενδιάμεσο», ο υπουργός βοήθησε να κλειστεί, για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, προσεχές ραντεβού στην Τεχεράνη, ανάμεσα στη διοίκηση του ελληνικού ομίλου με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας. Το θέμα του ταξιδιού σχετίζεται με την επιθυμία των Ιρανών να βρουν βάση επί ευρωπαϊκού εδάφους (έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει τη Βουλγαρία) για τη διύλιση και πώληση του πετρελαίου τους στην ενιαία αγορά. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, μελετώνται δύο πιθανά σενάρια. Το ένα αφορά την αναβάθμιση με ιρανικά κεφάλαια του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και με μετοχική συμμετοχή των Ιρανών στο σχήμα. Το δεύτερο, και πολύ πιο φιλόδοξο, την κατασκευή ενός νέου διυλιστηρίου στη Θράκη, στην Κομοτηνή συγκεκριμένα, με εξαγωγικό φυσικά προσανατολισμό. Αυτά θα συζητήσουν ΕΛΠΕ και Ιρανοί στη Τεχεράνη. Θυμίζω ότι τα ΕΛΠΕ διατηρούν μαζί τους παραδοσιακά στενές σχέσεις και έχουν παραλάβει ήδη τρία φορτία αργού στη μετά εμπάργκο εποχή. Ενα είναι σίγουρο, όσοι ασχολούνται με τα ενεργειακά δεν πρόκειται να πλήξουν.

Συνοδός στη Ρώμη

Σε συνέδριο στη Ρώμη θα παραβρεθεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος το Σαββατοκύριακο. Οχι, δεν πρόκειται για κάποια συνάντηση κεντρικών τραπεζιτών στην όμορφη ιταλική πρωτεύουσα, αλλά για συνέδριο με αντικείμενο ιατρικά θέματα. Και επειδή θα αναρωτηθείτε τι δουλειά έχει ο Στουρνάρας στο συνέδριο αυτό, σας πληροφορώ ότι θα συνοδεύσει τη γυναίκα του, τη Λίνα, η οποία ασχολείται με τη διοργάνωση ιατρικών συνεδρίων. Η Ρώμη είναι ούτως ή άλλως όμορφη. Αλλά είναι ακόμη πιο μαγευτική χωρίς το κοστούμι εργασίας. Στη φωτογραφία ο Γιάννης Στουρνάρας με τη σύζυγό του από παλαιότερη εξόρμησή τους σε ελληνικό νησί.