Οι ταινίες που παίζει αυτήν την εβδομάδα η τηλεόραση σε κριτική Ακη Καπράνου. Οσα πιο πολλά «Χ» τόσο το καλύτερο. Στο ΖΑΠ προτιμήστε το ζάπινγκ..

ΣΑΒΒΑΤΟ

H κόρη του Προέδρου Χ

(Chasing Liberty )

Star 13.20

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Πράγα, η κόρη του Προέδρου των ΗΠΑ, ξεφεύγει από τα βλέμματα των σωματοφυλάκων της και να το σκάσει στην Ευρώπη παρέα με νεαρό φωτογράφο. Είναι γλυκύτατοι οι πρωταγωνιστές, αλλά μετά τα πρώτα 20 λεπτά θέλεις να σπάσεις την τηλεόραση: τόσο αντιδραστική είναι η οπτική της ταινίας! Του 2004, με Μάθιου Γκουντ, Αναμπέλα Σιόρα. (Διάρκεια: 97′ )

Πάμε χιόνι; ΧΧ

(Cool runnings)

Alpha 13.45

Έπειτα από μια σειρά ατυχιών και… αποτυχιών, τέσσερις Τζαμαϊκανοί προσπαθούν να βρουν τρόπο να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για συμμετοχή στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακούγεται εξωφρενικό, κι όμως πρόκειται για αληθινή ιστορία. Παραγωγής 1993, ξεκαρδιστικό και καλόκαρδο. Με Τζον Κάντι και Μάλικ Γιόμπα. (Διάρκεια: 91′)

Ο παράς και ο φουκαράς Χ

ΣΚΑΙ 15.45

Ένας φτωχός κι απελπισμένος υπάλληλος προσπαθεί να βρει χρήματα για να παντρευτεί. Τότε ο ξάδελφος του, του προτείνει να κάνει έναν εικονικό γάμο. Χαριτωμένη φάρσα με Χατζηχρήστο και Αυλωνίτη, παραγωγής 1964. (Διάρκεια: 80′)

Ρόδα τσάντα και κοπάνα 3 ΖΑΠ

Alpha 16.40

Σωτήρης Τζεβελέκος, Γιώργος Ρήγας, Στηβ Ντούζος, Τέτα Ντούζου, Μίμης Φωτόπουλος, Νίκος Ρίζος και Γιάννης Γκιωνάκης, στο δεύτερο σίκουελ της “γυμνασιακής” εμπορικής επιτυχίας. Τι τα θέλετε, αυτά ζητούσε ο έλληνας το 1984. (Διάρκεια: 80΄)

Δολοφόνος για γέλια ΧΧΧ

(The battle of the sexes)

ΕΡΤ1 19.00

Αμερικανίδα φτάνει στο Εδιμβούργο για να διερευνήσει τις δυνατότητες εξαγωγών μιας εταιρίας και, καθ΄ οδόν συναντά επιχειρηματία που ζητά τη βοήθεια της για να εκσυγχρονίσει την εταιρία του. Όμως, το  προσωπικό έχει άλλες ιδέες. Ο Τσάρλς Κράιτον, μετέπειτα σκηνοθέτης του “Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα” σκηνοθετεί μια εξόχως φλεγματική βρετανική κομεντί. Παραγωγής 1960, με Πίτερ Σέλερς, Ρόμπερτ Μόρλεϊ, Κόνστανς Κάμινγκς και Τζέισον Κλαρκ. (Διάρκεια: 81΄)

Η χαρτοπαίχτρα ΧΧ

Alpha 20.00

Μπαινοβγαίνει από τις λέσχες στις φυλακές η Ρένα Βλαχοπούλου και οι Λάμπρος Κωνσταντάρας και Κώστας Βουτσάς κάνουν ότι μπορούν για να την σώσουν από το πάθος της σε μια συμπαθητική ελληνική κωμωδία παραγωγής 1966, που τώρα, χάρη στις widescreen τηλεοράσεις, ανακαλύψαμε πως ήταν γυρισμένη σε σινεμασκόπ! (Διάρκεια: 90′)

