«Χαίρετε και καλώς σας βρήκα», όσους βρίσκω τέλος πάντων, διότι έχω την αίσθηση ότι πολλοί εξ υμών «καιγόσασταν» τόσο για το πώς θα καταλήξει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που προτιμήσατε τις παραλίες από το να στηθείτε στις τηλεοράσεις να δείτε «τι έγινε». Βεβαίως υπήρξαν και οι εντελώς «άρρωστοι». Οπως ένας δικός μου, που μου έστειλε αγωνιώδες μήνυμα χθες στις 3.30 τα ξημερώματα για το «ποιος πήρε άδεια». Φυσικά τον διαολόστειλα, διά SMS –μέσα στη μαύρη νύχτα, είπα να συνεχίσω τον ύπνο μου, αντί βρίζοντάς τον διά ζώσης να μετάσχω έστω και ακούσια σε αυτό το άθλιο Big Brother του γνωστού σκηνοθέτη των μεγάλων σανο-επιτυχιών Νίκου Παππά.

Αλλωστε την άποψή μου για όλο αυτό την έχω εκφέρει προ των διακοπών: οι τύποι μπορεί να μη σπούδασαν τίποτε στην πραγματική ζωή, αλλά στο «παραμύθι», και ειδικότερα στο «παραμύθιασμα» των μαζών είναι μακράν οι καλύτεροι που έχουν περάσει από τη χώρα, από τη Μεταπολίτευση και μετά. PhD όλοι! Κατάφεραν με όλο αυτό το σόου να περάσουν χωρίς να στάξει ούτε σταγόνα και ο ΕΝΦΙΑ, και το πετσόκομμα των συντάξεων, και το Προσφυγικό, και τα όσα απίθανα κάνει στην Παιδεία το αξεπέραστο δίδυμο φίλος Φίλης – Σία «στέλνω ταμείο ανεργίας δύο κομμώτριες ημερησίως» Αναγνωστοπούλου.

Μπράβο τους! Υποκλίνομαι. Respect, ρε παιδί μου, που λέμε και στην εύανδρο Ηπειρο…

Πίτσα

Από τα άπειρα που συνέβησαν στη διάρκεια αυτού του υπέροχου Αυγούστου με τα μελτέμια, ανασύρω, λόγω επικαιρότητας (τηλεοπτικές άδειες, τον κατάπια κι εγώ τον σανό), δήλωση του «τύφλα να ‘χει ο Βασιλάκης ο Καΐλας» υπουργού Σπίρτζη. Το παλικάρι αυτό παραδέχθηκε προσφάτως ότι έχει σχέσεις με τον εργολάβο Καλογρίτσα που μετείχε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες –πώς αλλιώς θα μπορούσε να κάνει, κουμπάροι είναι. Δεν είπε λέξη όμως για το πώς συνέβη το εντελώς τυχαίο ώς και απρόοπτο η εταιρεία του κουμπάρου Καλογρίτσα να πάρει τρεις εργολαβίες της Εθνικής Οδού Πάτρας – Πύργου, που κάποτε ήταν μία εργολαβία, αλλά ο κουμπάρος Σπίρτζης ακύρωσε εκείνον τον διαγωνισμό και τον έκοψε στα οκτώ, λες και ήταν pizza.

Γιατί αναφέρω όλα τα προηγούμενα –εκτός από το να θυμάται το φιλοθέαμον κοινό; Διότι πληροφορήθηκα ότι στις 24 Σεπτεμβρίου δημοπρατείται ένα ακόμη τμήμα της πολύπαθης Εθνικής Οδού –αυτό του κόμβου Κυλλήνης έως Βάρδα. Πρόκειται για το 4ο τμήμα, από τα οκτώ στα οποία την τεμάχισε ο «πονάω, πονάω πολύ, αλλά υπογράφω» κουμπαροκαλογρίτσας υπουργός Σπίρτζης. Φυσικά θα περιμένουμε όλοι, μα όλοι, να δούμε πού θα κατακυρωθεί. Σκέφτομαι να ανοίξω και σχετικό στοίχημα επί του συγκεκριμένου θέματος…

Το πηλοφόρι, το μυστρί

Στο μεταξύ ο αριστερός πρόεδρος Αλέξης επανέρχεται στο αγαπημένο του πρόγραμμα των προεκλογικών Παρασκευών, έπειτα από μια σύντομη διακοπή, λόγω των αυγουστιάτικων διακοπών (αλήθεια πού τις πέρασε εφέτος; Πάλι εξόδοις του φίλου «DHI το αποτέλεσμα μετράει» Γιώτη; Στην εξοχική κατοικία του γνωστού εφοπλιστή Μαρτίνου; Σιωπή ασυρμάτου έχει πέσει σχετικά…). Μετά λοιπόν την επιβεβλημένη διακοπή, επανέρχεται σήμερα –πάλι με το «μυστρί» στο χέρι. Μυστρί, μυστρί και κάποιος άλλος είχε, κάτσε, ρε παιδί μου, να θυμηθώ…

Θα το θυμηθώ, πού θα μου πάει, αλλά έως τότε δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη σημερινή περιοδεία του στα έργα της Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών και στην Ιόνια Οδό. Είκοσι χιλιομετράκια και κάνα δυο τούνελ τελείωσαν από τον πρώτο δρόμο – σκοτώστρα, ευκαιρία σου λέει να τα εγκαινιάσω, να την έχω τη φωτογραφία με το μυστρί και το ψαλίδι στο χέρι. Για κανένα σποτ από αυτά που παίζουν στις τηλεοράσεις παραμονές των εκλογών, για να θαυμάζει το «πόπολο» το έργο που έχω παραγάγει, ο ανυπέρβλητος, ο αξεπέραστος, ο ισόθεος αριστερός.

