Μπροστά είναι η ΔΕΘ. Ενα πολιτικό και προσωπικό κρας τεστ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα –που τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο θα έχει τη σημασία του. Για τον πρόεδρο της ΝΔ αποτελεί μια πρεμιέρα για την οποία απαιτείται ειδική προετοιμασία. Ο ίδιος, ωστόσο, έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα στην περίοδο που ανοίγει μετά τη ΔΕΘ, με τη βεβαιότητα ότι ακολουθεί ένας βαρύς πολιτικός χειμώνας για τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να είναι εξίσου προετοιμασμένη.

Το μήνυμα είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν σκοπεύει να εξαντλήσει τα δικά του πολεμοφόδια μέσα στο τρίτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες οδηγεί σε εξελίξεις που μπορεί να έχουν περιορισμένο ορίζοντα, έως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά και πολύ μακρύτερο –με επιπτώσεις στο πολιτικό πεδίο και ανακατατάξεις στο επιχειρηματικό. Συνεπώς, η μάχη που ξεκινά δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί με τα πρωτοβρόχια.

Στο γαλάζιο επιτελείο δεν έχουν αμφιβολία ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί στη ΔΕΘ με τρόπαιο τα 246 εκατομμύρια ευρώ από τους υπερθεματιστές καναλάρχες. Σε αντίθεση, ωστόσο, με τον πολιτικό ορίζοντα που δεν μπορούν να υπολογίσουν με ασφάλεια, κινούνται με τη βεβαιότητα ότι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης. Οταν κατακαθίσει η σκόνη, η κυβέρνηση θα έχει πολύ περισσότερα προβλήματα να λύσει με τους αδειοδοτηθέντες καναλάρχες αλλά και όσους οδηγούνται βιαίως εκτός τηλεοπτικού πεδίου.

Πρόκειται για πρόγνωση καιρικών φαινομένων στον πολιτικό χάρτη που μάλλον δεν προβληματίζει την αντιπολίτευση. Αντιθέτως, υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς, τα οποία προσπαθούν να μαντέψουν τι θα βγει από την τηλεοπτική κουρτίνα, σχολίαζαν χθες το πρωί ότι «ξημέρωσε μια καλή ημέρα για τη ΝΔ». Εάν –πέραν του τηλεοπτικού φάσματος –ήταν κυβερνητικός στόχος και ο έλεγχος του τηλεοπτικού περιεχομένου, η αδειοδοτηθείσα σύνθεση δεν επιτρέπει στο Μαξίμου να χαμογελά. Από τις υφιστάμενες εταιρείες, Σκάι και Αnt1, εκτός από μπόλικο χρήμα στη δημοπρασία, έχουν δώσει το δικό τους δείγμα γραφής και δεν διαφαίνεται ουσιαστικός λόγος για κάποια αλλαγή πλεύσης, ο όμιλος Μαρινάκη δεν θεωρείται εύλογο να πρωταγωνιστήσει σε ένα συγκρουσιακό κλίμα με τη γαλάζια ηγεσία και την ευρύτερη οικογένεια Μητσοτάκη, ενώ ο έτερος νεοφερμένος στα τηλεοπτικά Χρήστος Καλογρίτσας έχει ήδη στοχοποιηθεί δεόντως από τη ΝΔ και η εργολαβική δραστηριότητά του θα βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο.

Η γαλάζια αντεπίθεση

Μια πρόγευση για την τακτική της ΝΔ στο νέο σκηνικό φρόντισε ήδη να δώσει ο Γιώργος Κουμουτσάκος, εστιάζοντας στην πλειοδοσία Καλογρίτσα και επαναφέροντας στην πρώτη γραμμή τις πρόσφατες καταγγελίες του Πάνου Καμμένου για τον νέο καναλάρχη. Η γαλάζια επίθεση συνδυάστηκε, μάλιστα, με μια υπενθύμιση της μάχης κατά των «εργολάβων» που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τα ανακλαστικά και να κατευνάσει την καραμανλική πτέρυγα η οποία δυσφορούσε από την κομματική αντίδραση στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. «Πώς τολμούν να μιλούν για νίκη επί της διαπλοκής όταν ο κ. Καμμένος έλεγε ότι “με τα μαύρα λεφτά στα sites και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι”; Τώρα τι θα κάνει, θα παραιτηθεί ο κ. Καμμένος;» διερωτήθηκε ο γαλάζιος εκπρόσωπος, απηχώντας και τους προβληματισμούς της ηγεσίας, ενώ προανήγγειλε το νέο σχέδιο της αντιπολιτευτικής αντεπίθεσης: «Με αφορμή τελικά την περίπτωση του κ. Καλογρίτσα, υπάρχουν καλοί και κακοί εργολάβοι; Η ΝΔ αγωνίστηκε για το ασυμβίβαστο εργολάβων – προμηθευτών και ιδιοκτητών καναλιών και τον αγώνα αυτόν δεν τον εγκαταλείπουμε. Θα τον συνεχίσουμε υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

