Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης θέλησε να λήξει οριστικά τον «πόλεμο» που άνοιξε με την Ενωση Κεντρώων. Ετσι, μέσω μιας εκτενούς ανάρτησης στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, ο Γιάννης Καλλιάνος πέταξε το τελευταίο μπαλάκι στο καθόλου φιλικό, για τον ίδιο πια, γήπεδο του Βασίλη Λεβέντη. Εγραψε για τελευταία φορά τη δική του αλήθεια σχετικά με τους λόγους αποχώρησής του από το κόμμα και τη θέση του εκπροσώπου Τύπου, καλώντας τον Βασίλη Λεβέντη «να μην προσπαθεί να βγάλει προς τα έξω κάτι διαφορετικό από την απλή και ωμή πραγματικότητα».

«Θα τον παρακαλέσω πολύ (Βασίλη Λεβέντη) να μην παραποιεί επανειλημμένως και σκοπίμως την αλήθεια. Θα ήταν πιο δίκαιο να μη συνεχίσει να εξετάζει λανθασμένα τους λόγους της αποχώρησής μου» ζήτησε ο Καλλιάνος, εξηγώντας πως «είναι άλλο το “αν διαφωνείς με τις θέσεις του κόμματος, τότε μπορείς να φύγεις από το κόμμα”, όπως ο κ. πρόεδρος αναφέρει στα ΜΜΕ, και άλλο το “αν ξαναγράψεις τέτοιες ανακοινώσεις και ξαναεπιτεθείς στον κ. Αλεξιάδη και στον ΣΥΡΙΖΑ, θα σε διώξω από το κόμμα”».

Αιτία της αποχώρησης του 37χρονου, όπως τουλάχιστον ο ίδιος υποστηρίζει, στάθηκε το εντεινόμενο «φλερτ» του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αφορμή όμως δόθηκε από μια ανακοίνωση του κόμματος, συγγραφέας της οποίας ήταν ο ίδιος. «Οσο και να προσπαθεί ο κ. Αλεξιάδης να “συγκινήσει” τους έλληνες πολίτες με τον ΕΝΦΙΑ και τις 100 δόσεις, η χώρα έχει καταρρεύσει οικονομικά και η κοινωνία με το ζόρι στέκεται όρθια. Οι οικονομικές – φορολογικές προτάσεις της κυβέρνησης είναι κακές. Χρειάζεται επειγόντως άλλος σχεδιασμός που θα αποβλέπει στο κόψιμο των παθογενειών, στις περικοπές των μη αναγκαίων δαπανών και στη γενικευμένη ελάφρυνση των νοικοκυριών» είχε σχολιάσει σε εκείνη την ανακοίνωση ο Καλλιάνος. Γι’ αυτό και προχθές έθεσε εαυτόν στην κρίση των πολιτών, υποστηρίζοντας πως αυτοί θα κρίνουν αν η ανακοίνωσή του ήταν φρικτή ή έπρεπε να χαϊδέψει τα αφτιά του Αλέξη Τσίπρα.

Βεβαίως ο Καλλιάνος, αν πράγματι είχε να αντιμετωπίσει επικείμενο «αρραβώνα» της Ενωσης Κεντρώων με τον ΣΥΡΙΖΑ –κάτι όχι και τόσο απίθανο μετά το σχεδιαζόμενο κοινό ταξίδι Τσίπρα και Λεβέντη στη Νέα Υόρκη -, ήταν λογικό να σταθεί απέναντι. Οχι μόνο εξαιτίας της λιτότητας και της διγλωσσίας που χαρακτηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και λόγω των δεξιών του καταβολών. Συγγενής πρώην βουλευτή της ΝΔ, προέρχεται από μια «παραδοσιακή δεξιά» οικογένεια. Μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά έλκει την καταγωγή του από το Δρέπανο Αργολίδας. Μάλιστα, πολλοί από την περιοχή αναρωτιούνται όχι μόνο πώς βρέθηκε ο Καλλιάνος στο κόμμα του Λεβέντη, αλλά κι αν η ίδια η οικογένεια στήριξε εμπράκτως –δηλαδή στην κάλπη –την επιλογή του Γιάννη.

