H γερμανική κυβέρνηση δεν αποστασιοποιείται από την ομοσπονδιακή Βουλή για την απόφαση αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. «Ούτε λόγος για κάτι τέτοιο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα του «Spiegel». Πρόσθεσε μάλιστα τα αυτονόητα, ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη δουλειά άλλων συνταγματικών οργάνων, όπως η Βουλή που κυρίαρχα αποφασίζει, ότι τα δικαστήρια είναι εκείνα που κρίνουν τις νομικές συνέπειες αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Ολα αυτά ήταν γνωστά. Και η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία τον Ιούνιο είχε πολιτική και όχι νομική διάσταση.

Αλλά ο Ερντογάν είχε κηρύξει πόλεμο, απείλησε ανοιχτά γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής, απέσυρε τον πρεσβευτή από το Βερολίνο, απαγορεύει σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους γερμανούς στρατιώτες που είναι στη βάση του Ιντζιρλίκ για τον πόλεμο κατά του ISIS.

Η Μέρκελ δεν ήταν ευτυχής με την απόφαση του Μπούντεσταγκ, ούτε για λόγους αρχής (ενασχόληση με την Ιστορία άλλης χώρας) ούτε για λόγους τακτικής (πρόσθετα εμπόδια στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό), αλλά δεν αντιτάχθηκε στην αναγνώριση.

Την υποστήριξε στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα, αλλά απέφυγε να είναι παρούσα κατά την ψηφοφορία στη Βουλή.

Το παζάρι με τον Ερντογάν έφερε τη σημερινή «διευκρίνιση» για τη στάση της κυβέρνησης. Ο Ερντογάν θα το παρουσιάσει ως υποχώρηση της Μέρκελ. Αλλά είναι εκείνος που στέλνει ξανά τούρκο πρεσβευτή στο Βερολίνο χωρίς να έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας.

Επίσης την Κυριακή γίνεται στην Κίνα η συνάντηση των τεσσάρων Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι, Ερντογάν.

Τώρα αν η σημερινή εξέλιξη ήταν το τίμημα για να μην τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία για το Προσφυγικό, τότε η Ελλάδα έχει έναν ακόμα λόγο να μη συμμερίζεται την «ανάγνωση» του Ερντογάν.