Ο Πολ Πογκμπά και ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν ήταν χωρίς αμφιβολία οι τοπ μεταγραφές το φετινό καλοκαίρι. Ο γάλλος μέσος κόστισε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 104 εκατ. ευρώ και η Γιουβέντους που πήρε αυτά τα χρήματα τα επένδυσε αποκτώντας τον αργεντινό επιθετικό, καθώς πρόσφερε στη Νάπολι 90 εκατ. ευρώ.

Φυσικά, στην κορυφή των συναλλαγών ήταν ακόμα μία χρονιά η Πρέμιερ Λιγκ, καθώς το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε άγγιξε το 1,4 δισ. ευρώ, αφήνοντας αρκετά πίσω όλες τις άλλες ευρωπαϊκές λίγκες.

«Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν δύο αγορές, μία για τις αγγλικές ομάδες και μία για τις λοιπές ευρωπαϊκές» είπε πρόσφατα ο προπονητής της Αρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ. Μια που αναφερθήκαμε στην Πρέμιερ Λιγκ, οι μεγάλοι σύλλογοι δαπάνησαν και πάλι τεράστια ποσά για την ενίσχυση του ρόστερ, με πρώτη και καλύτερη τη Μάντσεστερ Σίτι.

Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα ξόδεψε σχεδόν 200 εκατ. ευρώ και η πλέον δαπανηρή μεταγραφή ήταν η απόκτηση του αμυντικού της Εβερτον Τζον Στόουνς (56 εκατ.)! Την παράσταση έκλεψε και η συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ καθώς ο Ζοζέ Μουρίνιο εκτός από τον Πογκμπά, πήρε ως ελεύθερο τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και έδωσε άλλα 66 εκατ. για την απόκτηση των Ερίκ Μπεγί από τη Βιγιαρεάλ και Χένρικ Μχιταριάν από την Ντόρτμουντ.

Αρκετά χρήματα ξόδεψε και ο Αντόνιο Κόντε στην Τσέλσι: Μπατσουαγί (από Μαρσέιγ, 39 εκατ.), Καντέ (από Λέστερ, 35 εκατ.), Μάρκος Αλόνσο (από Φιορεντίνα, 27 εκατ.), Νταβίντ Λουίζ (από Παρί Σεν Ζερμέν, 40 εκατ.).

Στο παιχνίδι των ακριβών μεταγραφών μπήκε και η Αρσεναλ πληρώνοντας 40 εκατ. ευρώ στην Γκλάντμπαχ για τον Τσάκα, άλλα τόσα στη Βαλένθια για τον Μουστάφι και 20 εκατ. στη Λα Κορούνια για τον Λούκας Πέρεθ.

Η πιο ακριβή μεταγραφή της Λίβερπουλ ήταν τα 35 εκατ. που έδωσε στη Σαουθάμπτον για τον Μανέ, ενώ η Τότεναμ πλήρωσε άλλα τόσα για να αποκτήσει τον Μούσα Σισοκό από τη Νιούκαστλ. Από τις μεταγραφές που έκαναν αίσθηση ήταν ο δανεισμός του διεθνούς Τζακ Γουίλσιρ στην Μπόρνμουθ, κίνηση-έκπληξη από την Αρσεναλ, ενώ αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι ο Γουίλσιρ είχε προτάσεις από καλές ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά προτίμησε να μείνει στο Νησί. Να σημειώσουμε επίσης και το μοίρασμα παικτών που έκανε ο Πεπ Γκουαρντιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι. Ο τερματοφύλακας της Εθνικής Αγγλίας Τζο Χαρτ πήγε δανεικός στην Τορίνο, ο Νασρί στη Σεβίλλη, ο Μανγκαλά στη Βαλένθια και ο Μπονί στη Στόουκ.

Να αναφέρουμε και τα 35 εκατ. ευρώ που έδωσε η Λέστερ στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας για την απόκτηση του εξαιρετικού επιθετικού Σλιμανί.