Η βίλα των οργίων ΧΧ

ANT1 20.00

Ένα παράνομο ζευγάρι καταλήγει στο τμήμα, όταν η αστυνομία εισβάλλει στη βίλα της άπιστης συζύγου. Ξεκαρδιστική κωμωδία, από τις καλές της εποχής, με Λάμπρο Κωνσταντάρα, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Χρήστο Πάρλα και Κάκια Αναλυτή, παραγωγής 1964. (Διάρκεια: 83′)

Μα πως τα καταφέρνει; ΖΑΠ

(I don’t know how she does it)

Star 21.00

Είναι πάμπλουτη, εργάζεται σε μια εταιρεία οικονομικής διαχείρισης στη Βοστώνη, πρέπει να δουλεύει στη Νέα Υόρκη, έχει σαράντα νταντάδες, είναι παντρεμένη με τον Γκρεγκ Κινίαρ και την πολιορκεί ο Πιρς Μπρόσναν. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι πως τα καταφέρνει, αλλά αν πραγματικά δίνουμε δεκάρα τσακιστή. Μαντέψτε. Του 2011. (Διάρκεια: 81′)

Όταν ένας άντρας αγαπά μια γυναίκα ΧΧ

(When a man loves a woman)

Alpha 22.00

Η αλκοολική Μεγκ Ράιαν πνίγει στο ποτό τις ανασφάλειες της, αλλά ο Άντι Γκαρσία, «βράχος»! Βέβαια, υπάρχει μια κάποια ρεαλιστική καταγραφή της κατάστασης απο τον Λούις Μεντόκι, αλλά το όλο κλου είναι το λαβ στόρι των πρωταγωνιστών. Παραγωγής 1994, καλύτερο απ’ αυτό που περιμένετε, επίσης με Έλεν Μπέρνστιν και Τίνα Μετζορίνο. (Διάρκεια: 101′)

Εργένηδες για μια εβδομάδα ΖΑΠ

(Hall pass)

Star 22.50

Προσπαθώντας να δώσουν νέα πνοή στον γάμο τους, δυο γυναίκες δίνουν στους άντρες τους άδεια για μια εβδομάδα εργένικής ζωής. Τι αμαρτία που δεν προκύπτει έστω μια συμπαθητική ταινία από τη κεντρική ιδέα των αδελφών Φαρέλι. Αφήστε δε που, τελικά, το concept είναι βαθιά μικροαστικό. Με Όουεν Γουίλσον και Κριστίνα Άπλγκεϊτ, του 2011. (Διάρκεια: 97′)

ΚΥΡΙΑΚΗ

The rebound XX

Star 13.30

Όμορφη σαραντάρα ερωτεύεται εξίσου όμορφο 24χρονο. Ακούγεται κλισαρισμένο και μικροαστικό, όμως υπάρχει μια ειλικρινής προσπάθεια παρεκκλίσεως από τη  νόρμα της ρομαντική κομεντί – κρίμα όμως για το ζαχαρένιο φινάλε. Με Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Τζάστιν Μπάρθα και Τζον Σνάιντερ, παραγωγής 2009. (Διάρκεια: 87′)

Καπετάν Φάντης Μπαστούνι Χ

ΣΚΑΙ 15.45

Ένας σκληρός καπετάνιος ερωτεύεται μια λαθρεπιβάτισσα που το πλήρωμα ανακαλύπτει στο ψυγείο του καραβιού και γίνεται άλλος άνθρωπος. Ωραίες παρουσίες και ένας σοβαρός Κωνσταντάρας σε μια, δυστυχώς, μέτρια σεναριακά κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου (υπογράφει το σενάριο δίχως τη βοήθεια του Γιαννακόπουλου) σε σκηνοθεσία του ίδιου. Παραγωγής 1968. (Διάρκεια: 92′)

