«Για πρώτη φορά μιλούμε μεταξύ μας αντί ο ένας για τον άλλον»: Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με αντιπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης παρουσιάζεται από τις δύο πλευρές ως δοκιμασία του κλίματος με στόχο την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων τις τελευταίες εβδομάδες, με την συμφωνία στο προσφυγικό να βρίσκεται σε δύσκολο σημείο και το ζήτημα την εποχή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία να βαρύνει τον αέρα. Οι δύο πλευρές σημείωσαν τις διαφωνίες τους, αλλά τόνισαν το κοινό έδαφος και τη σημασία τήρησης των συμφωνηθέντων.

Η συμφωνία στο προσφυγικό απειλείται από το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζα για τους Τούρκους υπηκόους, διαμάχη από την οποία δεν έχει απομακρυνθεί το «αγκάθι» του τουρκικού αντιτρομοκρατικού νόμου. Την ίδια στιγμή, η σκληρή στάση της τουρκικής κυβέρνησης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είχε προκαλέσει έντονες επικρίσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ η Άγκυρα από την πλευρά της διαμαρτύρεται για «χλιαρή» υποστήριξη από την ΕΕ.

«Σε πολιτικό επίπεδο χρειαζόμαστε επαναπροσέγγιση, η κατάσταση πρέπει να εξομαλυνθεί» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν μετά τις συναντήσεις στην Μπρατισλάβα. «Για πρώτη φορά μιλούμε μεταξύ μας αντί ο ένας για τον άλλον, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το κράτος Δικαίου» είπε ο Άσελμπορν, σημείωνοντας πως «όλοι στο τραπέζι συμφώνησαν πως εάν θέλουμε σταθεροποίηση της κατάστασης πρέπει να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατόν στο κράτος Δικαίου».

Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ από την πλευρά του επανέλαβε, μετά τη συνάντηση, την «έντονη απογοήτευση» της Τουρκίας για την στάση της ΕΕ μετά το πραξικόπημα, αλλά ανέφερε ότι «μετά τη συνάντηση, υπάρχει πολύ ισχυρή συναίνεση να επικεντρωθούμε σε θετική ατζέντα και να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ».

«Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι λίγη κατανόηση» είπε ο τούρκος υπουργός. Επανήλθε δε στις επικρίσεις του συγκεκριμένα απέναντι στην Αυστρία -η διαμάχη με τη Βιέννη ήταν εκείνη στους υψηλότερους τόνους- λέγοντας πως οι αναφορές της αυστριακής κυβέρνησης «δεν έχουν όραμα» και «θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης».

Ο Τσελίκ υποβάθμισε μεν το ενδεχόμενο πλήρους εγκατάλειψης της συμφωνίας στο προσφυγικό, αλλά υπογράμμισε πως «χωρίς φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος της βίζας, η Τουρκία δεν θα λάβει μέρος σε νέους μηχανισμούς» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».

Στο ίδιο πνεύμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ως προς το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί κατά το παρελθόν πρέπει να γίνουν σεβαστές, «είτε πρόκειται για τους όρους κατάργησης της βίζας, των τελωνειακών περιορισμών, τη διαχείριση της προσφυγικής ροής, αλλά και στον οικονομικό τομέα», ανέφερε από την πλευρά της η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Καθένας γύρω από το τραπέζι αναγνωρίζει τον ρόλο της Τουρκίας ως στρατηγικού εταίρου και κανένας δεν επιδιώκει την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό αναχωρώντας από τη Μπρατισλάβα.