Καμπανάκι για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της Βρετανίας μετά την απόφαση για αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση χτύπησε η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι, η οποία έκανε λόγο για δύσκολους καιρούς στο μέλλον.

Οπως αποκάλυψε η Μέι, υπάρχουν αρκετά αντικρουόμενα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της χώρας τα οποία στέλνουν «διαφορετικά μηνύματα» για το πώς αντιδρά στην απόφαση για Brexit.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας καθ’ οδόν για την Κίνα όπου συγκαλείται η Σύνοδος του G20, προσπάθησε να καθησυχάσει για τις επιχειρηματικές προοπτικές που διαμορφώνονται μετά το Brexit λέγοντας ότι η Βρετανία μπορεί να αναδειχθεί πρωταθλήτρια για το ελεύθερο εμπόριο. Επίσης προειδοποίησε για τον κίνδυνο που προκαλείται για το ελεύθερο εμπόριο από όσους αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση. «Δεν μπορώ να παριστάνω ότι όλα θα είναι εύκολα. Θα υπάρξουν δύσκολοι καιροί στο μέλλον» ανέφερε σε δημοσιογράφους.

Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας έχει δημοσιοποιήσει έγγραφο 15 σελίδων, στο οποίο αναφέρονται συγκεκριμένες ανησυχίες που έχουν ιαπωνικές επιχειρήσεις για το Brexit. Το Τόκιο κάλεσε τη Βρετανία να παραμείνει στην ενιαία αγορά της ΕΕ απολαμβάνοντας ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και ανθρώπων. Επίσης οι ιάπωνες ζητούν να συνεχίσουν να παρέχονται στη Βρετανία υπηρεσίες εκκαθάρισης συναλλαγών σε ευρώ καθώς και να παραμείνουν στη χώρα υπηρεσίες της ΕΕ.

Στη Βρετανία έχουν επενδύσει πολλές εταιρείες από την Ιαπωνία οι οποίες χρησιμοποιούν τη χώρα ως βάση για να πουλάνε προϊόντα και υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τώρα αυτές οι εταιρείες εκλαμβάνουν το Brexit ως απειλή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC η Μέι επιβεβαίωσε ότι η επίσημη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ δεν θα ξεκινήσει φέτος, αλλά και ότι δεν θα καθυστερήσει πολύ. Το Λονδίνο προσπαθεί αυτό το διάστημα να επιτύχει καλές συμφωνίες με την ΕΕ για τη διακίνηση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών καθώς και για τη μετακίνηση πολιτών από και προς τις χώρες της ΕΕ.

© Bloomberg News