«Θυμάμαι ότι φτάσαμε στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης μετά τις πρόβες και ανέβηκε στο πάλκο. Το σώμα του δεν συμμετείχε σε αυτή την παράσταση. Ηταν συγκλονιστικός ο τρόπος που τραγουδούσε. Κανείς από όσους ήταν παρόντες δεν μπορούσε να συνδέσει την εικόνα που έβλεπε με τον ήχο που άκουγε. Ηχησε η φωνή του με έναν τρόπο που δεν θα τον ξεχάσω ποτέ. Αισθάνθηκα ευγνωμοσύνη που ήμουν ένας από τους τελευταίους του καλεσμένους. Μεγάλη τιμή!». Αυτές οι εικόνες δεν είναι οι μοναδικές για τον Παύλο Παυλίδη όταν ανακαλεί στιγμές που μοιράστηκε με τον Θάνο Ανεστόπουλο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 49 ετών ύστερα από μάχη με μεταστατικό καρκίνο των οστών. Ο Ανεστόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1967 και υπήρξε μέλος των Διάφανων Κρίνων από το 1991. Η αγάπη του για την ποίηση τον ώθησε στη μελοποίηση ποιημάτων σε όλη τη δισκογραφία του συγκροτήματος, από το 1994 έως το 2008. Ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί στο μουσικό βιβλίο των Διάφανων Κρίνων «Ο γύρος της μέρας σε 80 κόσμους» (Ινδικτος, 2005). Το 2009 δημιούργησε με τον συνθέτη Νίκο Πλάτανο το μουσικό project «Οι ποιητές γυμνοί τραγουδούν».

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ. «Η πρώτη επαφή με τον Θάνο που με έκανε να τον αγαπήσω ήταν όταν δούλευε σε κάποιο εκδοτικό οίκο στα Εξάρχεια. Με είχε προσκαλέσει εκεί επειδή είχε μάθει πως είχα κάποια κείμενα προς έκδοση και είχε μεσολαβήσει για να γνωρίσω τον εκδότη. Η συνάντηση ήταν μια αποτυχία αλλά η συνάντηση μου με τον Θάνο ήταν καταπληκτική. Κατάλαβε γρήγορα ότι δεν θα με ενδιέφερε να εκδώσω εκεί τα βιβλία μου αλλά ο άνθρωπος αισθάνθηκε την ανάγκη να μου πει “ευχαριστώ που ήρθες ώς εδώ”. Μου έκανε δώρο περίπου 20 βιβλία από εκείνο τον εκδοτικό οίκο, το ένα καλύτερο από το άλλο: κάποιες εκδόσεις λατίνων ποιητών. Εκείνο το απόγευμα με τον Θάνο μού έμεινε στο μυαλό μαζί με μια στοίβα βιβλία. Εκεί κατάλαβα πως αυτό το παιδί ήταν βυθισμένο στην τέχνη του και αγαπούσε τη λογοτεχνία και την ποίηση. Ηταν κομμάτι της ψυχής του όλο αυτό το πράγμα. Ο Θάνος πέρα από τα Διάφανα Κρίνα. Ηταν ένα παιδί που απλώς δούλευε σε έναν εκδοτικό οίκο. Σαν να έφυγε όλη η μυθολογία του ελληνικού ροκ εντ ρολ: δεν μου είχε χαρίσει δίσκους του, αλλά βιβλία άλλων. Ολα σπουδαία και πολύτιμα. Μετά, όταν τελειώσανε και τα Ξύλινα Σπαθιά και τα Διάφανα Κρίνα, τον συνάντησα στο καφέ Ελληνικόν στη Θεσσαλονίκη όπου παίζαμε μαζί. Για πρώτη φορά είδα τον Θάνο χωρίς την μπάντα του να παίζει με μια κιθάρα. Μου φάνηκε από τους καλύτερους κιθαρίστες που έχω δει ποτέ. Ηταν απίστευτη η ορμή που είχε το παίξιμό του. Είχα πάρα πολύ καιρό να δω έναν άνθρωπο να χτυπάει με τόση δύναμη μια κιθάρα, και αυτό να έχει νόημα. Ηταν ένας ολομόναχος περφόρμερ. Πολύ δυνατός και αληθινός και πηγαίος.

Περάσανε πολλά χρόνια ώσπου μου ήρθε αυτή η πρόσκληση για τη συναυλία φίλων πριν από λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη. Θυμάμαι μια αίσθηση γιορτής όταν βρεθήκαμε όλοι στα καμαρίνια μαζί με τον Γιάννη Αγγελάκα, τον Νάστα, τον Nomik. Δεν υπήρχε θλίψη. Μας είχε καλέσει ο Θάνος εκεί και αυτό ήταν από μόνο του χαρμόσυνο».

ΛΟΛΕΚ. «Τον Θάνο τον γνώρισα πριν από περίπου έξι χρόνια όταν είχα βγάλει τον πρώτο μου δίσκο. Για μένα ήταν πολύ όμορφη στιγμή το ότι γνώριζα από κοντά τον Θάνο, καθώς τα Διάφανα Κρίνα ήταν στα ακούσματα της εφηβείας μου. Είχαμε συναντηθεί στο σπίτι του στην Νεάπολη όπου έμενε τότε. Ενα διαμέρισμα μέσα στο οποίο είχε τους πίνακες του –ζωγράφιζε όπως ξέρουν όσοι τον παρακολουθούν. Θυμάμαι που μου είπε για τον πρώτο μου δίσκο ότι διέκρινε επιρροές από καλλιτέχνες που άκουγε και ο ίδιος, και είχα χαρεί (Κοέν, Νικ Κέιβ, Τομ Γουέιτς.) Δεν γίναμε κολλητοί φίλοι αλλά συναντιόμασταν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μιλούσαμε πιο συχνά στο τηλέφωνο για θέματα που αφορούσαν τη δουλειά μας. Τελευταία φορά που μίλησα μαζί του ήταν στη συναυλία στο Παλλάς. Εζησα ίσως την πιο έντονη στιγμή μέχρι σήμερα και ήταν μετά την υπόκλιση. Ο κόσμος ήταν όρθιος και χειροκροτούσε. Είχε δημιουργηθεί μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, πέφτει η αυλαία σταματούν απότομα τα χειροκροτήματα και το μόνο που ακουγόταν ήταν ο Θάνος να πονάει, να υποφέρει. Θυμάμαι πως σφάδαζε μέχρι να πάει στο καμαρίνι. Ηταν σοκαριστικό. Μέσα σε δευτερόλεπτα έχεις τα πάντα: είσαι κάτι παραπάνω από βασιλιάς και μέσα σε δευτερόλεπτα αλλάζουν τα πάντα. Πάγωσα. Η επόμενη σκέψη που έκανα ήταν “τώρα ο Θάνος μετά από όλο αυτό θα γυρίσει σπίτι και θα ψάχνει το επόμενο πράγμα που θα τον κρατήσει στη ζωή”».

INFO

Η κηδεία του Θάνου Ανεστόπουλου γίνεται σήμερα από τον ναό του Αγίου Βασιλείου στο Περιστέρι, στις 16.30