Την επιθυμία του ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία –που μαζί παράγουν το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου –να καταλήξουν σε συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής του αργού εξέφρασε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτιμώντας πως οι ενστάσεις του Ιράν μπορούν να ξεπεραστούν.

«Αν δει κανείς τα πράγματα από την άποψη της οικονομικής λογικής, θα ήταν σωστό να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός» ανέφερε ο Πούτιν, ο οποίος διατύπωσε την πίστη του πως τη θέση αυτή κατανοούν και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Παρότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του Ιράν στο πάγωμα της παραγωγής κατέρρευσαν τον Απρίλιο, όλοι τώρα πια αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να επιτραπεί στην Τεχεράνη να συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή της μέχρι αυτή να φτάσει στα προ εμπάργκο επίπεδα.

Υπενθυμίζεται πως δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από τότε που το Ιράν άρχισε να αυξάνει και πάλι την παραγωγή πετρελαίου, μετά την άρση των κυρώσεων που του είχε επιβάλει η παγκόσμια κοινότητα.

Οπως είπε ο ρώσος πρόεδρος, προτίθεται να συζητήσει το σχέδιό του με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο πλαίσιο της Συνόδου του G20 την επόμενη εβδομάδα στην Κίνα.

Τον περασμένο μήνα, η τιμή του αργού έκανε ράλι 10% εξαιτίας εικασιών πως οι χώρες του ΟΠΕΚ θα καταλήξουν σε συμφωνία με τις χώρες μη μέλη του Οργανισμού, κατά τη συνάντηση που θα συγκληθεί 27 Σεπτεμβρίου στο Αλγέρι.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας του κόσμου. Από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο προέρχεται το περίπου 40% των εσόδων του προϋπολογισμού της, ενώ η οικονομία της βιώνει την πιο μακροχρόνια ύφεση των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο Πούτιν είπε πως η ευρωζώνη θα μπορούσε κάποια μέρα να συρρικνωθεί αν τα ισχυρότερα μέλη της επιλέξουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Προσέθεσε μάλιστα ότι η Ρωσία διατηρεί το 40% των συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε ευρώ, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι προς το συμφέρον της να καταρρεύσει η ευρωζώνη.

© Bloomberg News