Ο πρώτος ματάκιας ΖΑΠ

Alpha 16.40

Μπανιστιρτζής ρεσεφιονίστ σε ξενοδοχείο, αναζητά τους σαμποτέρ της επιχείρησης. Παραγωγής 1982, από τις πρώτες «επιτυχίες» του Στάθη Ψαλτη. Το κομμάτι της αρχής, το Domino Dance από τους Logic System θα συγκινήσει πολλούς ντισκόβιους της εν λόγω δεκαετίας. Πέραν τουτου, χάλια. (Διάρκεια: 80′)

Lorenzo’s oil XXX

ΕΡΤ1 18.45

Όταν ο Αουγκούστο και η Μικαέλα Οντόνε πληροφορούνται πως ο γιος τους υποφέρει από μία σπάνια, ανίατη ασθένεια αποφασίζουν να ανακαλύψουν οι ίδιοι τη θεραπεία της. Κι όμως, πρόκειται για αληθινή ιστορία, φιλμαρισμένη με ευαισθησία από τον Τζορτζ Μίλερ, και εξόχως ερμηνευμένη από τους Νικ Νόλτε, Σούζαν Σαράντον και Πίτερ Ουστίνοφ, παραγωγής 1992. (Διάρκεια: 110′)

Ο Ηλίας του 16ου ΧΧΧ

Alpha 20.00

Τρεις φουκαράδες φίλοι αποφασίζουν να κλέψουν τον κυρ-Λάμπρο, ιδιοκτήτη μπαρ, ενεχυροδανειστή και κλεπταποδόχο. Να σας πω την αλήθεια, επανεκτίμησα τη σβέλτη κωμωδία του Σακελλάριου με το που είδα το… ρημέικ της. Του 1959 με τους υπέροχους Κώστα Χατζηχρήστο, Θανάση Βέγγο και Διονύση Παπαγιαννόπουλο. (Διάρκεια: 85′)

Εντιμότατοι διαρρήκτες Χ

(The code)

Star 21.00

Ενας βετεράνος, έμπειρος κλέφτης, προσπαθεί να βάλει στο χέρι τα δύο τελευταία αυθεντικά ρώσικα αυγά Faberge, με τη βοήθεια φιλόδοξου νεαρού συναδέλφου. Χλιαρή και κακογραμμένη περιπέτεια παραγωγής 2009, εμ Αντόνιο Μπαντέρας και Μόργκαμ Φρίμαν. Ο ρυθμός είναι άτσαλος, και η χημεία μεταξύ των ηρώων, ανύπαρκτη. Επίσης με Ράντα Μίτσελ. (Διάρκεια: 92′)

Diana X

Alpha 21.50

Τα τελευταία δύο χρόνια από τη φορτισμένη ζωή της λαοφιλούς βρετανίδας πριγκίπισσας Νταϊάνας σε μια ανεύ προηγουμένου αποτυχία που υπογράφει ο Όλιβιερ Χιρσμπίγκελ, ο σκηνοθέτης της “Πτώσης” που προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να στήσει μια διεθνή καριέρα. Η Ναόμι Γουότς στον πρώτο ρόλο έχει ελάχιστο ενδιαφέρον. Του 2013. (Διάρκεια: 95′)

Όνειρο αριστερής νύχτας Χ

ΕΡΤ1 22.00

Ένας ιδεολόγος Αριστερός φτάνει στα όρια της αυτοκτονίας, βιώνοντας μια δυνατή κρίση. Ο Ντίνος Κατσουρίδης συνεργάστηκε με τον πρωταγωνιστή Νίκο Καλογερόπουλο στη σκηνοθεσία και το σενάριο, στη συνέχεια όμως τα «έσπασαν» και ουσιαστικά αποκήρυξαν την ταινία. Θα έχει ενδιαφέρον να την ξαναδούμε σήμερα. Του 1987, επίσης με Μίνα Χειμωνά, Ρίκα Βαγιάνη και Νικόλα Άσιμο. (Διάρκεια: 90′)

