Σύμφωνα με τον αμερικανικό μύθο, το πιο δημοφιλές βιβλίο των ΗΠΑ μετά την Αγία Γραφή, «Η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά», αποτέλεσε μία από τις πολλές σπίθες που άναψαν τη φωτιά του εμφυλίου στη χώρα, στα μέσα του 19ου αιώνα.

Η δουλεία στην οποία αναφέρεται το βιβλίο της αμερικανίδας συγγραφέως Χάριετ Μπίτσερ Στόου αποτέλεσε κύρια αιτία του πιο καταστροφικού πολέμου στην Ιστορία των ΗΠΑ, ανάμεσα στους Βόρειους και τους Νότιους.

Σχεδόν δύο αιώνες αργότερα «Η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά» απέκτησε την ελληνική εκδοχή της ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 1997, όταν σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης γράφτηκε το σύγχρονο εγχειρίδιο του ποδοσφαίρου μας.

Του αποδόθηκε ο ίδιος τίτλος με το βιβλίο της Μπίτσερ Στόου, πιθανόν γιατί οι εμπνευστές του έβλεπαν μακριά, στα χρόνια του ποδοσφαιρικού εμφυλίου που θα ακολουθούσαν, αλλά και για τη συνωνυμία του Μπαρμπα-Θωμά με το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του ελληνικού ποδοσφαίρου που πήρε εργολαβία το κτίσμα.

«Η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά» ή Παράγκα όπως έγινε γνωστή στον φίλαθλο κόσμο χρησιμοποιήθηκε για να κρύψει το προπατορικό αμάρτημα του εν Ελλάδι αθλήματος, για το οποίο τιμωρείται μέχρι σήμερα.

Στον ποδοσφαιρικό Παράδεισο ο απαγορευμένος καρπός δεν ήταν ένα λαχταριστό μήλο αλλά ένα ζεστό εκατομμύριο δολάρια.

Για τους επισκέπτες της άλλοτε αρχαίας πόλης Σάλη, εκείνο το φθινοπωρινό απόγευμα το μόνο που ίσχυε ήταν

η παροιμία «όταν υπάρχουν λεφτά όλα πάνε καλά».

Κατάφεραν να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς ασύδοτης ηθικής καταστρατηγώντας κάθε έννοια ισότητας και ισονομίας.

Το πιο σημαντικό: απέκτησαν χαρακτηριστικά Λερναίας Υδρας. Επί δύο δεκαετίες για κάθε κεφάλι που κοβόταν φύτρωναν δύο.

Δυστυχώς, το ίδιο θα συμβεί και τώρα, στον πόλεμο που έχει κηρύξει στο τέρας ο εκ Ζακύνθου ορμώμενος Ηρακλής μαζί με τους ζητωκραυγαστές του που βρίσκονται υπό πνευματική δεσποτεία. Η νίκη του μυθικού ήρωα που αχνοφαίνεται στον ορίζοντα θα έχει ημερομηνία λήξης, όμοια με αυτή ενός γιαουρτιού.