Μεταγραφή λοιπόν στη ΝΔ; Ο Καλλιάνος, για την ώρα, δηλώνει ότι πρώτα θα μελετήσει τις θέσεις και τις απόψεις όλων των κομμάτων και μετά θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει σε κάποιον φορέα. Ο Λεβέντης, από την άλλη, έχει άλλη εικόνα. Για την επίμαχη ανακοίνωση υποστήριξε ότι «την είχε έτοιμη γραμμένη κι επειδή ξέρω και του Γιάννη την ικανότητα να γράφει και πώς γράφει, η ανακοίνωση ήταν γραμμένη από αλλού, υποψιάζομαι από κάπου». Μάλιστα δεν απέκλεισε τη μεταγραφή του Καλλιάνου στη ΝΔ.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο, πάντως, υπήρξε αδικαιολόγητα μεγάλος ενθουσιασμός με τη στάση του Καλλιάνου. Δεν ήταν μόνο ο Γιώργος Μουρούτης, ο άλλοτε διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έγραψε στο twitter: «Μπράβο στο παλικάρι. Εδειξε ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, ούτε προσκολλημένοι στην καρέκλα!». Βροχή έπεφταν τα like στις αναρτήσεις αποχώρησης του Καλλιάνου και από νεοδημοκράτες βουλευτές και στελέχη κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο απερχόμενος εκπρόσωπος Τύπου της Ενωσης Κεντρώων περιγράφεται από ανθρώπους που τον έχουν ζήσει στη Βουλή ως «ευχάριστος τύπος, ολίγον χαβαλές αλλά και μορφωμένος». Οι αντίπαλοί του λένε λιγότερα. Περιορίζονται δηλαδή στο ότι «είχε καβαλήσει το καλάμι». Για το καλάμι λίγοι μπορεί να ξέρουν. Ο Καλλιάνος στο παρελθόν, πάντως, είχε καβαλήσει σίγουρα μουσική σκηνή. Κι αυτό γιατί, αν και μαθηματικός – μετεωρολόγος στο επάγγελμα, αρκετές φορές έχει πιάσει το μικρόφωνο προκειμένου να τραγουδήσει σε νυχτερινά μαγαζιά. Οχι επαγγελματικά αλλά από χόμπι.

Ευρύτερα γνωστός όμως δεν έγινε από το τραγούδι. Ούτε από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Από το 2008 έως το 2013 ήταν ο μετεωρολόγος και παρουσιαστής καιρού της ΕΡΤ. Μάλιστα, ακόμα πιο γνωστή είχε γίνει η «εκδίωξή» του, τον Μάιο του 2015, από πρώην απολυμένους της ΕΡΤ, οι οποίοι δεν είχαν προσχωρήσει στη ΔΤ. Με την επιστροφή τους στο Ραδιομέγαρο, στην πρώτη Γενική Συνέλευση φέρεται να του είχαν πει να πάει στο κυλικείο και να τους αφήσει να δουλέψουν, γιατί τόσο καιρό οι ίδιοι ήταν στην ανεργία.

Οπως ψιθυρίζεται στους διαδρόμους της Βουλής, υπάρχει και ένα δεύτερο αγκάθι, το οποίο δεν αποκλείεται να συλλειτούργησε στην απόφαση της αποχώρησής του από την Ενωση Κεντρώων. Σχετίζεται με την παρουσία του δημοσιογράφου Διονύση Μποτώνη στο κόμμα, ο οποίος εδώ και λίγο καιρό έχει αναλάβει υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι κακές γλώσσες στη Βουλή, λοιπόν, λένε ότι ένας από τους εσωτερικούς λόγους τριβής στάθηκε η συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσει ο Βασίλης Λεβέντης στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, το ποιος από τους δύο άνδρες θα αναλάμβανε τον συντονισμό της. Υστερα από αρκετή συζήτηση λέγεται ότι είχε αποφασιστεί να την κάνουν μισή μισή. Το ότι κατέληξαν σε μια τέτοια μεσοβέζικη λύση, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ήταν ευχαριστημένοι και οι δύο. «Τυχαίο κόμμα, ανούσιοι καβγάδες» σχολιάζουν οι κακές γλώσσες.