Το πρωί χθες ο –καλός φίλος της στήλης –Νίκος Φίλης ανακοίνωνε την αλλαγή της διδασκαλίας των Θρησκευτικών, το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας συνέτρωγε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Τι να υποθέσω εγώ τώρα;

Δεν θα υποθέσω τίποτα, διότι με ξεπερνούν αυτές οι «συμπτώσεις». Θα σας ενημερώσω μόνο ότι όπως αποφάσισε χθες ο δραστήριος υπουργός Παιδείας, από φέτος σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης θα εφαρμοστεί νέο πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών, που ουσιαστικά θα γίνει Θρησκειολογία.

Το πρόγραμμα, το οποίο ετοίμασε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, προέκυψε, όπως είπε, από ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε και άκουσε όλες τις πλευρές –και την Εκκλησία και τους θεολόγους.

«Η απόφαση βεβαίως είναι της Πολιτείας, έτσι λειτουργεί το σχολείο. Δεν λειτουργεί με αποφάσεις άλλων, είμαστε έτοιμοι, θα πάμε σε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και θα προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών, ώστε να μην είναι μάθημα ομολογιακό, κατηχητικό, αλλά μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας, αλλά και των άλλων θρησκευμάτων τα οποία περιβάλλουν τη χώραμας ή θρησκευμάτων, οι πιστοί των οποίων ζούνε στη χώρα μας» είπε.

Μάλιστα καλόπιασε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ακουσα μια τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προ μηνός σε μια τηλεοπτική εκπομπή, που είπε ότι συμφωνεί να αλλάξει το πρόγραμμα των Θρησκευτικών στα σχολεία».

Εδώ πλέον, ο φίλος Φίλης με αφήνει άναυδο. Διότι την αμέσως επόμενη στιγμή, κατηγόρησε τον Κυριάκο ότι αντί να ασχοληθεί στη Βουλή με το κύριο θέμα του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και τα ιδιωτικά σχολεία, σχολίασε τις παραιτήσεις των Συμβουλίων των πανεπιστημίων, που δεν ήταν θέμα του νομοσχεδίου και για το οποίο η κυβέρνηση, είπε, δεν φέρει ευθύνη –εδώ, πραγματικά, γελάνε και τα κεραμίδια στα πανεπιστήμια.

Τι του έσουρε; «Δεν θα παρακολουθήσουμε την αγωνιώδη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να κατασκευάσει τη βολική γι’ αυτόν αντιπολιτευτική ατζέντα, πηδώντας από θέμα σε θέμα, όταν βλέπει ότι διαψεύδονται η μια μετά την άλλη οι καταστροφολογικές του προβλέψεις και η μιζέρια με την οποία αντιμετωπίζει και τα εκπαιδευτικά θέματα», δήλωσε. Κάποιοι θα μιλούσαν και για κυκλοθυμικό.

Και για να κλείσω με το πρωθυπουργικό δείπνο, όπως ξεκίνησα, να σας πω ότι στην ατζέντα Τσίπρα – Ιερώνυμου περιελαμβανόταν όλο το φάσμα των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, από τη συνταγματική αναθεώρηση μέχρι την Παιδεία.

Από κυβερνητικής πλευράς, στο δείπνο μετείχαν εκτός από τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Παιδείας (και πάντα Θρησκευμάτων) Νίκος Φίλης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.