The Prestige ΧΧΧ

Star 23.15

Στο Λονδίνο τα τέλη του 19ου αιώνα, δυο σταρ-ταχυδακτυλουργοί συναγωνίζονται ο ένας τον άλλο, αναζητώντας το πιο ριψοκίνδυνο και εντυπωσιακό κόλπο. Ο Κρίστοφερ Νόλαν (του Σκοτεινού Ιππότη και του Inception) από τη μια στήνει μια αλληγορία πάνω στη βιομηχανία του θεάματος, και από την άλλη μας τσακίζει τα νεύρα με μια εντυπωσιακή άσκηση σασπένς. Οι Χιου Τζακμαν, Κρίστιαν Μπέιλ και Μάικλ Κέιν είναι όλοι τους έξοχοι, ο ρόλος της Σκάρλετ Γιόχανσον όμως μοιάζει ανύπαρκτος. Παραγωγής 2006. (Διάρκεια: 120′)

Η Γη της Επαγγελίας ΧΧΧ

(Promised Land)

Star 02.00

Ο Ματ Ντέιμον φτάνει σε μικρή επαρχιακή πόλη αποφασισμένος να πείσει τους κατοίκους της να πουλήσουν τη γη τους στη πολυεθνική για την οποία εργάζεται. Έχει όμως να αντιμετωπίσει έναν περιβαλλοντολόγο, καθώς και τις δικές του ηθικές αναστολές. Κυλά σαν παραμύθι, αλλά αφελές δεν το βρήκα. Οι σημάνσεις του είναι καίριες. Και έχει την τύχη να σκηνοθετείται από τον Γκας Βαν Σαντ: κάθε σκηνή μοιάζει με φιλμική άσκηση ύφους στην αβίαστη ομορφιά. Στοπ-καρέ στην γλυκύτατη Ρόζμαρι Ντεβίτ αλλά και στο έξυπνο twist του φινάλε. Παραγωγής 2012. (Διάρκεια: 98′)

ΔΕΥΤΕΡΑ

Ο Δυναστείας ΖΑΠ

Alpha 16.40

Οι τρελές περιπέτειες ενός νέο-Έλληνα που αντί στρατιώτης στην Κορέα καταλήγει στα δουλοπάζαρα της Ανατολής, μέχρι που επιστρέφει θριαμβευτής. Ό,τι να’ ναι. Παραγωγής 1986, με Σωτήρη Μουστάκα, Τόνυ Άντονυ και τη συγχωρεμένη τη Ρένα Παγκράτη. (Διάρκεια: 82′)

Τα τελευταία 8 λεπτά ΧΧ

(Source code)

Star 22.00

Ένας αμερικάνος στρατιώτης ζει και ξαναζεί τα τελευταία 8 λεπτά της ζωής του σ’ ένα τρένο που ανατινάζεται προσπαθώντας παράλληλα να ανακαλύψει τη ταυτότητα του βομβιστή του. Ενδιαφέρουσα ιδέα σε μια ταινία που ξεκινά δυναμικά, αλλά ξεφουσκώνει γρήγορα – απογοητευτικό επίσης το φινάλε. Παραγωγής 2011 με Τζέικ Γκίλενχαλ, Βέρα Φαρμίγκα και Μισέλ Μόναχαν. (Διάρκεια: 83′)

ΤΡΙΤΗ

Ο πρωτάρης μπάτσος και η τροτέζα ΖΑΠ

Alpha 16.50

Ένας αστυνομικός (Στάθης Ψάλτης), από την Καβάλα, μετατίθεται στην Αθήνα, όπου τη βοήθεια μιας μυστικής αστυνομικού, θα ξεσκεπάσει μια σπείρα διακίνησης ναρκωτικών. Γυρισμένη με τέτοια προχειρότητα που κάνει τις πρώτες ταινίες του κωμικού να μοιάζουν με φιλμικά διαμάντια. Του 1989. (Διάρκεια: 89′)

