Ο κύβος ερρίφθη! Οι υπογραφές για τη σύμβαση μεταξύ των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών της Μαρινόπουλος και της Σκλαβενίτης για τη διάσωση της πρώτης είναι πλέον γεγονός το οποίο περίμεναν με αγωνία κυρίως οι εκατοντάδες μικροί προμηθευτές.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας το πρωί του περασμένου Σαββάτου έκλεισε έναν κύκλο αμφιβολιών για το μέλλον της Μαρινόπουλος και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη διάσωση του ομίλου. Η συμφωνία θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου στο σύνολό της. Σε πρώτη φάση περιλαμβάνει χρηματοδότηση της εταιρείας με περίπου 80 εκατ. ευρώ: 15 θα καταβάλει η Σκλαβενίτης, 55 οι πιστώτριες τράπεζες (εκ των οποίων τα 15 εκατ. με εγγύηση της Σκλαβενίτης θα διατεθούν προς μερική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών της Μαρινόπουλος για μισθώματα καταστημάτων). Επίσης 10 εκατ. θα βάλουν οι παλαιοί μέτοχοι της Μαρινόπουλος, δηλαδή η οικογένεια Μαρινόπουλου και εταιρείες που ελέγχονται από τους ίδιους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των 15 εκατ. με το οποίο θα συνδράμει η Σκλαβενίτης θα κατευθυνθεί εξ ολοκλήρου προς αγορά εμπορευμάτων και μάλιστα μετρητοίς.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ διάσωσης προβλέπει στη συνέχεια την υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα με στόχο την εξυγίανσή της και τη δημιουργία νέας εταιρείας που θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από τη Σκλαβενίτης ενώ σε αυτήν θα μεταφερθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων που ήταν ενεργές έως τις 30 Ιουνίου 2016 με το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τών 4 υπό εξυγίανση εταιρειών της Μαρινόπουλος (Μαρινόπουλος, Express Μ, Ξυνός, Πειραϊκό). Επίσης θα μεταφερθούν όλες οι οφειλές προς εκμισθωτές – εταιρείες leasing για μισθώσεις καταστημάτων που επίσης ήταν ενεργές έως τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο δεν θα μεταφερθούν υποχρεώσεις για αγορές ακινήτων από την εταιρεία Helens σε προκαθορισμένη τιμή.

Αναφορικά με τους προμηθευτές θα μεταφερθεί το 50% των πιστωτικών υπολοίπων των προμηθευτών της Μαρινόπουλος ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε στη νέα εταιρεία να μεταφερθεί και το σύνολο των πιστωτικών υπολοίπων προμηθευτών με υπόλοιπα μικρότερα των 100 χιλιάδων ευρώ ανά προμηθευτή για το σύνολο των τεσσάρων υπό εξυγίανση εταιρειών.

Για τις υποχρεώσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ προβλέπονται μεταφορά στη νέα εταιρεία, διαγραφή προστίμων και ρύθμιση σε 250 μηνιαίες δόσεις.

ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα δανειοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 360 εκατ. ευρώ. Το δάνειο θα είναι δεκαετές με επιτόκιο 1,5% και θα έχουν το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας, με δικαίωμα σε βάθος χρόνου να το πουλήσουν πίσω στη Σκλαβενίτη σε προκαθορισμένη τιμή.

«Είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών βημάτων που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν έως την πλήρη υλοποίησή του», αναφέρει στην ανακοίνωση της η διοίκηση της Σκλαβενίτης τονίζοντας ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις τράπεζες και τη Σκλαβενίτης προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστούν η απρόσκοπτη μισθοδοσία των εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων ώς την ολοκλήρωση της διαδικασίας. «Το σχέδιο εξυγίανσης θα τεθεί υπόψιν των πιστωτών προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση». Από την πλευρά της, η διοίκηση της Μαρινόπουλος επισημαίνει ότι «η πρόταση της Σκλαβενίτης αποτελεί την πλέον επαρκή, βάσει των κριτηρίων που είχαμε θέσει, καθώς διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, την αρτιότητα και την ακεραιότητα του δικτύου μας και, κατά το μέγιστο, τους προμηθευτές και συνεργάτες μας».