Σε συνθήκες που θύμιζαν εγκλεισμό αλλά και με αμφισβητήσεις για το κύρος των διαδικασιών που ασφαλώς θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα ολοκληρώθηκε τρεις ώρες μετά τα μεσάνυχτα το θρίλερ με τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. Η κυβέρνηση με τον αμφιλεγόμενο και πανταχόθεν βαλλόμενο τρόπο που προώθησε τη χορήγηση τεσσάρων αδειών μένει εκτεθειμένη για όσα θα ακολουθήσουν από νικητές και ηττημένους. Παράλληλα κορυφώνεται η αγωνία για τους εργαζομένους των σταθμών που λειτουργούν για δεκαετίες και τώρα μένουν μετέωροι.

Το ύψος του συνολικού τιμήματος που φθάνει τα 246 εκατ. ευρώ θεωρήθηκε έκπληξη και μένει να αποδειχθεί πώς και πότε θα καταβληθεί μετά τους σχετικούς ελέγχους για την προέλευση των κεφαλαίων. Ταυτοχρόνως υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον και την τύχη των σταθμών που μένουν εκτός αλλά και για το πλήγμα στον πλουραλισμό. Η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα, είναι προφανές ότι θα ενταθεί το επόμενο διάστημα καθώς η κυβέρνηση κατηγορείται για αντισυνταγματικές διαδικασίες και προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης.

Στις 3 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε ο αμφιλεγόμενος διαγωνισμός της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Το συνολικό τίμημα (και από τις τέσσερις άδειες ανήλθε σε 246 εκατ. ευρώ).

Ο Σκάι είναι ο πλειοδότης που επικράτησε στην πρώτη άδεια με 43,6 εκατ. ευρώ, η δεύτερη άδεια κατακυρώθηκε στον Γιάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα έναντι 52,6 εκατ. ευρώ, με 75,9 εκατ. ευρώ χτύπησε και πήρε την τρίτη άδεια ο Antenna, ενώ υπερθεματιστής της τέταρτης άδειας με 73,9 εκατ. ευρώ είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Εκτός τηλεοπτικού κάδρου (με μεταβατικό ορίζοντα 90 ημερών) μένουν, εκτός από το ιστορικό Mega που αποκλείστηκε στην εξέταση των φακέλων, και οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Star.

Εκρηξη θυμού και αγανάκτησης προκάλεσε στους χιλιάδες εργαζομένους σε αυτά τα κανάλια το αποτέλεσμα της κυβερνητικής διαγωνιστικής επιλογής διότι τους φέρνει αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας. Με άδεια χέρια αποχώρησαν από το κτίριο της Αλεξάνδρου Πάντου οι εκπρόσωποι της κυπριακής εταιρείας Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου ΑΕ – ITV CP και της Dimera Media Investment Group του Ιβάν Σαββίδη.

Η ανακοίνωση των προσωρινών υπερθεματιστών έγινε από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο, στην εξωτερική σιδερένια είσοδο προσωπικού του κτιρίου της ΓΓΕΕ.

Σε μαραθώνιο θρίλερ για γερά νεύρα και φυσικές αντοχές εξελίχθηκε η διαγωνιστική διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών.

Εως τη 1.30 ξημερώματα Παρασκευής η πλειοδοτική αδειοδοτική μέθοδος που επέλεξε η κυβέρνηση για να χορηγήσει μόλις τέσσερις άδειες εθνικής εμβέλειας ψηφιακής μετάδοσης (υψηλής ευκρίνειας) δεν είχε ολοκληρωθεί, έπειτα από 68 ώρες.

Ετσι, από τη «μακρά» Πέμπτη φθάσαμε στην «κοντή» Παρασκευή –«μεγάλη Παρασκευή», κατά τηλεοπτικούς κύκλους, αν ληφθεί υπόψη ότι η ημέρα που ξημέρωσε φέρνει δυσάρεστα μαντάτα για τους μισούς από τους καναλάρχες που πέρασαν την πύλη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας νωρίς το πρωί της περασμένης Τρίτης.

Και ενώ κάθε ώρα που περνούσε έκανε την αναμονή να μοιάζει με το περιβόητο κινέζικο μαρτύριο της σταγόνας, η κυβέρνηση διά του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου, ενημέρωνε από τη συχνότητα του Real FM, ότι οι επόμενες τηλεοπτικές άδειες που θα προκηρυχθούν είναι οι περιφερειακές, αλλά στο προσεχές μέλλον, ενισχύοντας την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας για κανάλια και τηλεοπτικά επιχειρηματικά σχήματα που θα αποχωρήσουν από το κτίριο της Αλεξάνδρου Πάντου με άδεια χέρια.

ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ Η ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ. Το κλίμα αισιοδοξίας που αναπτύχθηκε το πρωί της Πέμπτης στους παροικούντες τη ΓΓΕΕ για ολοκλήρωση του πλειοδοτικού αδειοδοτικού διαγωνισμού τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες, εξανεμίστηκε κατά τις 14.00. Εκείνη την ώρα δημοσιογράφοι και τεχνικοί τηλεοπτικών συνεργείων είδαν να φθάνει και να περνά στο προαύλιο του κτιρίου –έπειτα από σχετικό έλεγχο –φορτηγό κλειστού τύπου, εταιρείας τροφοδοσίας. «Εφερα το μεσημεριανό», φέρεται ότι είπε ο οδηγός στους ρεπόρτερ των καναλιών που βρήκαν την ευκαιρία και τον πολιόρκησαν, μέχρι να ανοίξει η πύλη οχημάτων της ΓΓΕΕ.

Η απογοήτευση έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν με ταχύτητα ηλεκτρικού ρεύματος απλώθηκε στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια που «ρίζωσαν» στα πεζοδρόμια της οδού Αλεξάνδρου Πάντου η φήμη ότι ο πλειστηριασμός για την τέταρτη τηλεοπτική άδεια άρχισε εν τέλει λίγο μετά το μεσημέρι.

Ενα ακόμη φορτηγό τροφοδοσίας εισήλθε στο προαύλιο μερικές ώρες αργότερα. Τότε, κάθε ίχνος ελπίδας για το τέλος του διαγωνισμού «την ώρα του κεντρικού δελτίου», εξανεμίστηκε.

Τα νεύρα, εντός και εκτός ΓΓΕΕ, σε σκληρή δοκιμασία διαρκείας με τη διαδικασία για τις τηλεάδειες να θυμίζει ψυχολογικό θρίλερ.

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ. Ο αποκλεισμός και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν προκαλέσει δυσφορία σε περίοικους και εργαζομένους, τα σπίτια ή τα γραφεία των οποίων βρίσκονται πέριξ του κτιρίου όπου διενεργείται ο διαγωνισμός. Κάθε φορά που αυτοκίνητο πήγαινε να εισέλθει στον δακτύλιο που οριοθετείται από τη χαρακτηριστική ερυθρόλευκη κορδέλα της Αστυνομίας, άνδρες της Τροχαίας με διακριτικότητα ρωτούσαν τον προορισμό.

Για «εξευτελιστική μεταχείριση» μίλησε από την τηλεσυχνότητα του Σκάι ο δικηγόρος (ειδικός στα ανθρώπινα δικαιώματα) Βασίλης Χειρδάρης επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίσσεται ο πλειστηριασμός για τις τηλεοπτικές άδειες «παραβιάζει διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Συναγερμός στο μεταξύ είχε σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. τη νύχτα Τετάρτης προς Πέμπτη, όταν άνδρες του αστυνομικού κλοιού γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο της ΓΓΕΕ εντόπισαν ιπτάμενο drone σε απόσταση 30 μέτρων από τα παράθυρα του τρίτου ορόφου. Μέσα σε δέκα λεπτά από το σήμα που δόθηκε, ελικόπτερο της Αστυνομίας ήταν πάνω από το δημόσιο κτίριο της Αλέξανδρου Πάντου, όμως στο μεταξύ ο χειριστής του αντιλήφθηκε την κινητοποίηση, πρόλαβε να απομακρύνει το γκάτζετ του και δεν εντοπίστηκε.

Η δημοπρασία για τις άδειες μπορεί να ολοκληρώθηκε, ωστόσο η αγωνία για τους υποψηφίους που αποκλείστηκαν από τις πλειοδοσίες για τις τέσσερις πανελλαδικές άδειες παρατείνεται και εντείνεται, διότι συνιστούν τους επιλαχόντες. Η λίστα καταρτίστηκε σε φθίνουσα σειρά, βάσει της υψηλότερης προσφοράς όλων των φάσεων που υπέβαλαν οι συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τη ΓΓΕΕ, πρώτoς επιλαχών είναι ο Ιβάν Σαββίδης με την Dimera Media Investment Group με 61,5 εκατ. ευρώ, δεύτερος ο Δημήτρης Κοντομηνάς με την Alpha Δορυφορική Τηλεόραση που έφθασε να «χτυπά» με 61 εκατ. ευρώ, τρίτος ο Πάνος Κυριακόπουλος που ποντάρισε 18 εκατ. ευρώ για την κυπριακή ITV-CP και o οποίος είναι και πρόεδρος της Νέας Τηλεόρασης ΑΕ, μητρική εταιρεία του Star και ο Κάρολος Αλκαλάι, που έφθασε στα 13 εκατ. για λογαριασμό του Star.