Νέα ψυχρολουσία δέχθηκαν χθες 150.000 συνταξιούχοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με μειώσεις έως και 50% στις επικουρικές συντάξεις. Οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα 100 και τα 150 ευρώ, με αποτέλεσμα εκδηλώσεις αγανάκτησης από ηλικιωμένους στα περισσότερα ΑΤΜ. Αφού οι νέες περικοπές στις επικουρικές έρχονται να προστεθούν στις άγριες μειώσεις στο ΕΚΑΣ, στα μερίσματα, στις συντάξεις χηρείας, αλλά και στις νέες συντάξεις.

Μεγαλύτεροι χαμένοι του επανυπολογισμού ήταν οι δικαιούχοι επικουρικών του ΙΚΑ που έπαιρναν μέσες και υψηλές συντάξεις με λιγότερα από 25 χρόνια ασφάλισης. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 332 ευρώ είδε να συρρικνώνεται στα 170 ευρώ (μείωση 49%).

Συνολικά με το χθεσινό πακέτο του Σεπτεμβρίου επανυπολογίστηκαν περίπου 805.000 συντάξεις, εκ των οποίων εκτιμάται ότι υπέστησαν μειώσεις περίπου 150.000.

Και έπεται συνέχεια

Και οι περικοπές δεν σταματούν εδώ. Με την πληρωμή του Οκτωβρίου αναμένεται το τρίτο και τελευταίο κύμα των μειώσεων στις επικουρικές, που θα αφορά συντάξεις με ειδικά καθεστώτα,ενώ κατά τον ίδιο μήνα θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών, αφού η μείωση «μετρά» από τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, κατά τις πληρωμές των μηνών Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου θα «περάσει» και η ισόποση της μείωσης μηνιαία παρακράτηση για τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΤΕΑ, με την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής για το σύνολο των συντάξεων που χορηγεί το Ταμείο, θα αναρτηθούν αναλυτικά εκκαθαριστικά για την καλύτερη πληροφόρηση των συνταξιούχων. Είδες ο ΣΥΡΙΖΑ;

Στο πλευρό του και ο Ντεϊσελμπλούμ

«Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε χθες και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ την παραπομπή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου με την κατηγορία ότι παραποίησε τα στοιχεία του ελλείμματος το 2010, με αποτέλεσμα να μπει η χώρα στο Μνημόνιο. Ο ολλανδός πρόεδρος του Εurogroup διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η υπόθεση αυτή δεν πρόκειται να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Βέβαια, οι διαβεβαιώσεις αυτές από τον Ντεϊσελμπλούμ έγιναν μετά τη δημόσια κωλοτούμπα που έκανε η κυβέρνηση με τη δήλωση συμμόρφωσης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στη Βουλή στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat του 2010 και μετά.

Ηταν η δήλωση που περίμεναν όλοι στις Βρυξέλλες, αφού είχαν διαμηνύσει ορθά κοφτά στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση αν δεν στηρίξει με δημόσια παρέμβασή της τα στοιχεία αυτά, τα οποία είχαν επικυρωθεί ύστερα από πολλούς ελέγχους.

Περιμένοντας το ραντεβού

Τώρα αυτοί τα ‘πανε, τα συμφωνήσανε, όμως είναι θέμα Φώφης και Σταύρου να δώσουν τα χέρια. Χθες το πρωί συναντήθηκαν οι αντιπροσωπείες ΠΑΣΟΚ (Πρωτόπαπας, Ξεκαλάκης) και Ποταμιού (Αβραμίδης, Τσιόδρας) για να προετοιμάσουν το πεδίο για τη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών τις επόμενες ημέρες.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δυνατότητα σύμπραξης βρίσκεται σε καλό δρόμο, διαπίστωσαν ότι πρέπει να επιληφθούν κάποια θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα και το κυριότερο: συμφώνησαν πως από τη στιγμή που θα στεφθεί με επιτυχία το ραντεβού Γεννηματά – Θεοδωράκη, τότε η διαδικασία εκλογής του ηγέτη του νέου κεντροαριστερού σχήματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στους τρεις επόμενους μήνες. Πριν βγει το 2016. Να το δω και να μην το πιστέψω.

«Αχαρες» λεπτομέρειες

Σας έχω νοστιμιές από τον άχαρο πλειστηριασμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όσο οξύμωρο και αν σας φαίνεται.

Κατ’ αρχάς ακούσατε στις δηλώσεις του το παράπονο του Ιβάν Σαββίδη, ότι όσες φορές χρειάστηκε να πάει στην τουαλέτα αυτό γινόταν με συνοδεία αστυνομικού. Οπως προφανώς συνέβαινε με όλους, για να ανατραπεί η ρήση «εκεί όπου ακόμα και ο βασιλιάς πηγαίνει μόνος».

Γενικότερα πάντως, εντάσεις δεν δημιουργήθηκαν, μου μετέφεραν πηγές μου, τονίζοντας ότι όλα τα μέλη των αντιπροσωπειών ήταν αρκετά συνεργάσιμα.

Παράπονα εκφράστηκαν μόνο για την ποιότητα των εδεσμάτων του κέτερνιγκ που δεν ήταν πολύ καλή –«με το ζόρι προσέγγισε τον μέσο όρο» μου είπε μέλος αντιπροσωπείας –αλλά όλοι οι έγκλειστοι είχαν να λένε μόνο καλά για την εξυπηρέτηση που είχαν από τους εργαζομένους της εταιρείας τροφοδοσίας.

Τέλος, το γκάτζετ που έκανε θραύση στη ΓΓΕΕ και ήταν σε όλους τους χώρους όπου κατέλυσαν οι αντιπροσωπείες, ήταν τα κομπιουτεράκια. Ναι, καλά θυμάστε, εκείνα τα μικρά, σε μέγεθος παλάμης, όπου κάναμε υπολογισμούς. Υπήρχαν σε αφθονία. Εν ολίγοις ήταν σχεδόν όλοι με ένα κομπιουτεράκι στο χέρι και μετρούσαν.