Ηταν ένα περίεργο ποδοσφαιρικό καλοκαίρι. Πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα. Ισως σε αυτό να συνετέλεσε και το γεγονός ότι ο μόνιμος την τελευταία εξαετία πρωταθλητής Ολυμπιακός όχι μόνο συμμετείχε στα θερινά προκριματικά (αφού έχασε το απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ), αλλά υπέστη κι έναν σοκαριστικό αποκλεισμό από την άσημη Χάποελ Μπερ Σεβά. Σε διάστημα μόλις δύο μηνών οι Ερυθρόλευκοι άλλαξαν τρεις προπονητές (Μάρκο Σίλβα, Βίκτορ Σάντσεθ, Πάουλο Μπέντο), ενδεικτικό της προβληματικής κατάστασης που βιώνουν, ενώ και η υποτονική δραστηριότητα που είχαν μέχρι την τελευταία εβδομάδα των μεταγραφών έδωσε για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό την αίσθηση ότι ο Ολυμπιακός έπαψε να είναι ο πανίσχυρος και σχεδόν ανίκητος παίκτης στη σκακιέρα της ελληνικής Σούπερ Λίγκας.

Αν μάλιστα δεν γινόταν το εντυπωσιακό μεταγραφικό ντεμαράζ των τελευταίων ωρών, με αποκορύφωμα την προσθήκη του σπουδαίου παραγουανού φορ Οσκαρ Καρντόσο, οι τρεις συνδιεκδικητές του τίτλου θα είχαν κάθε λόγο να νιώθουν ότι αφενός κέρδισαν στην πρώτη άτυπη μάχη των εντυπώσεων, αφετέρου έπραξαν τα δέοντα για να προσπαθήσουν να εκθρονίσουν τον πρωταθλητή. Δίχως αμφιβολία, η ομάδα που θα παρουσιάσουν οι Πειραιώτες αποτελεί το μεγάλο ερώτημα ενόψει της σέντρας του νέου πρωταθλήματος (όποτε αυτό αρχίσει). Ο βασικός κορμός δεν άλλαξε πολύ (αν και υπήρξαν απώλειες), ενώ πέραν της σημαντικής μεταγραφής του 33χρονου Καρντόσο στα ερυθρόλευκα ντύθηκαν ο Γερμανός Μαρίν από την Τσέλσι, ο Νορβηγός Ελιονούσι, οι Πορτογάλοι Μάρτινς και Πασιένσια, ο Βραζιλιάνος Βιάνα, ο Ρομαό από το Τόγκο αλλά και οι Ντε Λα Μπέγια, Φιγκέιρας, Λεάλι, με τους οποίους άνοιξε ο χορός των μεταγραφών. Δεδομένου ότι υπάρχει νιόφερτος προπονητής, αλλά και αρκετοί ποδοσφαιριστές που ήρθαν προς τα τέλη Αυγούστου, βασικό ζητούμενο αποτελεί το δέσιμο της ομάδας και η εξεύρεση της απαραίτητης χημείας σε μια κομβική χρονιά για τον σύλλογο.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ. Με βάση την εικόνα του Παναθηναϊκού στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, οι Πράσινοι δείχνουν ότι διαθέτουν ωριμότητα αλλά και βάθος στο ρόστερ προκειμένου να διεκδικήσουν τα σκήπτρα από τον Ολυμπιακό. Ο Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος αμφισβητήθηκε έντονα την περασμένη σεζόν, αντέστρεψε το κλίμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όχι τόσο για την προπονητική μαεστρία του όσο για την ικανότητά του ως μάνατζερ να κλείνει εξαιρετικά deals. Ενεργώντας όπως οι προπονητές στο αγγλικό ποδόσφαιρο, πήρε στις πλάτες του την υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού χτίζοντας μια καλή ομάδα, η οποία, αν ντριμπλάρει την εσωστρέφεια, θα είναι ανταγωνιστική. Ο Κολομβιανός Βίκτορ Ιμπάρμπο και ο Αργεντινός Κριστιάν Λεντέσμα αποτελούν τα πιο ηχηρά ονόματα απ’ όσους αφίχθησαν, ενώ ήδη και οι Γουακάσο, Χουλτ και Ιβανόφ αποδίδουν καλά εντός γηπέδου. Την τελευταία ημέρα στη μεταγραφική λίστα προστέθηκαν και οι τρεις Αφρικανοί Σάμπα, Εμποκού και Κουλιμπαλί, οι οποίοι μαζί με τους Ρέις και Ρινάλντι θα κληθούν άμεσα για να αποδείξουν ότι αξίζουν μια φανέλα βασικού.

ΔΥΝΑΜΩΣΕ. Αρκετά ενισχυμένη παρουσιάζεται και η ΑΕΚ, η οποία διατήρησε σχεδόν εξ ολοκλήρου τον βασικό κορμό της. Η κυπελλούχος, υπό την τεχνική καθοδήγηση του νεοπροσληφθέντος Τιμούρ Κετσπάγια, κάλυψε νωρίς νωρίς τις πρώτες ανάγκες που υπήρχαν στο ρόστερ με την έλευση του Αλμέιδα, του Τσιγκρίνσκι, του Πατίτο Ροντρίγκες, του Ντίας αλλά και των Μπακασέτα και Μπάρκα. Κράτησε όμως το καλύτερο για το φινάλε με την αγορά του φοβερού και τρομερού πριν από μερικά χρόνια 34χρονου στόπερ Τζόλεον Λέσκοτ και του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου, ο οποίος επαναπατρίστηκε έπειτα από τριάμισι χρόνια στην Ιταλία.

ΜΕ ΟΥΣΙΑ. Εξίσου δυναμική όμως υπήρξε η ενίσχυση και του ΠΑΟΚ, που εμπιστεύτηκε το τιμόνι της ομάδας στον πρωτάρη Βλάνταν Ιβιτς. Ο Δικέφαλος, ο οποίος στοχεύει στην υπέρβαση, έστω κι αν δεν πραγματοποίησε κάποια φανταχτερή μεταγραφή, ενισχύθηκε σε όλες τις γραμμές παρουσιάζοντας πλουραλισμό και βάθος. Πήρε τον γκολκίπερ Μπρκιτς, τους αμυντικούς Βαρέλα, Κρέσπο, Μάτος, τους μέσους Σακχόβ, Κάνιας, Μπίσεσβαρ, τους εξτρέμ Κάμπος, Τιάμ και τον νεαρό επιθετικό Σταθόπουλο.