Μια εβδομάδα πριν, η ιδέα ότι ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο θα μοιραζόταν το ίδιο βήμα με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ θα φαινόταν απίθανη. Ο Τραμπ πριν από λίγο καιρό χαρακτήρισε τους μεξικανούς μετανάστες στις ΗΠΑ «βιαστές» και «κλέφτες» και ο Πένια Νιέτο συνέκρινε τη ρητορική τού Τραμπ με εκείνη του Χίτλερ και του Μουσολίνι.

Κι όμως, το βράδυ της Τετάρτης οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και συνομίλησαν. Επί μία ώρα όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά. Και έπειτα ο καθένας άρχισε να δίνει τη δική του περιγραφή για το τι ακριβώς διημείφθη.

Υπήρχε προφανώς μια ερώτηση που κάθε δημοσιογράφος ήθελε να κάνει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Πόλη του Μεξικού: τι θα γίνει με το τείχος στα σύνορα που θέλει να φτιάξει ο Τραμπ αλλά έχει δεσμευθεί ότι θα το πληρώσουν οι Μεξικανοί; Ο Τραμπ είπε ότι «πράγματι συζητήσαμε το θέμα του τείχους» αλλά «δεν συζητήσαμε ποιος θα πληρώσει για το τείχος». Αυτά, είπε, θα τα πούμε κάποια άλλη στιγμή. Αμέσως μετά ο πρόεδρος Πένια Νιέτο προσέφυγε στο twitter: «Στην αρχή της συζήτησης με τον Ντόναλντ Τραμπ», έγραψε στα ισπανικά, «του ξεκαθάρισα ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει για το τείχος». Λίγη ώρα αργότερα εκπρόσωπος της μεξικανικής κυβέρνησης έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι και οι δύο είπαν την αλήθεια: ο πρόεδρος Νιέτο έκανε δήλωση ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει, αλλά το θέμα της πληρωμής δεν το συζήτησαν μεταξύ τους.

Δεν πέρασαν λίγες ώρες και ο Τραμπ επέστρεψε στις σκληρές θέσεις του σχετικά με το Μεταναστευτικό, επαναλαμβάνοντας ότι οι παράνομοι μετανάστες απειλούν τη σωματική ασφάλεια των Αμερικανών και τονίζοντας ότι οι Μεξικανοί θα πληρώσουν για τον φράχτη «απλώς δεν το γνωρίζουν ακόμα». Αυτά βέβαια δεν τα είχε πει νωρίτερα, ενόσω στεκόταν στο πλευρό του μεξικανού προέδρου. Και οι δύο προσπάθησαν μπροστά στις κάμερες να εξυμνήσουν την αμερικανο-μεξικανική σχέση, αναφέροντας τις 6 εκατομμύρια αμερικανικές θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από το εμπόριο με το Μεξικό, τα 40 σεντς αμερικανικών προϊόντων για κάθε δολάριο αγαθών που το Μεξικό εξάγει προς τα εκεί και για το ένα εκατομμύριο καθημερινές διελεύσεις των συνόρων.

Ο Τραμπ επανέλαβε την αντίδρασή του προς τη NAFTA, τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής επειδή από αυτήν «επωφελείται πολύ περισσότερο το Μεξικό από ό,τι οι ΗΠΑ» και ο Πένια, αναφερόμενος στα σχέδια του Τραμπ να απελάσει τους παράνομους μετανάστες τόνισε πως η δουλειά του μεξικανού προέδρου είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Μεξικανών «όπου και αν βρίσκονται».

Η πρόσκληση του Τραμπ στο Μεξικό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Μόνο το 2% των Μεξικανών δηλώνει ότι θέλει να εκλεγεί πρόεδρος ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος ενώ το 75% υποστηρίζει τη Χίλαρι Κλίντον.