Σε αντίστροφη μέτρηση για την εξωδικαστική ρύθμιση των δανείων των επιχειρήσεων βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Οικονομίας έχει σχεδόν ολοκληρώσει την επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου για τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος χαρακτήρισε τη διαχείριση των κόκκινων δανείων ως μεγάλο στοίχημα για την οριστική εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να ρυθμιστεί εξωδικαστικά μεγάλο ποσοστό δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο και ότι άμεσα θα αλλάξει η ριζωμένη νοοτροπία ότι οι διαφορές λύνονται μόνο στα δικαστήρια.

Το νέο πλαίσιο, το οποίο θα συνδυάζει τη συνολική διευθέτηση των κόκκινων δανείων επιχειρήσεων αλλά και των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα είναι μια μετεξέλιξη του νόμου Δένδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει ταυτόχρονο κούρεμα μέρους ληξιπρόθεσμων δανείων και οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά μόνο για προσαυξήσεις και πρόστιμα και θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους.

Ωστόσο, κριτήριο για την ένταξη θα αποτελεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών για τις οποίες θα γίνεται σχετική ανάλυση βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Πάντως, θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.