2 guns X

Star 22.00

Δύο αξιωματικοί, από διαφορετικές υπηρεσίες, ο ένας αστυνομικός της Δίωξης και ο άλλος των Μυστικών Υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού, αναγκάζονται να συνεργαστούν σε μια βαρετή, καρτουνίστικη περιπέτεια βασισμένη, λέει, σε πετυχημένο κόμικ. Του 2013 με Ντένζελ Γουάσινγκτον και Μαρκ Γουόλμπεργκ. (Διάρκεια: 97′)

Pure country 2: The gift ΖΑΠ

Star 02.15

Τρεις άγγελοι χαρίζουν στη νεαρά Μπόμπι μια εκπληκτική φωνή και την κάνουν αστέρι της κάντρι. Αν σας ακούγεται καλό, δείτε το. Του 2010, με Κατρίνα Έλαμ , Τζορτζ Στρέιτ, Μάικλ Μακ Κιν. Και όποιος αντέξει. (Διάρκεια: 102′)

ΤΕΤΑΡΤΗ

Οι μαχητές των δρόμων ΧΧ

(The fast and the furious)

Star 22.00

Νεαρός μυστικός αστυνοκικός διυσδύει σε συμμορία που κλέβει (και «φτιάχνει») αυτοκίνητα, γίνεται κολλητός με τον αρχηγό τους και ερωτεύεται την αδελφή του. Τα κάνει μπάχαλο εν ολίγοις, αλλά την παράσταση κλέβει εύκολα ο Βιν Ντίζελ. Παραγωγής 2001, με εντυπωσιακές κασκάντες. (Διάρκεια: 95′)

Απλά σ’ αγαπώ ΧΧΧ

(I’ve loved you for so long)

ΕΡΤ2 22.00

Δεκαπέντε χρόνια μετά την καταδίκη της για τη δολοφονία του παιδιού της, μια γυναίκα αφήνεται ελεύθερη και αποφασίζει να έρθει σε επαφή με τη μικρότερη αδελφή της Λέα. Το ερώτημα παραμένει: πώς μια τόσο γλυκιά και θετική γυναίκα διέπραξε ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα; Φυσικά υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε, αλλά μέχρι να φτάσουμε στην αποκάλυψη του φινάλε, έχουμε καθηλωθεί πλήρως από την εκπληκτική κεντρική ερμηνεία της Κρίστιν Σκοτ Τόμας. Παραγωγής 2008. (Διάρκεια: 109′)

Κάτω απ’ τον αστερισμό του σκορπιού ΧΧΧΧ

(Sotto il segno del scorpione)

ΕΡΤ3 22.00

Στην προϊστορική εποχή, ένα ηφαίστειο εκρήγνυται, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση ενός ολόκληρου νησιού, κάτω από τη στάχτη και τη λάβα. Αιώνες μετά, μια ομάδα που φτάνει σ’ ένα ηφαιστειογενές νησί, προσπαθεί να πείσει τους κατοίκους να φύγουν μαζί για την ηπειρωτική χώρα και οδηγούνται σε βίαιη σύγκρουση. Η τραγική αναγκαιότητα της αλλαγής, μέσα από το μαρξιστικό πρίσμα των αδελφών Ταβιάνι. Παραγωγής 1969 με Τζιαν Μαρία Βολοντέ και Τζούλιο Ρότζι. Δεν το χάνετε για κανένα λόγο. (Διάρκεια: 100′)

ΠΕΜΠΤΗ

Εγώ και το πουλί μου ΖΑΠ

Alpha 16.50  

Φωτορεπόρτερ της συμφοράς, αναλαμβάνει να φωτογραφίσει ένα παράνομο ζεύγος και, χωρίς να το καλοκαταλάβει, μπερδεύεται σε μια διακεκριμένη κλοπή από το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας. Κωμωδιούλα της σειράς, παραγωγής 1982 με Σωτήρη Μουστάκα και Μαρία Μπονέλου. (Διάρκεια: 90′)

Το Δαχτυλίδι της Φωτιάς ΧΧΧ

(Pacific rim)

