Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανιζόταν με πιο ήπιες θέσεις σε σύγκριση με τις ακραίες που είχε υιοθετήσει στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας όσον αφορά τη μετανάστευση και τον είχαν βοηθήσει να υπερκεράσει τους αντιπάλους του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Η επίσκεψή του στο Μεξικό έκανε κάποια κομματικά στελέχη να ελπίζουν πως έχει βάλει νερό στο κρασί του, κάτι που θα τον βοηθούσε να εξασφαλίσει μερικές πολιτείες – κλειδιά στις εκλογές του Νοεμβρίου. Μέσα σε λίγες ώρες, ο Τραμπ ξανάγινε ο παλιός ακραίος εαυτός του. Σε μια μακρά και έντονη ομιλία για το Μεταναστευτικό στο Φίνιξ της Αριζόνα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία επανέλαβε ότι τα εκατομμύρια μετανάστες στις ΗΠΑ είναι βίαιοι εγκληματίες και βάρος για την κυβέρνηση και δεσμεύθηκε ότι θα απελάσει εκατομμύρια από αυτούς «την πρώτη κιόλας ώρα μου στον Λευκό Οίκο». Πρόσθεσε ότι δεν θα αφήσει καμία νομική δίοδο ώστε οι παράνομοι μετανάστες να μπορέσουν κάποια στιγμή να νομιμοποιηθούν (όπως έκανε πρόσφατα η κυβέρνηση Ομπάμα για περίπου 11 εκατομμύρια μετανάστες).

«Δεν θα υπάρξει καμία νομική οδός για να γίνει κάποιος πολίτης των ΗΠΑ εάν έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα» διακήρυξε, αφήνοντας στην άκρη το ερώτημα τι θα γίνει με όσους παραμείνουν παρ’ όλα αυτά. Ακόμα και για τον Τραμπ που αλλάζει γνώμη κάθε λίγο και λιγάκι και λέει αυτά που ξέρει ότι θα αρέσουν στο κοινό του ανάλογα με την πολιτεία όπου βρίσκεται, η πολιτική ανακολουθία είναι εντυπωσιακή. Φαίνεται να αντικατοπτρίζει τις διαφωνίες που υπάρχουν στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο ενόψει των γενικών εκλογών του Νοεμβρίου. Παρότι οι πανεθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο νοεϋορκέζος επιχειρηματίας κλείνει την ψαλίδα με την Κλίντον, η πρώην υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να προηγείται σταθερά σε κρίσιμες πολιτείες με πολλούς εκλέκτορες.

Στην ομιλία του στο Φίνιξ ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον της πολιτικής «ανοιχτών θυρών» των Ομπάμα και Κλίντον κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι νοιάζονται περισσότερο για τους μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ παράνομα από ό,τι για τους αμερικανούς πολίτες. Καθώς το πλήθος χειροκροτούσε, δήλωσε πως οποιος έχει μπει στη χώρα και συλλαμβάνεται, θα απελαύνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Μάλιστα κάλεσε στη σκηνή δίπλα του συγγενείς ατόμων που έχουν δολοφονηθεί από παράνομους μετανάστες και τους προέτρεψε να σταθούν μπροστά στο μικρόφωνο και να πουν το όνομα του συγγενικού τους προσώπου. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος ανέφερε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για κάποια από τα εγκλήματα και φώναξε: «Θα πάρουμε τη χώρα πίσω».

Με μια δήλωση που αναμένεται να περιορίσει ακόμα περισσότερο την υποστήριξη των ισπανόφωνων προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο Τραμπ υποσχέθηκε να ακυρώσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης Ομπάμα που δίνει άδεια εργασίας σε περίπου 800.000 νεαρούς μετανάστες που έφθασαν στις ΗΠΑ ως παιδιά. Αφήνοντας στην άκρη οποιαδήποτε ελπίδα για μετριοπάθεια, υποσχέθηκε πως θα υποβάλει σε ιδεολογικά τεστ όποιον έχει μπει στη χώρα με βίζα αλλά παραμένει περαιτέρω και ότι θα απαγορεύσει να πηγαίνουν χρήματα φορολογουμένων σε πόλεις που δεν απελαύνουν παράτυπους μετανάστες. «Βρισκόμαστε εν μέσω μιας εργασιακής κρίσης, μιας συνοριακής κρίσης, καθώς και κρίσης σε σχέση με την τρομοκρατία» είπε. «Αυτές οι εκλογές είναι η τελευταία μας ευκαιρία να εξασφαλίσουμε τα σύνορα, να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση και να αναμορφώσουμε τους νόμους μας ώστε να γίνει η ζωή μας καλύτερη. Αυτή είναι. Δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία –θα είναι πια πολύ αργά».

Η οργάνωση Correct the Record που υποστηρίζει τη Χίλαρι Κλίντον άσκησε σκληρή κριτική στον Ντόναλντ Τραμπλ. «Η ομιλία του επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε όλοι μας, ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Σάπελ, εκπρόσωπος της οργάνωσης, σημειώνοντας ότι το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας «Πρώτα η Αμερική» στοχεύει στο να στρέψει τη μεσαία αμερικανική τάξη εναντίον των μεταναστών, καθώς πολλοί αμερικανοί αισθάνονται ότι έχουν απωλέσει θέσεις εργασίας από τους μετανάστες ή επειδή μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό».