Το Μεκλεμβούργο-Πομερανία είναι από τα λιγότερο γνωστά ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Υπό κανονικές συνθήκες, οι αυριανές εκλογές στο κρατίδιο αυτό θα ήταν μάλλον αδιάφορες για τα πολιτικά τεκταινόμενα της λοιπής Γερμανίας. Οι συνθήκες όμως κάθε άλλο παρά κανονικές είναι. Οι εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία εγκαινιάζουν έναν μαραθώνιο περιφερειακών αναμετρήσεων μέχρι τις παγγερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017 και το κύμα εθνικολαϊκισμού που σαρώνει την Ευρώπη και πλέον έφτασε και στη Γερμανία, με τη μορφή της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (Αlternative für Deutschland, AfD), απειλεί το εθισμένο στη σταθερότητα πολιτικό σύστημα της χώρας.

Οι οιωνοί είναι κακοί. Οι δημοσκοπήσεις για τις αυριανές εκλογές προδιαγράφουν δραματική πτώση για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στο 27%-28% από 35,6% που είχε στις εκλογές του 2011. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) που συγκυβερνούν με το SPD τα τελευταία δέκα χρόνια δίνουν μάχη να μη χάσουν τη δεύτερη θέση από την Εναλλακτική. Δημοσκόπηση της τελευταίας εβδομάδας έβγαλε για πρώτη φορά το ΑfD με 23% μπροστά από το CDU (20%). Διακηρυγμένος στόχος όμως του λαϊκιστικού AfD είναι να γίνει πρώτο κόμμα και ελπίζει ότι θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ανατολική Γερμανία, όπου το ποσοστό της κάλπης ήταν μεγαλύτερο εκείνου των δημοσκοπήσεων.

Το Μεκλεμβούργο-Πομερανία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των ανατολικογερμανικών κρατιδίων, στα οποία ανθούν ο ακροδεξιός λαϊκισμός και η ξενοφοβία μολονότι το ποσοστό των ξένων εκεί είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο στη Δυτική Γερμανία. Η απειλή της εθνικής καθαρότητας της χώρας και τα συνθήματα κατά των «ξεπουλημένων παραδοσιακών κομμάτων» είναι κοινός παρονομαστής του νεοναζιστικού NPD και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Προπαγανδίζουν ότι μάχονται το «παλαιό σύστημα» και τα «συστημικά» κόμματα που «κατήργησαν τη δημοκρατία», κατηγορούν ΜΜΕ – εφημερίδες που «λένε μόνο ψέματα». Το πολιτικό κλίμα έχει δηλητηριαστεί σε βαθμό που ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ερβιν Σέλερινγκ έχει παραιτηθεί από τη μάχη για τους ψηφοφόρους της Εναλλακτικής. Σε προεκλογική του εμφάνιση, εξιστορεί, είπε σε κάποιον που τον έβριζε χυδαία ότι αν σταματήσει να χρησιμοποιεί τις λέξεις «κωλόπαιδο» και «σκατά» θα συζητήσει μαζί του. Αποτέλεσμα ήταν να μη γίνει συζήτηση. Η ρητορεία τού μίσους και η εθνικολαϊκιστική προπαγάνδα παραπέμπουν ευθέως σε όσα βίωσε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα.

Η ιδιαιτερότητα που έχει η περίπτωση Μεκλεμβούργου-Πομερανίας είναι ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία απορροφά το δυναμικό του νεοναζιστικού κόμματος NPD, που έχει ρίζες και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην τοπική Βουλή του Σβερίν με 6% στις προηγούμενες εκλογές. Σημαντικότερο όμως, λέει ο πολιτικός ερευνητής Χάιο Φούνκε, είναι ότι στο κρατίδιο αυτό με το NPD αναπτύχθηκε ένα ευρύ νεοναζιστικό, αντιπροσφυγικό δίκτυο. Και σε συνδυασμό με τα τεράστια προβλήματα μαρασμού και εγκατάλειψης της επαρχίας, διαμορφώνεται άκρως ξενοφοβικό κλίμα. Υπάρχει ένα κύμα διαμαρτυρίας που έχει βαθύτερα αίτια και εκδηλώνεται τώρα ανοιχτά με αφορμή την προσφυγική κρίση, η οποία «ξύπνησε απογοητεύσεις» που έζησαν οι Ανατολικογερμανοί τις προηγούμενες δεκαετίες. Ο Φούνκε, συγγραφέας του βιβλίου για τα ακροδεξιά σχήματα AfD και Pegida με τον τίτλο «Από αγανακτισμένοι, εμπρηστές», υπολογίζει ότι Εναλλακτική και NPD θα κυμανθούν σε ποσοστά 25% – 30%. Αυτό δεν αφαιρεί τη δυνατότητα να σχηματίσουν τα υπόλοιπα κόμματα κυβέρνηση μετά τις αυριανές εκλογές, λέει ο Φούνκε. Αλλά αν η Εναλλακτική αποσπάσει και την πρωτιά, ο αντίκτυπος θα ξεπεράσει τα σύνορα και του κρατιδίου και της Γερμανίας.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες για την Ανγκελα Μέρκελ; «Η Μέρκελ έχει γερά νεύρα. Μεταφρασμένο στην πολιτική αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντέξει πολλά και να παλέψει για την άποψή της όταν είναι πεπεισμένη για την ορθότητά της» λέει ο Φούνκε. Και στο Προσφυγικό είναι βαθύτατα πεπεισμένη για τη γραμμή που χάραξε πριν από έναν χρόνο με την ιστορική πλέον φράση «θα τα καταφέρουμε». Το εξήγησε ακόμη μία φορά στη συνέντευξή της στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» την Τετάρτη. Παραδέχτηκε λάθη τα οποία όμως αφορούν το παρελθόν, όταν η Γερμανία κρατούσε κλειστά μάτια και αφτιά επειδή οι πρόσφυγες ήταν μακριά. Τώρα όμως έχει να διαχειριστεί στο έδαφός της σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μέσα σε έναν χρόνο.

Αυτό δεν θα επαναληφθεί την επόμενη χρονιά λέει η Μέρκελ για να καθησυχάσει όσους ανησυχούν ότι θα επαναληφθούν τα περσινά. Ωστόσο η καγκελάριος καταδίκασε νωρίς και απερίφραστα επιθέσεις κατά προσφύγων τονίζοντας ότι αν η Γερμανία σε μια κρίσιμη στιγμή δεν μπορεί να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο «δεν είναι η χώρα μου». Με αυτή την έννοια δεν είναι σίγουρα το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, μολονότι εκεί βρίσκεται και η εκλογική περιφέρεια της Μέρκελ. Αν αυτό συνεχίζει να ισχύει και για τη Γερμανία θα φανεί και στην απόφασή της, αν τον Σεπτέμβριο θα διεκδικήσει ξανά την καγκελαρία. Η απόφαση αναμένεται τον Δεκέμβριο.