(Την άλλη εβδομάδα, η Παρασκευή, είναι «κλεισμένη». Πάει Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Εκεί να δεις προεκλογικός σανός…)

Χάδια στ’ αφτιά

Στο πλαίσιο αυτό, άρχισαν ήδη οι… προειδοποιητικές! Εξήγγειλε τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη Γραφείου Πρωθυπουργού!! Πλην του προφανούς, ήτοι του διορισμού κάτι φίλων του Καρανίκα και του Πολιτίδη να στελεχώσουν το γραφείο, υπάρχει και μια άλλη πτυχή που δίνει νέες διαστάσεις στον συριζοσανό που προσφέρεται αφειδώς το τελευταίο διάστημα: της κολακείας των Θεσσαλονικιών!

Κάποτε, το θυμάμαι, το έχω δει και το έχω ακούσει κατ’ επανάληψιν, οι ετήσιες… δεσμεύσεις των πρωθυπουργών για τη Θεσσαλονίκη άρχιζαν από το… μετρό! Οτι το έργο θα επιταχυνθεί, θα ξεκινήσει, θα τρέξει, θα δουν οι άνθρωποι τέλος πάντων τους συρμούς να τρέχουν. Ο Τσίπρας, που αντιλαμβάνεται ότι αν πει κάτι για μετρό στο Βελλίδειο το Σάββατο θα πέσει το γέλιο της αρκούδας, το γύρισε εντελώς στην τρελή: θα φτιάξει γραφείο στη Θεσσαλονίκη και θα ανεβαίνει, λέει, να συναντάται με φορείς και παράγοντες για να δίνει λύσεις στα προβλήματα!

(Η σχετική εξαγγελία έγινε χθες στη διάρκεια συνάντησης του αριστερού προέδρου Αλέξη με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας. Οχι πως τον έπιασε καμιά πρεμούρα να συναντηθεί μαζί τους, αλλά ενόψει της ΔΕΘ το γραφείο του τού κλείνει αυτές τις ημέρες διάφορες συναντήσεις με φορείς από Θεσσαλία και πάνω, μη και πιαστεί, τάχα μου, αδιάβαστος –ποιος, ο πρόεδρος Αλέξης, αν είναι δυνατόν!)

Μαντίλι

Και τώρα ήρθε η στιγμή για ένα μικρό μάθημα Ιστορίας και συγκεκριμένα γιατί η Δικαιοσύνη απεικονίζεται ως τυφλή, φορώντας ένα μαντίλι στα μάτια. Αντιγράφω από το Wikipedia διότι, πρώτον, τα λέει μια χαρά και, δεύτερον, διότι από διακοπές γύρισα, πρώτη ημέρα, και προσπαθώ να μη μου πέσει βαριά η επιστροφή:

«Η Γιουστίτια (Iustitia) ήταν η θεά Δικαιοσύνη στη Ρωμαϊκή μυθολογία, ενώ στην Ελληνική μυθολογία ταυτίζεται με τη θεά Θέμιδα.

Θεωρούνταν η ενσάρκωση της θείας τάξης και η προσωποποίηση της δικαιοσύνης στη ρωμαϊκή νομοθεσία. Απεικονίζεται κρατώντας τους ζυγούς στην αριστερή πλευρά, μερικές φορές κρατάει μαχαίρι στο δεξί χέρι, το οποίο συμβολίζει τη λογική της δικαιοσύνης η οποία μπορεί να ασκείται για όλους το ίδιο. Σε νεότερες απεικονίσεις κρατά ξίφος. Επίσης σε όλες τις απεικονίσεις φοράει ένα μαντίλι στα μάτια το οποίο θέλει να δείξει την αντικειμενικότητά της προς όλους, δηλαδή «τυφλή δικαιοσύνη».

Τούτων δοθέντων, μπορώ να συμπεράνω αβίαστα ότι η κυρία Ξένη Δημητρίου, εισαγγελέας κατ’ αυτάς του Αρείου Πάγου, δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να απεικονιστεί ποτέ φέρουσα μαντίλι στα μάτια! Χθες διέταξε μια ακόμη προκαταρκτική εξέταση αναφορικά με το έλλειμμα του 2009, επί τη βάσει δημοσιευμάτων –άρα μπορούμε βασίμως να υποθέσουμε ότι αφού διαβάζει δεν φέρει μαντίλι στα μάτια.

(Αμα βρει χρόνο πάντως από το εξαιρετικά ζέον αυτό θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, ας διατάξει μια έρευνα μήπως και βρεθεί πού είναι κατατεθειμένη εκείνη η μελέτη του καθηγητή Γκαλμπρέιθ με την οποία ουσιαστικά θα καταλυόταν το πολίτευμα της χώρας, πέρυσι –το περίφημο plan b, ντε!)