Τα πράγματα για την κυβέρνηση, ωστόσο, μπορούν προσεχώς να γίνουν ακόμη χειρότερα μέσω της δικαστικής οδού. Οι σωρηδόν απορριπτικές αποφάσεις του ΣτΕ για τις αιτήσεις αναστολής της επίμαχης δημοπρασίας αναγκάζουν την Πειραιώς να κρατά επιφυλακτική στάση για τις κύριες προσφυγές, μέσω των οποίων θα κριθεί η συνταγματικότητα ή μη του κυβερνητικού εγχειρήματος, αλλά στο επιτελείο Μητσοτάκη δεν αποκλείουν δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυβέρνηση από μια απόφαση που θα ληφθεί από την Ολομέλεια και όχι από μια περιορισμένη ομάδα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου. Είναι δεδομένο, πάντως, ότι ένας δικαστικός κεραυνός δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί πολιτικά στη ΔΕΘ –οι αποφάσεις έπονται του «μπρα ντε φερ» στο Βελλίδειο.

Ακόμη περισσότερο ανοικτή θεωρούν στο γαλάζιο επιτελείο μια ευρωπαϊκή αντίδραση, κατ’ αρχάς από την Κομισιόν και ακολούθως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την ολιγοπωλιακή κατάσταση που διαμορφώνεται στο τηλεοπτικό πεδίο. Το ζήτημα προφανώς φέρνει απέναντι στην κυβέρνηση τους τηλεοπτικούς σταθμούς που βρίσκονται εκτός φάσματος, όπως και τους εργαζομένους οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε ομηρεία και αντιμέτωποι με την ανεργία. Πρόκειται για παράμετρο που η ΝΔ σκοπεύει το επόμενο διάστημα επίσης να αναδείξει με ηχηρό τρόπο.

Με αυτά τα όπλα, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κλιμακώσει τον πόλεμο με τον Τσίπρα, αλλά ταυτόχρονα θα επιδιώξει να αμβλύνει και τις εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει, εντός κι εκτός ΝΔ, το «βραχυκύκλωμα» του κόμματος για τις εξελίξεις στα τηλεοπτικά. Κομματικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η μετατόπιση από την αρχική κατηγορηματική θέση περί μη αποδοχής και νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού υπαγορεύθηκε και από εσωτερικές αντιδράσεις. Οι ίδιες πηγές αποδίδουν την αρχική προσέγγιση της ΝΔ σε μια εκτίμηση του γαλάζιου επιτελείου ότι ο διαγωνισμός δύσκολα θα προχωρούσε –είτε επειδή η κυβέρνηση θα επέλεγε να αποφύγει έναν «πυρηνικό» μιντιακό πόλεμο είτε γιατί θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μια δικαστική κόκκινη κάρτα. Η διαβεβαίωση που βάζει πλέον στο τραπέζι η ΝΔ ότι δεν θα θιγούν οι τέσσερις πλειοδότες, αλλά θα προστεθούν κι άλλοι παίκτες στο τηλεοπτικό παιχνίδι και μάλιστα με σταθερό τίμημα, είχε προηγηθεί των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας –και αρκετοί εντός των γαλάζιων τειχών αναμένουν να μετρήσουν την ένταση με την οποία θα προβάλει το κόμμα τη νέα θέση.