Star 22.00

Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο στήνει ένα πανακριβο action movie όπου γιγαντιαία ρομπότ πολεμούν με εξωγήινους εισβολείς. Ακούγεται κουτό, το κάνει όμως με τη φροντίδα που κάποιος θα έστηνε ένα λειτουργικό b-movie και είναι τέτοια η αγάπη του γι αυτό το σινεμά που εντέλει παραδίνεσαι. Παραγωγής 2013, με Τσάρλι Χάναμ, Ντιέγκο Κλάτενχοφ, Ίντρις Έλμπα. (Διάρκεια: 120′)

Η κυρία και ο ναύτης ΧΧΧΧ

(Travolti Da Un Insolito Destino Nell’ Azzurro Mare D’ Agosto)

ΕΡΤ3 22.30

Μια ιδιότροπη και κακομαθημένη αστή ταπεινώνει συνεχώς ένα μούτσο, στη διάρκεια μιας κρουαζιέρας στη Μεσόγειο. Οι ρόλοι, όμως, αντιστρέφονται, όταν ναυαγούν σε ένα ερημονήσι. Μια κλασική κωμωδία πάνω στις ταξικές σχέσεις και την ορμή του έρωτα. Το επιμύθιο; Η γυναίκα μόνο γνωρίζει πως ένας τέτοιος έρωτας δεν θα μπορούσε να ριζώσει στην αστική κοινωνία και, μέχρι τέλους, προσπαθεί να κρατήσει τον μούτσο στο νησί… Παραγωγής 1974, σκηνοθετημένο από την απίθανη Λίνα Βερτμίλερ, με Τζιανκάρλο Τζιανίνι και Μαριάντζελα Μελάτο. (Διάρκεια: 125′)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά ΧΧ

(Extremely loud and incredibly close)

Star 23.00

Η ιστορία του εννιάχρονου Όσκαρ, που προσπαθεί να ξεπεράσει τη θλίψη για τον άδικο χαμό του πατέρα του που βρισκόταν στους Δίδυμους Πύργους εκείνη τη μοιραία μέρα. Μέχρι που μια μέρα ξεκινά να λύσει το μυστήριο ενός άγνωστου κλειδιού. Συγκινητικό όχι επειδή προκύπτει από το στόρι αλλά επειδή έτσι θέλει ο σκηνοθέτης του – και η διαφορά είναι δυστυχώς πολύ μεγάλη. Του 2011 με Τομ Χανκς, Σάντρα Μπούλοκ, Μαξ Φον Σίντοφ, Τόμας Χόρν. (Διάρκεια: 124′)

Το μαγαζάκι του τρόμου ΧΧΧ

(Little shop of horrors)

ΒΟΥΛΗ 23.30

Απο τις κορυφαίες στιγμές του Ρότζερ Κόρμαν, δαιμόνοιου δημιουργού φτηνών παραγωγών. Λέγεται μάλιστα ότι τούτο εδώ το γύρισε σε ένα Σαββατοκύριακο! Με πρωταγωνιστή δαιμόνιο σαρκοφάγο φυτό που απαιτεί διαρκώς απο τον ιδιοκτήτη του ανθρώπινο αίμα για να τραφεί. Ανάμεσα στα θύματα και ο Τζακ Νίκολσον σε μικρό ρόλο. Γυρίστηκε (φυσικά) και ρημέικ σε μορφή… μιούζικαλ το 1989 απο τον Φρανκ Οζ. (Διάρκεια: 80′)

Jean – Philippe X

Star 04.00

Ένας μεγάλος θαυμαστής του Τζόνι Χαλιντέι βρίσκεται ξαφνικά σε ένα εναλλακτικό σύμπαν όπου το είδωλο του είναι… παντελώς άσημο! Ο Φαμπρίς Λουκινί, σε μια ταινία για το φαινόμενο «Τζόνι Χαλιντέι» – μόνο για τους οπαδούς του δηλαδή, και τους φίλους της γαλλικής ροκ. Υπέροχος ο Τζόνι, αλλά η ταινία – παραδόξως – δεν τον εκμεταλλεύεται και πολύ. Του 2006. (Διάρκεια: 87′)