Η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Λίγες ώρες αργότερα, δηλαδή χθες το μεσημέρι, ο Νίκος Παππάς πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ανακοινώσει τα μαντάτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για την ακρίβεια, να τον ενημερώσει για τον διαγωνισμό, διότι, όπως και ο ίδιος ο Προκόπης Παυλόπουλος διευκρίνισε, «τα θέματα της αδειοδότησης δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε τη σχεδόν 70ωρη κράτηση των υποψηφίων ως «διαδικασία πρότυπο σε σχέση με τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας», ενώ για το αποτέλεσμα σχολίασε πως πρόκειται για «ένα θετικό μείγμα παλαιών και νέων τηλεοπτικών σταθμών, με ισορροπία πείρας και φρεσκάδας». Ως κορυφαίο στέλεχος της αυτοαποκαλούμενης «αριστερής» κυβέρνησης βέβαια, δεν είπε κουβέντα για τους αντιμέτωπους με το φάντασμα της ανεργίας δημοσιογράφους.

Η ανυπαρξία του ΕΣΡ

Κατά μία έννοια, τα λεγόμενά του ήταν αναμενόμενα. Το πιο ενδιαφέρον όμως βρίσκεται σε όσα άφησε να εννοηθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παλιά καραβάνα στην πολιτική και Καλαματιανός στην καταγωγή, ο Παυλόπουλος άφησε μια ευγενέστατη αιχμή για την ανυπαρξία του ΕΣΡ που δεν είμαι σίγουρος ότι άρεσε στον υπουργό.

«Θεωρώ μ’ αυτή την αφορμή», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «ότι ανήκει στην αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπενθυμίσει ποια είναι η αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, τώρα πλέον που υπάρχουν οι οριστικές άδειες.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να υπενθυμίσω ότι αυτή την αποστολή την καθορίζει το Σύνταγμα στο άρθρο 15 παρ. 2. Και αυτή είναι: Η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και προϊόντων λόγου και τέχνης, η διασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων τους, όπως απαιτεί η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου, καθώς και η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Αυτοί είναι κανόνες τους οποίους θέτει το Σύνταγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.