Οι νέες ισορροπίες

Σε κάθε περίπτωση, οι μεταβολές στο τηλεοπτικό σκηνικό οδηγούν την αξιωματική αντιπολίτευση σε μια νέα θεώρηση της κατάστασης, ενώ στον στενό πυρήνα των προεδρικών συνεργατών προεξοφλείται ότι ο διαγωνισμός για τις τέσσερις άδειες θα διαμορφώσει και νέες ισορροπίες στο επιχειρηματικό πεδίο. Η ΝΔ, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, δεν προτίθεται να μείνει θεατής αυτών των αλλαγών και θα οξύνει τον καταγγελτικό λόγο της για την προσπάθεια Τσίπρα να δημιουργήσει νέους πυρήνες διαπλοκής. Το κεφάλαιο αυτό επίσης θα αναδειχθεί στη ΔΕΘ, με προφανή στόχο να λειτουργήσει ως αντίβαρο στους πρωθυπουργικούς διθυράμβους.

Από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης, ωστόσο, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται κι ένα σχέδιο γα τη χειμωνιάτικη σύγκρουση με τον Τσίπρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ποντάρει σε μια «ηρωική εκλογική έξοδο» του Τσίπρα, αντιθέτως έχει καταλήξει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα προσπάθησει να σπρώξει τον χρόνο, τροφοδοτώντας παράλληλα ένα διχαστικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία με ταξικά χαρακτηριστικά. Η προοπτική αυτή έχει εξεταστεί διεξοδικά στις κομματικές συσκέψεις της τελευταίας περιόδου και φέρνει κοντά στελέχη με διαφορετικές διαδρομές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση μιας γαλάζιας διεύρυνσης, η οποία μπορεί να έρθει πιο κοντά από τους αρχικούς σχεδιασμούς, θα είναι ένα από τα αντίδοτα σε μια απόπειρα αναβίωσης ταξικών διαχωρισμών.

Το άνοιγμα του κόμματος

Κατά τις εκτιμήσεις του γαλάζιου επιτελείου, ένας τέτοιος σχεδιασμός αποβλέπει όχι μόνο στην κυβερνητική διάσωση αλλά και στην πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού στήνεται και με όρους αντιπολίτευσης. «Ο Τσίπρας δεν πιστεύει στις πλειοψηφίες, αλλά στις μαχητικές μειοψηφίες» ήταν ένα από τα σχόλια που αποτέλεσαν σημείο επαφής του Μάκη Βορίδη με τον προεδρικό σύμβουλο Τάκη Θεοδωρικάκο, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση των γαλάζιων συντονιστών, αναδεικνύοντας και τη διαμορφούμενη εικόνα για τις πρωθυπουργικές επιδιώξεις. Η συγκατάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφηκε απ’ όλους, ενώ έγινε προφανές ότι στη βάση αυτή θα επιδιώξει ο αρχηγός της ΝΔ ένα άνοιγμα του κόμματος σε στελέχη και ψηφοφόρους όμορων χώρων. Κομματικές πηγές δεν αποκλείουν η γαλάζια διεύρυνση να μπει στις ράγες ακόμη κι εντός του φθινοπώρου, με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω τη δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ. Η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιάννη Καλλιάνου από την Ενωση Κεντρώων, με σκληρές καταγγελίες για το «φλερτ» του Βασίλη Λεβέντη με τον ΣΥΡΙΖΑ, τροφοδότησε έναν κύκλο συζητήσεων για το χρονοδιάγραμμα της γαλάζιας διεύρυνσης, όπως και οι συναντήσεις που φέρεται να έχει κάνει το προηγούμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους επίσης ανεξάρτητους βουλευτές Λεωνίδα Γρηγοράκο και Χάρη Θεοχάρη.

Με στόχο, πάντως, τη μέγιστη κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού και μια δυναμική εμφάνιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή για εξόρμηση στελεχών στη Βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, βουλευτές, γραμματείς και επιτελικά στελέχη έχουν ενταχθεί σε στοχευμένο πρόγραμμα επισκέψεων σε δεκάδες περιοχές, προετοιμάζοντας την επίσκεψη Μητσοτάκη και ενισχύοντας το γαλάζιο σχέδιο επαναπροσέγγισης κοινωνικών ομάδων που είχαν στρέψει την πλάτη στη ΝΔ. Μετά τη ΔΕΘ το σχέδιο θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, ενώ θα συνδεθεί και με ένα τρίμηνο πρόγραμμα περιοδειών του προέδρου της ΝΔ. Πρόκειται για μαζική κινητοποίηση που αποβλέπει και στη διαμόρφωση ενός σκηνικού κοινωνικής πίεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα.