Αδικη και απογοητευτική χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Apple Τομ Κουκ την απόφαση της Κομισιόν που καλεί την εταιρεία να επιστρέψει ως αναδρομικούς φόρους στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας το ποσό μαμούθ των 13 δισ. ευρώ.

Απορρίπτοντας τα επιχειρήματα των Βρυξελλών ως «πολιτικές μπούρδες» ο Κουκ σε συνεντεύξεις που έδωσε σε ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, διαμήνυσε πως η Apple θα συνεργαστεί στενά με το Δουβλίνο προκειμένου να εφεσιβάλουν την απόφαση των Βρυξελλών, η οποία –όπως είπε –δεν έχει «κανένα έρεισμα σε νόμο ή γεγονότα».

Ουσιαστικά, η Κομισιόν κατηγορεί την Apple ότι από το 1991 απολάμβανε προνομιακό φορολογικό καθεστώς στην Ιρλανδία, ενώ το 2014 τα κέρδη από τις πωλήσεις της στην Ευρώπη φορολογήθηκαν με συντελεστή μόλις 0,005% –δηλαδή με 50 ευρώ φόρο για κάθε εκατ. ευρώ κερδών. Το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει η Apple στην κυβέρνηση θα μπορούσε να φτάσει, μαζί με τους τόκους, τα 19 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ιρλανδούς αξιωματούχους.

«Η απόφαση είναι εξωφρενική και απογοητευτική» σχολίασε ο Κουκ και προσέθεσε πως έχει «εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη ότι η τελική απόφαση θα είναι και η σωστή».

ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ. Η πλουσιότερη εταιρεία στον κόσμο ετοιμάζεται για πόλεμο με τις Βρυξέλλες, η ιρλανδική κυβέρνηση ωστόσο έχει να λάβει ακόμη μία απόφαση. Το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει και σήμερα για να συζητήσει την υπόθεση, αλλά κάποια μέλη της κυβέρνησης ζητούν πρώτα να ενημερωθούν με περισσότερα στοιχεία για το θέμα πριν συμφωνήσουν στην υποβολή έφεσης.

Δεδομένου πάντως ότι η νομική διαδικασία θα κρατήσει χρόνια, το πιθανότερο είναι ότι μέχρι να ολοκληρωθεί, το τελικό πρόστιμο προς την Apple θα έχει αυξηθεί.

© Bloomberg News